Czy mikrofalówki są szkodliwe?

15 Kwietnia 2009

Wiele mówi się na temat szkodliwości jedzenia przyrządzanego w kuchence mikrofalowej – czy to tylko niczym niepoparte mity? Przekonaj się sama!

Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Wiele mówi się na temat szkodliwości jedzenia przyrządzanego w kuchence mikrofalowej, jednak większość tych przekonań to niczym niepoparte mity. Zagrożenie niesie ze sobą jedynie bezpośrednie oddziaływanie mikrofali na człowieka. Zobacz, jak prawidłowo korzystać z tego urządzenia oraz poznaj jego największe zalety!

1. Mikrofale z kuchenki przenikają tylko przez szkło, porcelanę oraz tworzywa sztuczne, dlatego w mikrofalówkach można używać jedynie naczyń wykonanych z tych materiałów. Należy również pamiętać, aby nie wkładać do niej metalowych garnków i miseczek, gdyż mikrofale odbijają się od metalu, nie nagrzewając zawartości naczynia.

2. Wbrew istniejącej opinii, działanie kuchenki mikrofalowej nie niszczy witamin i innych ważnych dla organizmu substancji odżywczych oraz naturalnego smaku, aromatu i barwy dań. Energia, z jaką mikrofale oddziałują na potrawy, jest zbyt mała, aby zmienić ich strukturę, a najnowsze badania pokazują, że np. warzywa podgrzewane w mikrofalówce zachowują o 7% więcej witaminy C, o 20% witaminy A oraz 50% witaminy B1, niż podczas tradycyjnego gotowania w wodzie.

3. Kuchenki mikrofalowe są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, pod warunkiem, że mikrofale nie oddziałują bezpośrednio na człowieka, dlatego specjaliści zalecają, aby co jakiś czas kontrolować szczelność drzwiczek w kuchence. Prawidłowo zamknięta mikrofalówka nie jest szkodliwa, gdyż metalowa obudowa kuchenki nie pozwala na przepływ mikrofal na zewnątrz.

4. Mikrofalówka to doskonałe miejsce wyjaławiania z bakterii – wydzielane przez nią fale usuwają 99% chorobotwórczych mikroorganizmów, nawet tych odpornych na silne środki dezynfekujące. Można w niej na przykład odkażać ściereczki i zmywaki kuchenne oraz dziecięce butelki i smoczki.

5. W kuchenkach mikrofalowych można przygotowywać najróżniejsze potrawy, ale niestety nie wszystkie. Nie należy w niej przyrządzać dań wymagających smażenia, wypieków wystających podczas pieczenia, ciast francuskich, suchych makaronów oraz jaj w skorupkach. Z powodzeniem można tu za to gotować zupy (w naczyniach żaroodpornych), ryby (to gwarancja równo ściętego białka), lekkie potrawy mięsne, sosy, desery oraz gotowe dania (zapiekanki, pizzę, frytki).

6. Potrawy przyrządzane w kuchence mikrofalowej są uznawane za zdrowsze od tych przygotowywanych w standardowy sposób, ponieważ nie trzeba do nich dodawać tłuszczu w postaci masła, oliwy czy smalcu.

7. W mikrofalówkach nie powinno się podgrzewać zamkniętych pojemników, gdyż parowanie zwiększa ciśnienie w ich wnętrzu, grożąc rozerwaniem. Ta sama zasada dotyczy również jajek!

Zobacz także:

Sprawdź, czy masz prawidłową wagę!

Bieda powoduje zmiany w mózgu

Nadia Tyszkiewicz

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (108)
ocena
4.9/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Arths
(Ocena: 5)
2017-10-07 18:53:18

"Co za kretynizm ...najbardziej szkodliwy to jest mózg tego który pisał ten artykuł ..drodzy państwo nawet stanie koło mikrofali jest szkodliwe a pożywienie z niej niezawiera niż poza trującymi substancjami tzw pseudo jedzeniem" Co za kretynizm? To nie stój na słońcu, bo Cię zabiją fale elektromagnetyczne, identyczne jakie emituje mikrofalówka. Do szkoły nieuki i nie pisać bzdur jak nie rozumiecie o czym piszecie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Arths
(Ocena: 5)
2017-10-07 18:51:16

