Gatunek bananów Blue Java wygląda nieprawdopodobnie. Ich skórki nie są żółte, czy zielone, jak do tego przywykliśmy, ale... niebieskie. Co ciekawe, owemu bardzo oryginalnemu odcieniowi towarzyszy równie niecodzienny smak i aromat, który sprawia, że Blue Java ma na świecie coraz większą liczbę amatorów. Otóż nadzwyczaj urokliwe niebieskie banany smakują bardzo podobnie do lodów waniliowych. To prawdziwy owocowy rarytas!
Zobacz także: Rodzina Addamsów powraca w wielkim stylu. Długo wyczekiwany „Wednesday” Tima Burtona już jesienią na Netflixie
Niezwykłe banany Blue Java pochodzą z Azji, a dokładnie z jej południowo-wschodnich obszarów. To ciekawa hybryda dwóch gatunków azjatyckich bananów, jakimi są Musa balbisiana oraz Musa acuminata. Uprawia się je także i na Hawajach, czy na Fidżi. Ze względu na ich intrygujący smak zwykło się nazywać je również bananami lodowymi.
Konsystencja Blue Java różni się od bananów dostępnych na naszym kontynencie. Jest znacznie bardziej kremowa, więc najwygodniej jeść je łyżeczką. Obłędny smak lodowych bananów sprawia, że nigdy nie poprzestaje się na jednym, a ma się wielką ochotę zaserwować sobie prawdziwą obfitą bananową ucztę. W końcu mało kto nie ma słabości do lodów waniliowych.
Warto dodać, że ta opcja jest jednak znacznie zdrowsza. Blue Java są cennym źródłem mnóstwa witamin i minerałów, takich jak witamina B6, magnez, potas, żelazo, czy cynk. Są syte, a ponadto dobroczynnie wpływają na nastrój i dodają mnóstwo energii.
Z niecierpliwością czekamy na moment, gdy nareszcie pojawią się w naszych krajowych marketach!
Zobacz także: Oto pierwsza osoba, która wyląduje na Marsie! 21-latka poświęci dla tej niezwykłej misji swoje życie prywatne