Jak wysoki napiwek powinno się zostawić w restauracji? Zacznijmy od tego, że jest to kwestia nieobowiązkowa. Napiwek zostawimy obsłudze wtedy, gdy jesteśmy zadowoleni z jej pracy i chcemy w taki sposób wyrazić swoją wdzięczność oraz docenić starania. Aby jednak nie obrazić osób pracujących w gastronomii, warto wiedzieć, jaka dokładnie kwota będzie eleganckim gestem.
Przeczytaj też: Przechowujesz jedzenie w taki sposób? Radzimy zaprzestać...
Jak wysoki powinien być napiwek w Polsce (pamiętaj, że co kraj, to obyczaj!)? Przyjęło się, że zazwyczaj w dobrym tonie jest zostawić od 10 do 15 procent wartości rachunku. Oczywiście, jeśli masz ochotę, możesz zostawić więcej. Nietaktem będzie natomiast, gdy zostawisz kilka drobnych monet. Taki gest obsługa lokalu z pewnością uzna za obraźliwe. W takiej sytuacji lepiej będzie, gdy nie damy napiwku i po prostu opłacimy swój rachunek.
Jeśli nie jesteś pewna, jak dokładnie wyliczyć napiwek, możesz po prostu zaokrąglić kwotę. Przykład? Jeśli na paragonie zobaczysz kwotę 91 złotych, zapłać 100. Warto też wiedzieć, że dla kelnera najlepszą opcją będzie, gdy zostawisz pieniądze w gotówce. Wówczas kwota trafia do niego bezpośrednio. Jeśli doliczysz napiwek do rachunku i zapłacisz kartą, dodatkowe pieniądze mogą zostać opodatkowane i w efekcie dany człowiek dostanie mniej.
Przeczytaj też: Jak może wyglądać fast food przyszłości? Koreanka pokazała interesujące wideo