"W procesie promieniowania piecyk mikrofalowy powoduje rozpad i zmianę struktury molekuł pokarmu. Proces ten tworzy także nowe związki, tzw. związki radiacyjne połączenia niespotykane w przyrodzie. Powstają one przez rozpad molekuł, jako bezpośredni produkt promieniowania." Literatura proszę. Źródła. Badania naukowe. Słońce emituje również TE SAME promieniowanie elektromagnetyczne, więc jak to możliwe, że połączenia takie nie istnieją w przyrodzie? Sterta pseudonaukowych bzdur.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Ja
(Ocena: 1)
2016-02-15 20:17:53

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

W procesie promieniowania piecyk mikrofalowy powoduje rozpad i zmianę struktury molekuł pokarmu. Proces ten tworzy także nowe związki, tzw. związki radiacyjne połączenia niespotykane w przyrodzie. Powstają one przez rozpad molekuł, jako bezpośredni produkt promieniowania.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Ruk
(Ocena: 5)
2015-09-06 09:01:00

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Unikać mikrofalówek - pracuje od dwóch miesięcy w gastronomii, gdzie muszę podgrzewać jedzenie w trzech mikrofalówkach - po dwóch miesiącach pracy wyglądam gorzej (podkrążone oczy), czuję się słaby i lekko odrealniony, a powodem nie jest zmęczenie, bo nie pracuję wiele godzin ... czuję jak te mikrofalówki wysysają ze mnie energię ... zawijam się z tej pracy w trosce o swoje życie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
gall
(Ocena: 4)
2015-05-04 20:11:44

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Jak dla mnie mikrofalówki są dla leniwych, nie interesujących się swoim zdrowiem osób.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Gall
(Ocena: 5)
2015-05-04 20:08:59

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Jak dla mnie mikrofale są dla leniwych, nie interesujących się swoim zdrowiem osób.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-16 21:17:26

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Co za kretynizm ...najbardziej szkodliwy to jest mózg tego który pisał ten artykuł ..drodzy państwo nawet stanie koło mikrofali jest szkodliwe a pożywienie z niej niezawiera niż poza trującymi substancjami tzw pseudo jedzeniem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
docent
(Ocena: 5)
2015-02-21 13:21:17

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

prawdziwych wynikow szkodliwości lub nie nigdy nie poznamy dlaczego ? ponieważ lobby producenckie wydaly miliony na utajnienie wynikow badań.i na ich publikację.Jedno jest pewne nomen omen radzieccy uczeni już w latach 50-tych stwierdzili o szkodliwości fal na żywność ale wtedy mało się kto przejmował bo kuchenki mikrofalowe nie były dostepne w handlu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
januszs
(Ocena: 5)
2016-09-17 09:25:43

Podobnie jest z kawą. Lobby producenckie wydaje grube miliony aby klient dłuugo wierzył, że jest zdrowsza od wszystkich innych pokarmów koniecznych do życia. Ok. 50-ki po latach nieustannego picia przychodzą pierwsze dolegliwości..ale są różne u różnych ludzi ponieważ kawa to palona substancja a nie trucizna. A spożywanie np. popiołu lub przypalonych pokarmów przez wiele lat codziennie wywoła podobny efekt i u każdego może być on inny. Tyle, że kawa jest smaczniejsza od popiołu...no..chyba, że by go osłodzić i dodać mleka...he, he...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
abcd
(Ocena: 1)
2015-01-26 18:03:56

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Kiedys mialem w domu remont i mieszkalem u cioci przez te 6 dni. Po pewnym obiedzie po 1,5 - 2 godzinach dostalem mega rozwolnienia. No coz zdarza sie. Za dwa dni - to samo. Spytalem ciocie czy dodawala do czegos mleko albo smietane (jestem uczulony na laktoze) powiedziala ze nie, tylko ze w mikrofalowce podgrzala wtedy fasole, i to było to, akurat w te 2 dni na obiad byly cos z mikrofalowki, a wczesniej w zyciu chyba nie jadlem jedzenia podgrzewanego w tym urzadzeniu. Nigdy wiecej nei tkne nic z mikrofali.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
luke
(Ocena: 5)
2014-06-29 09:31:01

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

jem jedzenie podgrzewane w mikrofali od lat, nie byłem nawet przeziębiony przez ostatnie 15 lat! moje wyniki krwi są idealne, tyle w temacie "znawcy". Mikrofale są szkodliwe jeśli działają na was a nie jeśli podgrzeją jedzenie, smażenie jest 100 razy bardziej szkodliwe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz