Brakuje Ci prawdziwej majówki? W ten sposób urządzisz ją sobie nawet w domu!

Zastanawiałaś się może nad grillem elektrycznym?
Brakuje Ci prawdziwej majówki? W ten sposób urządzisz ją sobie nawet w domu!
fot. materiały prasowe
27.04.2020

Grillowanie kojarzy się z piękną pogodą, relaksem w dobrym towarzystwie, ale przede wszystkim z pysznym jedzeniem. Niestety, wciąż nie możemy cieszyć się sezonem grillowym. Czy aby na pewno? Nikt nie jest w stanie zagwarantować nam słonecznej aury przez cały rok, ale za to o każdej porze możemy cieszyć się grillowanym mięsem, rybami czy warzywami! Wszystko dzięki grillowi elektrycznemu, którego spokojnie możesz używać w domu. Jak działa takie urządzenie? Jakie są jego plusy i minusy? Na co zwracać uwagę podczas kupowania domowego grilla? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Jak działa grill elektryczny? 

Jeżeli do swojej diety chcesz wprowadzić więcej grillowanych potraw, zdecydowanie warto zainwestować w grill elektryczny. W przeciwieństwie do tradycyjnego lub gazowego, takie urządzenie można bez problemu używać w pomieszczeniach albo na balkonie, dzięki czemu masz możliwość cieszyć się grillowanymi daniami, nawet jeżeli nie posiadasz własnego podwórka lub nie dopisuje Ci pogoda. Jak widać, wcale nie trzeba rezygnować z takich przyjemności!

Domowe grille dzielą się na te z rusztem, z płytą oraz typu raclette. Te pierwsze bardzo przypominają tradycyjny sprzęt do grillowania – posiadają metalowy ruszt zamocowany nad grzałką. Niestety, takie urządzenia są dość trudne do wyczyszczenia, bo kapiący tłuszcz osiada bezpośrednio na grzałce. Maszyny wielofunkcyjne typu raclette pozwalają na przygotowanie grillowanych potraw, a dodatkowo na swoich mini patelniach umożliwiają smażenie jajek czy roztopienie sera. Najpopularniejszym rodzajem domowego grilla elektrycznego jest ten wyposażony w teflonowe płyty. Taki sprzęt jest łatwy w utrzymaniu w czystości oraz zapewnia sporą powierzchnię do grillowania.

Zalety grilla elektrycznego

Korzystanie z takiego domowego grillowania ma bardzo wiele zalet. Przede wszystkim pozwala na przygotowywanie potraw w ten specyficzny sposób w domowym zaciszu lub na balkonie czy tarasie. Tradycyjny grill nie może być używany w zamkniętych pomieszczeniach i możemy go ustawić tylko na podwórku lub w terenie. Za to elektryczne urządzenie bez obaw można postawić na stole lub blacie. Ten sprzęt będzie również dobrze współpracował ze specjalnymi tackami na grilla lub mięsem i warzywami zawiniętymi w folię. Grill w bloku? Czemu nie! Elektryczne urządzenia pozwalają na taki luksus!

Fot. iStock

Jeżeli będziesz mieć ochotę na grillowane danie, to nie będziesz musiała martwić się rozpalaniem grilla czy opałem. Wystarczy tylko podłączyć urządzenie do gniazdka i gotowe! Po rozgrzaniu możesz już opiekać karkówkę czy kurczaka. Elektryczny grill jest na tyle niewielki, że bez problemu przeniesiesz z miejsca na miejsce, a także wygodnie go przechowasz.

Nowoczesne modele są również łatwe w czyszczeniu, bo wiele elementów jest często wyjmowanych, więc można je wstawić do zmywarki lub wygodnie umyć w zlewie. Specjalne wyżłobienia lub rynienki odprowadzają tłuszcz z mięsa, dlatego nie gromadzi się on w żadnych trudno dostępnych zakamarkach w urządzeniu. Jeżeli już mówimy o tłuszczu, to nie możemy zapominać o tym, że dania z grilla są dietetyczne i sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

Szukasz kompaktowego grilla elektrycznego, który pozwoli Ci przygotować pyszne i zdrowe jedzenie? Stawiaj na produkty najwyższej jakości! Takie urządzenia znajdziesz w ofercie marki Bosch: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-i-pieczenie/grille-elektryczne.

