Wiele mówi się na temat szkodliwości jedzenia przyrządzanego w kuchence mikrofalowej, jednak większość tych przekonań to niczym niepoparte mity. Zagrożenie niesie ze sobą jedynie bezpośrednie oddziaływanie mikrofali na człowieka. Zobacz, jak prawidłowo korzystać z tego urządzenia oraz poznaj jego największe zalety!
1. Mikrofale z kuchenki przenikają tylko przez szkło, porcelanę oraz tworzywa sztuczne, dlatego w mikrofalówkach można używać jedynie naczyń wykonanych z tych materiałów. Należy również pamiętać, aby nie wkładać do niej metalowych garnków i miseczek, gdyż mikrofale odbijają się od metalu, nie nagrzewając zawartości naczynia.
2. Wbrew istniejącej opinii, działanie kuchenki mikrofalowej nie niszczy witamin i innych ważnych dla organizmu substancji odżywczych oraz naturalnego smaku, aromatu i barwy dań. Energia, z jaką mikrofale oddziałują na potrawy, jest zbyt mała, aby zmienić ich strukturę, a najnowsze badania pokazują, że np. warzywa podgrzewane w mikrofalówce zachowują o 7% więcej witaminy C, o 20% witaminy A oraz 50% witaminy B1, niż podczas tradycyjnego gotowania w wodzie.
3. Kuchenki mikrofalowe są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, pod warunkiem, że mikrofale nie oddziałują bezpośrednio na człowieka, dlatego specjaliści zalecają, aby co jakiś czas kontrolować szczelność drzwiczek w kuchence. Prawidłowo zamknięta mikrofalówka nie jest szkodliwa, gdyż metalowa obudowa kuchenki nie pozwala na przepływ mikrofal na zewnątrz.
4. Mikrofalówka to doskonałe miejsce wyjaławiania z bakterii – wydzielane przez nią fale usuwają 99% chorobotwórczych mikroorganizmów, nawet tych odpornych na silne środki dezynfekujące. Można w niej na przykład odkażać ściereczki i zmywaki kuchenne oraz dziecięce butelki i smoczki.
5. W kuchenkach mikrofalowych można przygotowywać najróżniejsze potrawy, ale niestety nie wszystkie. Nie należy w niej przyrządzać dań wymagających smażenia, wypieków wystających podczas pieczenia, ciast francuskich, suchych makaronów oraz jaj w skorupkach. Z powodzeniem można tu za to gotować zupy (w naczyniach żaroodpornych), ryby (to gwarancja równo ściętego białka), lekkie potrawy mięsne, sosy, desery oraz gotowe dania (zapiekanki, pizzę, frytki).
6. Potrawy przyrządzane w kuchence mikrofalowej są uznawane za zdrowsze od tych przygotowywanych w standardowy sposób, ponieważ nie trzeba do nich dodawać tłuszczu w postaci masła, oliwy czy smalcu.
7. W mikrofalówkach nie powinno się podgrzewać zamkniętych pojemników, gdyż parowanie zwiększa ciśnienie w ich wnętrzu, grożąc rozerwaniem. Ta sama zasada dotyczy również jajek!
Zobacz także:
Sprawdź, czy masz prawidłową wagę!
Nadia Tyszkiewicz