Celebrytka Joanna Krupa zapytana o chęć posiadania dzieci przyznała, że jedną z obaw związanych z macierzyństwem jest utrata figury. „Sama rozumiesz, dlaczego trochę się boję i dlaczego chcę jak najdłużej odwlekać moment zajścia w ciążę. Moje ciało to jest moja waluta. Dzięki temu, jak wyglądam, zarabiam na opłacenie rachunków” – powiedziała dziennikarce magazynu „Party”. Wiele kobiet odkłada decyzję o dziecku właśnie z powodu obaw o figurę. O sylwetkę martwimy się również już po zajściu w ciążę. Gdy będziesz spodziewała się dziecka, lekarz będzie cię ważył przy każdej wizycie, a wyniki wpisze do karty ciąży.
HIT: Pokazała na 5 zdjęciach, dlaczego nie chce mieć dzieci (Śmieszne czy okrutne?)
Kontrola masy ciała u ciężarnych kobiet jest bardzo ważna. Zbyt wysoka szkodzi i tobie, i dziecku. Zbyt niska – tym bardziej. – Zbyt duża ilość kalorii i białka spożywanego w czasie ciąży może powodować nadmierny wzrost masy ciała matki oraz masy urodzeniowej dziecka, a po porodzie utrudnić kobiecie powrót do formy. Z kolei zbyt niski przyrost wagi przyszłej mamy grozi niedożywieniem dziecka – alarmuje dr n. med. Grzegorz Południewski, ginekolog-położnik, ekspert programu „Zdrowa ONA”.
„Dowiedziono, że nadmierny przyrost masy ciała podczas ciąży zwiększa ryzyko długoterminowej otyłości zarówno u matki, jak i u dziecka, narażając tym samym oboje na ryzyko chorób z nią związanych. Ponadto przyczynia się do bólów kręgosłupa, obrzęków nóg, powstawania żylaków i hemoroidów. Zbyt duży przyrost masy ciała w ciąży, a także nadwaga i otyłość przed ciążą mogą być przyczyną powikłań ciążowych, takich jak cukrzyca ciężarnych, nadciśnienie, makrosomia noworodków, poród przedwczesny czy konieczność ukończenia ciąży cięciem cesarskim” – piszą autorzy poradnika o żywieniu kobiet w ciąży opracowanego przez Instytut Matki i Dziecka.
Z kolei niedostateczny przyrost masy ciała w ciąży związany z niską masą urodzeniową noworodków, o której mówi dr Południewski, zwiększa umieralność i chorobowość okołoporodową, może być przyczyną problemów rozwojowych okresu dziecięcego, a także należy do czynników ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy i nadciśnienia w późniejszym wieku.
Fot. Thinkstock
Ważne! Zapotrzebowanie energetyczne w pierwszym trymestrze w stosunku do okresu sprzed ciąży nie zmienia się, wyższe jest natomiast zapotrzebowanie na poszczególnie składniki pokarmowe (co oznacza, że np. popołudniowy batonik powinnaś zamienić na jogurt z płatkami owsianymi albo owoc). Dopiero w drugim trymestrze zapotrzebowanie na kalorie wzrasta o 360 kcal dziennie, a w trzecim trymestrze – o 475 kcal.
Najrozsądniej spożywać trzy główne i dwa uzupełniające posiłki. Jedz co 3-4 godziny. Postaraj się nie podjadać i nie najadać się przed snem. Pomiędzy posiłkami najlepiej pić wodę albo świeżo wyciskane soki (bez cukru).
Racjonalnie zaplanowana dieta w okresie ciąży i kontrolowany przyrost wagi zapewni twojemu dziecku prawidłowy rozwój, zapobiegnie odkładaniu się tkanki tłuszczowej, sprzyja właściwemu wydzielaniu insuliny, pomoże ci również szybciej wrócić do formy po porodzie.
RAF
Źródło:
„Poradnik żywienia kobiet w ciąży”, opracowanie merytoryczne Dorota Świątkowska, Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii
Fot. Thinkstock
Zastanawiasz się, skąd tyle kilogramów na plusie pod koniec ciąży, skoro dziecko waży średnio 3-4 kg? Oto przybliżone szacunki:
- Ok. 3,5 kg – dziecko
- Ok. 2-4 kg – dodatkowa tkanka tłuszczowa (wyściela jamę brzuszną, chroniąc dziecko; stanowi także energetyczny materiał zapasowy na okres karmienia piersią)
- Ok. 1,5-2 kg – krew i dodatkowe płyny
- Ok. 1-2 kg – piersi
- Ok. 1-1,5 kg – macica
- Ok. 1-1,5 kg – płyn owodniowy
- Ok. 0,5-1 kg – łożysko
Wiele ciężarnych kobiet – o ile nie mają męczących nudności – skarży się na ogromne łaknienie. Nieprzypadkowo mówi się o tzw. ciążowych zachciankach. Z objadaniem się trzeba jednak bardzo uważać. Dieta powinna być urozmaicona i racjonalna. „Nieprawidłowe żywienie w tym okresie może polegać na nadmiernej ilości spożywanych pokarmów, niewłaściwym doborze produktów (np. nadmiar produktów bogatych w białko, tłuszcze, niedobór owoców i warzyw, zastępowanie posiłków słodyczami, co w konsekwencji może wpływać na niedostateczną podaż witamin i składników mineralnych, a w konsekwencji prowadzić do wielu zaburzeń metabolicznych w organizmie matki i płodu)” – czytamy w poradniku Instytutu Matki i Dziecka.
Fot. Thinkstock
Generalnie przyjmuje się, że im kobieta waży więcej, tym mniej kilogramów powinna zyskać w czasie ciąży. Zaczynamy od sprawdzenia wskaźnika masy ciała, czyli BMI. W internecie znajdziesz kalkulatory, dzięki którym w kilka sekund uzyskasz wynik. Możesz również masę (w kilogramach) podzielić przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu. Przykład: osoba o wzroście 170 cm i ważąca 60 kg swoje BMI oblicza następująco: 60/(1,7 x 1,7)=20,76. Takie BMI oznacza prawidłową masę ciała.
Zalecany przyrost wagi w ciąży (opracowany przez amerykański Institute of Medicine):
Niedowaga (BMI poniżej 18,5) – 12,5-18 kg
Prawidłowa masa ciała (BMI: 18,5-24,9) – 11,5-16
Nadwaga (BMI: 25-29,9) – 7-11,5
Otyłość (BMI powyżej 30) – 5-9
Orientacyjny przyrost wagi w ciąży bliźniaczej – 16-20,5 kg
Fot. Thinkstock
Istotne są także tygodniowe przyrosty macy ciała w poszczególnych trymestrach. Najszybciej waga podskakuje w drugim i trzecim. W pierwszym trymestrze zaleca się przyrost wagi na poziomie od 0,5 do 2 kg. Ważne! Jeśli kobieta skarży się na początku ciąży na uporczywe nudności, może nawet schudnąć, ale ubytek masy ciała nie powinien wynieść więcej niż 2 kg w pierwszym trymestrze.
Zalecane tygodniowe przyrosty masy ciała w drugim i trzecim trymestrze (wytyczne Institute of Medicine):
Niedowaga (BMI poniżej 18,5) – 0,5 (0,5-0,6) kg na tydzień
Prawidłowa masa ciała (BMI: 18,5-24,9) – 0,5 (0,4-0,5) kg na tydzień
Nadwaga (BMI: 25-29,9) – 0,3 (0,2-0,3) kg na tydzień
Otyłość (BMI powyżej 30) – 0,2 (0,2-0,3) kg na tydzień