Jak praktycznie urządzić kuchnię? Porady, wskazówki & triki

Sprawdź, co gdzie ulokować oraz które urządzenia się niezbędne?
Jak praktycznie urządzić kuchnię? Porady, wskazówki & triki
01.05.2011

Trudno przecenić znaczenie funkcjonalnie urządzonej kuchni. Gdy wszystko ma swoje miejsce, a najpotrzebniejsze przybory znajdują się pod ręką, praca idzie jak z płatka. Gorzej, gdy kuchnia – miejsce nie tylko przygotowywania oraz spożywania posiłków, ale także spotkań towarzyskich i rozmów – jest umeblowana niepraktycznie i bez pomysłu. Warto pamiętać, że rozmieszczenie mebli i urządzeń z głową sprawi, że w gotowanie chętniej zaangażują się również dzieci. Dbajmy o to, żeby po kuchni można było poruszać się intuicyjnie.

Miejsce dla mebli

Podstawowa zasada mówi, że meble kuchenne powinny być wykonane z materiałów estetycznych i łatwo zmywalnych, odpornych na zabrudzenia i zadrapania, a także komponujących się z ogólnym charakterem i kolorystyką całego mieszkania. – Najlepiej sprawdza się posadzkowa podłoga lub wykonana z innych trwałych, gładkich materiałów – podpowiada Małgorzata Caprari, autorka książek kucharskich. Zlewozmywak powinien być dwukomorowy, a blisko niego warto ulokować miejsce na mokre talerze i sztućce. Z kolei nad kuchenką powinien znajdować się okap albo pochłaniacz zapachów – sprawdzi się szczególnie, gdy kuchnia połączona jest z salonem. Zwróć uwagę na miejsce wokół kuchenki – musi być tu kącik wygospodarowany dla rozgrzanych garnków czy patelni. Pamiętaj, że taki blat powinien być wykonany z materiału odpornego na wysokie temperatury. – Najlepiej, gdy kuchenka zlokalizowana jest naprzeciwko zlewozmywaka, a nie w bezpośrednim jego sąsiedztwie – twierdzi Małgorzata Caprari, zwracając uwagę, że woda i ogień to nie najlepsze połączenie. Warto również pamiętać, że gorącego garnka (np. z zupą) nie wstawia się do zlewu.

Rola szafek

Kolejną istotną kwestią jest wybór szafek. Oczywiście, ich wygląd i linia są ważne, jednak najważniejsza jest wysokość. Upewnij się, że podczas pracy przy szafkach (krojenie, mycie), nie będziesz za bardzo pochylona. Wysokość szafek należy dobierać do wysokości osób korzystających z kuchni. W wielu domach, aby sięgnąć po rzecz znajdującą się na najwyższej półce szafki wiszącej, trzeba wesprzeć się krzesłem. Małgorzata Caprari zauważa jednak, że szafki wiszące służą do przechowywania naczyń potrzebnych przy obróbce półproduktów, po które sięgamy często, dlatego dobrze jest się upewnić, że nie musimy za każdym razem korzystać z krzesła. W kuchni rasowej gospodyni powinien znajdować się długi (na około 120 cm), oświetlony, łatwo zmywalny blat. Chyba że masz tzw. wyspę kuchenną na środku pomieszczenia, czyli zespół szafek i blatów, które mogą nawet służyć za stół. Wyspy są bardzo wygodne oraz funkcjonalne, podobnie jak nieco mniejsze kuchnie kompaktowe do niedużego mieszkania. I jeszcze lodówka – czteroosobowej rodzinie w zupełności wystarczy ta o pojemności 100 l. Warto zaopatrzyć się również w zamrażalnik.

 

gotowanie

Łyżka do szuflady

Zastanawiasz się, gdzie trzymać przedmioty kuchenne? Pod ręką. To oznacza, że najbliżej należy umieścić rzeczy codziennego użytku, a nisko albo bardzo wysoko przedmioty, po które sięgamy rzadziej. – Wszelkie roboty kuchenne, sokowirówki, miksery, blendery, maszynki do mielenia mięsa, pieczenia chleba mogą być schowane w odległych miejscach na dole w szafkach. Ważą zazwyczaj sporo i lepiej, jeśli nie obciążają szafek wiszących – zauważa Małgorzata Caprari. Wszystkie kubki, talerzyki, przyprawy czy podręczne, nieduże urządzenia należy trzymać na górnych półkach. Do szuflady blisko kuchenki zapakuj łyżki cedzakowe i drewniane czy tłuczki (przy okazji upewnij się, że nie są to trujące przybory!). Zdaniem Caprari, wszelkie urządzenia, nawet najładniejsze i najbardziej nowoczesne najlepiej jest trzymać schowane. W ten sposób unikniesz wrażenia nieporządku. Miejsca suche i przewiewne o temperaturze pokojowej (jak szafka) są idealne na mąkę, kaszę czy makaron, a także na warzywa i owoce. Tłuszcze, zwłaszcza oliwa, należy przechowywać w miejscu zaciemnionym, w temperaturze około 10 stopni. Konserwy i przetwory w słoikach "lubią" miejsca suche i chłodne (5-10 stopni). Mąki nie trzyma się w szafce przy grzejniku, a warzyw – w foliowych torebkach. Kuchenny niezbędnik

Poustawiałaś meble, pochowałaś przybory kuchenne, jesteś gotowa do pracy. Czy jednak upewniłaś się, że masz wszystkie niezbędne urządzenia? – Zależnie od tego, co szykujemy, potrzebujemy różnych narzędzi – zauważa Małgorzata Caprari. I tak do warzyw i owoców konieczne są niewielkie ostre noże, obieraki, sitko albo cedzak. Do rozdrabiania używa się tarek i szatkownic (małą szatkownicą kroimy ogórki na mizerię, a dużą – kapustę na kapuśniak). Większe produkty kroi się długimi nożami: powinny mieć gładkie lub ząbkowane zakończenia (do krojenia chleba). Przyda się również ostrzałka do noży. Do dzielenia i obróbki mięsa nieodzowny będzie tasak, drewniana deska, a także metalowy lub drewniany tłuczek. Kup trzepaczkę. Każda gospodyni musi mieć również otwieracz do konserw, korkociąg, nożyce do drobiu, dziadka do orzechów, młynek do pieprzu, lejek, wałek do ciasta i stolnicę. – Nawet przy nielicznej rodzinie trzeba mieć kilka garnków, aby móc w prosty sposób gotować podstawowe posiłki – uważa Małgorzata Caprari. Podpowiedź: kupując garnki, zwróć uwagę na uchwyt. Mają się nie nagrzewać i nie... urwać po miesiącu. Każdy garnek powinien mieć przykrywkę, najlepiej z otworkiem odprowadzającym parę.

gotowanie

Praktyczne urządzenia

Patelnia to oczywistość. Warto jednak zapamiętać, że do duszenia mięsa najbardziej odpowiednia jest ta głęboka. Na patelni o dużej powierzchni smaży się kotlety, na mniejszej – jajecznicę (dla 1-2 osób). Do smażenia i duszenia mięs stosuje się patelnie o grubym dnie – tłuszcz i mięso się nie przypalą. Wszelkiego rodzaju blendery, urządzenia do pieczenia chleba, zestawy do gotowania na parze, szybkowary (gotują błyskawicznie bez utraty cennych składników odżywczych), mikrofalówki (sprawdź nasz typ dla elegantek), sokowirówki i sokowniki również się przydadzą – przede wszystkim znacznie skracają czas przygotowania potraw. A co powiesz na inteligentne sprzęty kuchenne, które wyręczą cię w pracy? Małgorzata Caprari przypomina, aby podczas kupowania urządzeń elektrycznych zwrócić uwagę nie tylko na ich wygląd, ale również, w jaki sposób się je czyści, ile części musimy rozkręcić, aby umyć urządzenie. W żadnej kuchni nie powinno zabraknąć także foremek do pieczenia ciasta. W sklepach dostępne są metalowe, teflonowe czy silikonowe. Przyda się również duża blacha, kilka keksówek (3-4), tortownica i ewentualnie foremki na muffinki oraz kruche ciasteczka.

Ewa Podsiadły

Zobacz także:

Remontuję mieszkanie – Jaka Kuchnia? Klasyczna czy nowoczesna?

Przekonaj się, jaki charakter kuchni jest lepszy.

Polska kuchnia ocieka tłuszczem!

Cukier, ziemniaki, mięso – Polacy uwielbiają kaloryczne produkty.

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 08.10.2011 14:07
mięsa nie kroi się na drewnianej desce..
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo