Święta bez stresu. Jak sprawić, aby przygotowania były naprawdę przyjemne?

Na pomoc przychodzą najnowsze technologie!
Święta bez stresu. Jak sprawić, aby przygotowania były naprawdę przyjemne?
fot. iStock
03.12.2020

Smak wigilijnych potraw jest jedyny w swoim rodzaju. Pełna wyjątkowego aromatu ryba, pierniczki, barszcz czy – w zależności od regionu – grzybowa sprawiają, że lepiej i pełniej odczuwamy klimat tego wyjątkowego czasu. Dowiedz się, jak za sprawą nowoczesnych technologii obecnych w twojej kuchni sprawić, aby świąteczne dania smakowały jeszcze lepiej, a ich przygotowanie nie kosztowało Cię żadnego stresu?

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

Święta Bożego Narodzenia są w polskiej tradycji – również tej kulinarnej – bardzo piękne. Wystarczy wspomnieć o dwunastu wigilijnych potrawach, wśród których znajdują się barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp smażony lub w galarecie czy kompot z suszu owocowego. W pierwszy i drugi dzień świąt zajadamy się również daniami mięsnymi, najczęściej pieczonymi, w postaci schabu czy indyka. Z kolei do słodkich świątecznych akcentów należą makowiec i oczywiście aromatyczne domowe pierniczki.

Fot. Dilyara Garifullina / Unsplash

W Polsce na popularności z roku na rok zyskują także niestandardowe diety, w tym wegetariańska i wegańska. Pragnąc zadowolić wszystkich gości, musimy więc czasem poszukać nowych kulinarnych inspiracji. Ryba po grecku przygotowana w rzeczywistości z selera i alg? Boczniaki zastępujące tradycyjne śledzie? A może wegańskie pierogi? Propozycji jest mnóstwo!

Oznacza to jedno: piekarnik, kuchenka, a w konsekwencji również zmywarka będą pracować na pełnych obrotach! Spraw, aby dzięki nowoczesnym, intuicyjnym w obsłudze technologiom w twojej kuchni świąteczne przygotowania przebiegały przyjemnie, a dania były niezwykle aromatyczne.

Jak przygotować idealne wypieki z udziałem piekarnika parowego?

Jeśli chodzi o piekarniki, najnowszym, nieprzypadkowo gorącym trendem jest korzystanie z pary wodnej. Tę technologię wykorzystano w innowacyjnych piekarnikach marki Electrolux. System SteamCrisp® kieruje parę wodną w taki sposób, by wypiekane ciasta, ciasteczka i pieczywo pozostawały chrupkie na zewnątrz, a miękkie w środku. Wykorzystanie pary to również świetne rozwiązanie podczas przygotowywania dań mięsnych, szczególnie dla osób, które dbają o linię. Dzięki parze wodnej i niższej temperaturze pieczenia mięso zachowuje pełnię swoich właściwości smakowych i odżywczych, a ty zużywasz w kuchni mniej tłuszczu.

Fot. materiały prasowe

Z piekarnikiem Electrolux upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu. W jaki sposób? Kupując piekarnik parowy marki Electrolux, wspierasz akcję Pajacyk. Electrolux przekaże 100 zł na posiłki dla dzieci z każdego sprzedanego piekarnika parowego. Jeden zakup sprawi, że zyskasz fantastyczne urządzenie kuchenne, jednocześnie dzieląc się dobrem z innymi!

Fot. materiały prasowe

Na czym polega świąteczne gotowanie bez ryzyka?

Różnorodność wigilijnych dań wymaga uważnego gotowania, co oznacza między innymi kontrolowanie temperatury. Zapewniają to płyty indukcyjne proponowane przez markę Electrolux. Płyty grzewcze z technologią SensePro® wykorzystują precyzyjną termosondę, za pomocą której możesz dokładnie określić temperaturę gotowanych, smażonych i duszonych dań. W ten sposób unikniesz między innymi problemu przegotowanych i posklejanych pierogów. Co więcej, dzięki możliwości połączenia pól grzejnych bez problemu przygotujesz jednocześnie posiłki dla wielu gości czy licznej rodziny w większych naczyniach. Na tak dużej powierzchni z łatwością ustawisz choćby płytę grillową czy wok. Z twojego świątecznego przyjęcia nikt nie wróci głodny!