Wady grilla elektrycznego

Czy taki sprzęt AGD ma jakieś minusy? Niektórym osobom może nie przypaść do gustu to, że potrawy przygotowywane na grillach elektrycznych nie mają tego charakterystycznego zapachu i smaku. W tradycyjnych urządzeniach mięso lub warzywa są przygotowywane nad ogniem i cały czas odymiane, dzięki czemu nabierają specyficznego posmaku. Niestety, nie da się uzyskać tego efektu na elektrycznym grillu, bo po prostu nie rozpala się w nim ognia. Jest to jednak jakaś alternatywa na zimne dni, kiedy nie mamy możliwości zjedzenia dania ze zwykłego grilla.

Problemem może być również korzystanie ze sprzętu w plenerze. Można to rozwiązać w prosty sposób – w domu używaj grilla elektrycznego, a na wyjazdach – tego tradycyjnego. Jeżeli masz ochotę na grillowane potrawy na własnym podwórku, to możesz też po prostu kupić dobrze izolowany przedłużacz i w ten sposób cieszyć się smakiem potraw z grilla elektrycznego.

Jak wybrać grill elektryczny?

Wybór grilla kuchennego nie jest wcale taki trudny, jakby się mogło wydawać. Wystarczy tylko podczas wybierania wymarzonego modelu zwrócić uwagę na kilka parametrów i opcji urządzenia. Przede wszystkim sprawdź, jaką moc ma sprzęt, który wpadł Ci w oko. Im będzie wyższa, tym szybciej grill będzie się rozgrzewał, a mięso i warzywa łatwiej się przyrządzą. W sklepach możesz spotkać się ze sprzętami o mocy do nawet 2000 W. Istotną sprawą jest również możliwość płynnej regulacji temperatury. Ułatwia ona w znacznym stopniu sprawne grillowanie, bo różne produkty wymagają innej temperatury dla idealnego wypieczenia. Stosując zbyt dużo ciepła, możesz sprawić, że mięso przypali się z zewnątrz, ale wcale nie będzie upieczone w środku. 

Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas kupowania grilla kompaktowego? Na pewno na to, z jakich materiałów został wykonany. Bardzo polecany jest teflon, który nie dopuszcza do przywierania potraw i nie potrzebuję żadnego dodatkowego tłuszczu do smarowania. Jednak taka powłoka jest dość delikatna, więc żeby jej nie zarysować, stosuj tylko drewniane łopatki. Wysoką jakość materiałów zapewni również postawienie na znaną i polecaną markę. Tanie sprzęty mogą się szybko zepsuć, a na dodatek nie będą działać tak, jak powinny. Dlatego lepiej nie ryzykować i zdecydować się na to, co dobre i sprawdzone, np. markę Bosch.

Przydatnymi dodatkami są również wskaźniki temperatury oraz oddzielny włącznik (za jego pomocą będziesz mogła włączyć i wyłączyć urządzenie bez wyciągania wtyczki z kontaktu). Zamontowany zbiornik na tłuszcz sprawia, że cały wytopiony tłuszcz jest odprowadzany w to jedno miejsce. Takie rozwiązanie pozwala na łatwiejsze utrzymanie w czystości całego urządzenia. Warto także sprawdzić, czy płyta górna i dolna jest demontowalna.

Grill elektryczny urozmaici każdą imprezę!

Grill zasilany elektrycznie to nie tylko użyteczny sprzęt, ale również świetny gadżet, który urozmaici kucharzenie w domu. Takie urządzenie na pewno zrobi duże wrażenie podczas spotkań z przyjaciółmi lub rodzinnych obiadów (liczymy, że już niedługo będziemy mogli je urządzać!). Możliwość samodzielnego upieczenia mięsa lub warzyw będzie również sporą atrakcją dla dzieci (oczywiście pod bacznym okiem rodziców!).

Grill w domu to też świetny sposób na wprowadzenie jakiegoś nowego elementu do codziennej jedzeniowej rutyny. Wiele osób unika smażonych potraw, stawiając raczej na gotowane lub pieczone. Takie domowe grillowanie może sprawić, że zwykłe obiady staną się smaczniejsze, a nadal będą zdrowe. Urządzenie pozwala na przyrządzanie dań bez dodatku tłuszczu oraz wytapia go z pieczonego mięsa. Podsumowując, z pewnością warto zainwestować w taki sprzęt!

 

Materiał partnera

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie