Wśród nich szczególnie istotna jest strefa stworzona z myślą o odpowiednim przechowywaniu żywności – zarówno tej, używanej na co dzień, jak i zapasów. W ich rozplanowaniu ważne jest m.in. uwzględnienie wielkości produktów, a także częstotliwości ich używania i daty ważności.
Poniżej przedstawiamy kilka podstawowych rad, dzięki którym doskonale zaaranżujesz swoją spiżarkę, mając pewność, że produkty zachowają swoją świeżość i smak.
W tworzeniu zapasów najlepiej sprawdza się tzw. żywność sucha. Do tej grupy zaliczamy kasze, mąki, herbaty i makarony, które mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej (średnio do 25 stopni Celsjusza) nawet przez kilkanaście miesięcy. Jeśli więc chcesz przechowywać wszystkie te produkty w sposób bezpieczny - zapewnij im suche i ciemne miejsce, np. w szafce lub spiżarce. Upewnij się, że produkty nie mają kontaktu z wilgocią i stoją daleko od zlewu lub strefy, która służy przygotowywaniu potraw.
Pamiętaj, że to właśnie w tych produktach lubią mnożyć się insekty – głównie mole. Regularnie więc przemywaj szafki odpowiednimi detergentami oraz wystaw pułapki na uporczywe owady. W ramach profilaktyki pomocne będą liście laurowe, które ze względu na swój aromat utrudniają rozwój larw.
Bardzo ważne jest, aby otworzone produkty przechowywać w szczelnych pojemnikach (lub aby zamykać woreczki wąskimi klipsami). W organizacji pomogą ci także naklejki z datami otwarcia i datą ważności.
Jeśli pojemniki i organizery będą stały na widoku (np. na blacie lub za szklaną szybą), zadbaj o to, aby były estetyczne i jednokolorowe. W ten sposób zmniejszysz uczucie aranżacyjnego chaosu. Upewnij się również, że te nie są wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych oraz wysokich temperatur – trzymaj je z dala od zmywarki czy piekarnika.
W zachowaniu bezpieczeństwa najlepiej sprawdzi się porcelana, szkło i dedykowane gadżety, takie jak np. mata do przechowywania żywności. Decydując się na szkło pamiętaj, aby było one solidne i grube, a wybierając tworzywa sztuczne upewnij się, że te mają niezbędne atesty (szeroki wybór znajdziesz na stronie Emako.pl).
Warzywa i owoce przechowuj w tkaninach (np. lnianych ściereczkach), a wędliny i sery w pergaminie (nie w folii aluminiowej, która sprzyja rozwijaniu się śluzowców!).
Uwaga! Puszki stosuj wyłącznie do produktów suchych, nigdy kwaśnych – połączenie to może wywołać szkodliwe dla zdrowia reakcje.
Część produktów wymaga niskiej temperatury, która zapobiega rozwijaniu się pleśni i bakterii. W lodówce przechowujemy więc tzw. żywność gotową – tj. jajka, mięso, ryby. Organizując tą niewielką przestrzeń warto pamiętać o kilku podstawowych, prostych zasadach:
Aby przedłużyć trwałość produktów w lodówce należy je przechowywać w specjalnych, zamykanych pojemnikach. Doskonale sprawdzi się także mata antybakteryjna do przechowywania żywności, która powstała z myślą o produktach świeżych, z tendencją do pleśnienia. Pamiętaj również, że owoce, warzywa i zioła muszą oddychać, dlatego nigdy nie trzymaj ich w szczelnych, foliowych torebkach. Otwórz więc pojemniki i tacki, zmniejszając ryzyko powstawania szkodliwych azotynów.
Artykuł sponsorowany