Fot. iStock

Inną ciekawą innowacją kulinarną jest gotowanie próżniowe z wykorzystaniem funkcji SousVide®, czyli w kąpieli wodnej i niższej temperaturze, optymalnej dla każdego dania. 100 stopni Celsjusza nie jest najlepszą temperaturą gotowania dla większości składników. Warzywa za sprawą swojej struktury zachowują pełnię smaku i składników odżywczych, gotując się w maksymalnie 80 stopniach. Drób i ryby preferują jeszcze niższe temperatury. To właśnie dlatego technikę sous vide wykorzystują kucharze światowej klasy. Warto więc wprowadzić ją także do swojej kuchni – nowymi odsłonami tradycyjnych potraw na pewno pozytywnie zaskoczysz swoich bliskich!

W trakcie gorączkowych świątecznych przygotowań i wykonywania wielu zadań jednocześnie może zdarzyć się, że coś przeoczymy lub czegoś nie dopilnujemy. Z odpowiednim sprzętem nie musisz się jednak obawiać przypalonych i kipiących garnków! Dzięki czujnikowi wibracji, który posiada płyta indukcyjna SenseBoil®, moc pola grzejnego jest automatycznie obniżana w momencie, kiedy zawartość garnka czy patelni zacznie się gotować. Dzięki temu możemy być spokojni zarówno o nasze dania, jak i czystość kuchni. Nawet jedna kropla ulubionego kompotu z suszu nie trafi na płytę indukcyjną w trakcie gotowania. Równie przydatna jest funkcja SenseFry® polegająca na kontroli temperatury na powierzchni całego garnka lub patelni. Dzięki specjalnemu czujnikowi nie musisz tracić czasu na regulację ustawień, a twój świąteczny karp (lub jego wegańska wersja przygotowana z selera zawiniętego w algi) i tak zostanie usmażony równomiernie!

Kto to pozmywa?

Ostatnim, chyba najmniej przyjemnym akcentem kulinarnych świątecznych przygotowań, jest zmywanie. Jeśli jednak zdecydujesz się na zmywarkę ze specjalną szufladą MaxiFlex proponowaną przez Electrolux, nie masz się czego obawiać. Urządzenie dzięki przesuwanym przegrodom pozwala świetnie zaaranżować przestrzeń i pomieścić wiele kompletów sztućców, a także naczyń i akcesoriów wykorzystywanych w kuchni. Samo zmywanie przebiega efektywnie za sprawą dwóch wyjątkowych systemów: precyzyjnego czyszczenia SateliteClean oraz dokładnego suszenia AirDry. Ten pierwszy pozwala osiągnąć pełen zasięg spryskiwania naczyń wodą poprzez obracające się ramię, a drugi wykorzystuje dodatkowo naturalny przepływ powietrza pod koniec cyklu – zmywarka pod koniec pracy sama uchyla drzwi na 10 cm.

W twoim domu podczas świąt pojawia się wielu gości? W takim razie nie można pozwolić im czekać! Dzięki sterowaniu QuickSelect unikniesz przestojów w serwowaniu dań przez zmywanie – można samemu wybrać czas pracy zmywarki, do którego urządzenie samodzielnie dopasuje pozostałe parametry. To kolejny element, który gwarantuje święta bez stresów w kuchni!

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze (5)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 09.12.2020 10:29
W tym roku uznałam, że nie będę gotować, wszystko zamówię od cateringu Blue z Mokobód. Jedyne czym się zajmiemy z dzieciakami to dekoracja domu. Tegoroczne święta spędzamy w 5. Gdyby rodzina się zjechała to byłoby 20 osób.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 03.12.2020 22:11
W moim rodzinnym domu gotujemy zawsze wszystko razem a sam okres przedświąteczny poświęcamy na dekorowanie domu. Ze względu na pandemię tegoroczne dekoracje zamawiać będę ze składnicy towarów, wolę nie ryzykować.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 03.12.2020 16:36
Święta samotne = święta bezstresowe. Cisza, spokój, relaks. Ale że ludzie uwielbiają sobie zatruwać wszelkie święta "rodzinkowaniem", no to cóż...
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 03.12.2020 13:01
Ukryta reklama, jeśli ktoś nie umie gotować to nawet najlepszy sprzęt nie pomoże
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 03.12.2020 11:03
nie mogę doczekać się świąt. szkoda ze w tym roku przez pandemie będą wyglądały ibnaczej niz zwykle
odpowiedz

Polecane dla Ciebie