Ten widok zszokował obserwatorów młodej mamy. Na jej kuchennym blacie leży...

Piękne czy obrzydliwe? Komentatorzy są podzieleni. I w większości zniesmaczeni.
Ten widok zszokował obserwatorów młodej mamy. Na jej kuchennym blacie leży...
źródło: Instagram (instagram.com/babysblessing)
05.05.2017

W Polsce konsumpcja własnego łożyska przez matki nie jest zjawiskiem zbyt popularnym. Większość z nas nie wie o takiej możliwości, a pozostałe uważają to za zwyczajnie obrzydliwe. Nawet jeśli chciałybyśmy spróbować - może się okazać, że to niemożliwe. Polskie szpitale traktują ten przejściowy narząd płodowy jako odpad medyczny, który podlega zniszczeniu i nie może opuścić murów placówki ze względów epidemiologicznych.

Nie wszędzie jest to jednak problem. Pewna młoda mama z Australii po narodzinach drugiego dziecka zabrała swoje łożysko do domu i zamroziła. Teraz planuje zrobić z niego łatwe do połknięcia kapsułki. Cały proces pokazuje na Instagramie. Nie wszyscy jej obserwatorzy są tym zachwyceni…

Masz odwagę to zobaczyć?

Zobacz również: O takim mężu marzy każda kobieta? Ten młody tatuś zjadł... ŁOŻYSKO swojej żony!

 

jedzenie łożyska

źródło: Instagram (instagram.com/babysblessing)

Elise Apps planuje zająć się zawodowo profesjonalnym przetwórstwem łożysk. Po wysuszeniu tworzy z nich kapsułki. 26-latka sama nie mogła doświadczyć tej przyjemności ze względu na chorobę. Cierpi na cholestazę, która zatrzymuje odpływ żółci i upośledza pracę wątroby. Z tego powodu lekarze odradzają jej konsumpcji.

Miesiąc temu kobieta urodziła swoje drugie dziecko. Po porodzie zamroziła łożysko i właśnie zdecydowała się rozmrozić, by nabrać wprawy przed oficjalnym starem niezwykłej firmy.

„Tak, to jest to na co wygląda. Pierwszy krok to pozbycie się krwi” - napisała na Instagramie i opublikowała to zdjęcie. Jest ich więcej.

Zobacz również: Makabryczne menu: Chipsy, koktajl i pieczeń z... łożyska i pępowiny! (Matki naprawdę to robią!)

jedzenie łożyska

źródło: Instagram (instagram.com/babysblessing)

„Oto, jak wyglądał mój poranek. Nareszcie rozmroziłam swoje łożysko i ugotowałam je na parze. To bardzo dziwne uczucie, kiedy trzymasz w dłoni coś, co rosło w twoim ciele i odżywiało twoje dziecko przez 9 miesięcy. Żylasta struktura okazała się niesamowita w dotyku.

Teraz muszę pozbyć się z niej wody. Po wysuszeniu zrobię z niej proszek, z którego powstaną kapsułki, żebym mogła to sobie poćwiczyć” - wyznaje. Większa część sproszkowanego łożyska zostanie pogrzebana pod drzewem.

Kobieta usłyszała kiedyś, że łożysko to anioł stróż każdego dziecka i powinien zostać zwrócony naturze. Brzydzi Cię to?

Zobacz również: Ciążowe mity, w które wierzy tysiące kobiet

jedzenie łożyska

źródło: Instagram (instagram.com/babysblessing)

Wierzysz, że jedzenie łożyska jest zdrowe dla matki?

Komentarze (7)

Ocena: 3.86 / 5
gość (Ocena: 5) 06.05.2017 22:14
Debilka. Gotując zniszczyła większość substancji odżywczych, które tam były XD
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.05.2017 18:54
Fuj
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 05.05.2017 18:37
Samice zwierząt podobno też zjadają swoje łożysko. Coraz częściej mam wrażenie, że ludzkość cofa się w rozwoju.
odpowiedz
ullala (Ocena: 1) 05.05.2017 14:14
... jej własne łożysko. I tyle.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 05.05.2017 12:54
Czy to już nie kanibalizm hahahha? Ale tak serio, to słyszałam, że to zawiera niepowtarzalne witaminy, chociaż ja nie zrobiłabym kapsułek ze swojego łożyska XD
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo