Istnieją produkty oraz substancje, które mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z niektórymi farmaceutykami. Zobacz, czego powinnaś się wystrzegać podczas stosowania danego leku, aby nie obniżyć jego działania i nie narazić się na groźne skutki uboczne.
Błonnik – mimo że rewelacyjnie wpływa na metabolizm, a jego regularne zażywanie chroni przed otyłością, cukrzycą oraz miażdżycą, nie należy go łączyć z trójpierścieniowymi lekami antydepresyjnymi, gdyż obniża ich przyswajanie. Oprócz tego, powinno się z niego zrezygnować przy przyjmowaniu nasercowych glikozydów naparstnicy (np. Bemecor, Digoxin) – błonnik w interakcji z tymi preparatami może prowadzić do zaostrzenia stanów niewydolności krążenia.
Nabiał – to nieocenione źródło wapnia może osłabiać wchłanianie niektórych leków. Udowodniono, że wapń reaguje z preparatami zawierającymi tetracykliny oraz bisadokyl, uniemożliwiając ich pełne przyswajanie przez organizm. Oprócz tego, odradza się popijanie antybiotyków i preparatów przeciwko osteoporozie kefirem, jogurtem albo mlekiem, gdyż zawarty w nich wapń może zmniejszyć działanie leków nawet o połowę.
Tłuszcze – są niezbędne przy produkcji enzymów i hormonów oraz umożliwiają transport witamin bądź substancji odżywczych. Niestety, niebezpiecznie zwiększają wchłanianie niektórych substancji zawartych w lekach, szczególnie teofiliny wchodzącej w skład preparatów redukujących duszności. Oprócz tego nie należy ich spożywać w nadmiernych ilościach, jeśli przyjmujemy leki antydepresyjne albo te z grupy adrenolityków (np. Metocard). Przy zażywaniu tych farmaceutyków najlepiej zrezygnować z jedzenia masła, smażonych potraw i tłustego mięsa, a zamiast tego sięgać po chudy nabiał, cielęcinę oraz drób.
Węglowodany – stanowią podstawowe źródło energii, są najwolniej trawione, przez co dłużej dają uczucie sytości. Znajdziesz je, m.in. w musli, płatkach zbożowych oraz pełnoziarnistym pieczywie, ale unikaj ich, jeśli przyjmujesz preparaty przeciwwirusowe albo antybiotyki, gdyż mogą osłabić działanie leków.
Kofeina – alkaloid działający pobudzająco na układ nerwowy i krążenia. W postaci naturalnej zawarta jest w kawie oraz guaranie, ale możemy ją również znaleźć w większości napojów energetycznych, herbacie lub coli. Należy jednak pamiętać, że kofeina spożywana w zbyt dużych ilościach może nasilić reakcje organizmu na substancje wchodzące w skład niektórych leków. Chodzi tu przede o wszystkim o preparaty już zawierające kofeinę (np. Coldrex, Panadol Extra), ale również leki z teofiliną (zażywane w przypadkach astmy oskrzelowej), kwasem acetylosalicylowym (np. Aspiryna) czy aminofenazonem (np. Pabialgina). Kofeina połączona z tymi substancjami może prowadzić do bólów głowy, bezsenności i kołatania serca. Aby tego uniknąć, po napoje z kofeiną sięgaj najpóźniej dwie godziny przed planowanym czasem przyjęcia leku.
Alkohol – w połączeniu z większością leków wywołuje niepożądane skutki uboczne. W przypadku antybiotyków osłabia ich działanie i może powodować uczulenia. Przy doustnych lekach przeciwcukrzycowych, spożycie alkoholu sprawia, że dłużej utrzymuje się niski poziom cukru we krwi, a w towarzystwie leków nasercowych może prowadzić do groźnego spadku ciśnienia krwi. Lekarze przestrzegają również przed sięganiem po alkohol przy przyjmowaniu leków uspokajających, antydepresyjnych, nasennych oraz neuroleptycznych. Tak wybuchowa mieszanka może powodować zawroty i bóle głowy, senność, zmęczenie, depresję oddechową, a nawet śpiączkę. Z kolei uszkodzeniem wątroby, nerek albo żołądka grozi łączenie alkoholu z takimi substancjami jak ibuprofen, paracetamol czy kwas acetylosalicylowy.
Soki z cytrusów – zawierają flawonoidy, które mają silne działanie antyoksydacyjne i rozkurczowe, ale również niebezpiecznie zakłócają trawienie lekarstw w wątrobie, co może prowadzić do wzrostu stężenia leku we krwi, a w efekcie do poważnych zatruć. Dlatego, przyjmując preparaty obniżające poziom cholesterolu, przeciwhistaminowe oraz uspokajające, należy wyeliminować z diety soki cytrusowe, a w szczególności grejpfrutowe i z czerwonej pomarańczy. Bardzo groźne jest picie tego typu napojów przy zażywaniu cyklosporyny – może powodować napady drgawek i niepokojące spadki ciśnienia.
Czekolada i banany – zawierają tyraminę, która w połączeniu z niektórymi preparatami może prowadzić do nudności, wymiotów, stanu nadmiernego pobudzenia, bólów i zawrotów głowy oraz kołatania serca. Dlatego ogranicz spożycie tych produktów, jeśli zażywasz leki stosowane przy zakażeniach przewodu pokarmowego, przeciwgruźlicze albo antydepresyjne.
Zobacz też:
Antydepresanty zabijają miłość
Uważajcie na leki z Internetu!
Nadia Tyszkiewicz