Nie wyrzucaj tych części warzyw! Są jadalne i bardzo zdrowe

Jakich elementów warzyw nie warto marnować, skazując je na niesprawiedliwe wyrzucenie do śmietnika?
Nie wyrzucaj tych części warzyw! Są jadalne i bardzo zdrowe
Fot. Unsplash
14.07.2022

Bardzo często kierowane wieloletnimi kulinarnymi przyzwyczajeniami, dokonujemy nietrafnej oceny tego, jakie części warzyw nadają się do jedzenia, a których należy się bez wyrzutów sumienia pozbyć. Nierzadko okazuje się, że wyrzucamy gigantyczną ilość smakowitych warzywnych kąsków, dzięki którym nasze potrawy byłyby nie tylko jeszcze smaczniejsze, ale także i o wiele zdrowsze. 

Oto elementy warzyw, których nie warto marnować, skazując na niesprawiedliwe wyrzucenie do śmietnika. 

Zobacz także: Jakich elementów warzyw nie warto marnować, skazując na niesprawiedliwe wyrzucenie do śmietnika?

Wartościowe części warzyw, które nigdy nie powinny lądować w koszu na śmieci

Liście kalafiora

Podczas wizyt w marketach nierzadkim widokiem na działach warzywnych są osoby zawzięcie odrywające liście od główek kalafiorów. Nie warto się tym zajmować - kalafiorowe liście nie wcale są bezwartościowe, jak miałyśmy w zwyczaju myśleć. Otóż zawierają ogromną ilość wartościowych składników. Są między innymi skarbnicami witaminy A, C, E, B6 oraz kwasu foliowego, błonnika, wapnia, selenu, potasu, a także żelaza. 

Jak je wykorzystać? Zacznijmy owijać nimi gołąbki, dodajmy je do koktajli i sałatek. 

Głąb kapusty

Głąb kapusty w 99% kończy marnie w śmietnikowych czeluściach. Warto czym prędzej zmienić zdanie na jego temat, jako że i on podobnie jak kalafiorowe liście może dać nam zdrowie i witalność. Otóż w głąbie kapuścianym można odnaleźć niemałe ilości witaminy A, C, E, K,  B1, czy B2.

Jak go wykorzystać? Najlepiej zetrzeć go na tarce i zacząć dodawać na przykład do zup i sosów. 

Liście rzodkiewki

Na straty w żadnym razie nie spisujmy również liści rzodkiewki. Na pierwszy rzut oka niepozorne, tak naprawdę są prawdziwą witaminową bombą. Okazuje się bowiem, że zawarte w nich składniki mineralne oraz witaminy, takie jak witamina C, której posiadają dwa razy więcej od cytryny, fosfor, żelazo, czy wapń, fantastycznie poprawiają odporność organizmu, a także działają przeciwnowotworowo, przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie

Jak je wykorzystać? Zacznijmy przyrządzać z nich pesto, dodajmy je do sałatek, smoothies, omletów, czy nadzienia do naleśników. 

Nać marchwi

Przestańmy pozbywać się również naci marchewki. Jeśli lepiej się czegoś pozbyć to... korzenia. Zgadza się! W listkach i łodyżkach wyrastających z marchewek kryją się nieprawdopodobne ilości witamin i minerałów, takich jak C, A, K, potasu, wapnia, czy magnezu, więc możemy spodziewać się, że doskonale zadziałają na nasz wzrok i wzmocnią układ odpornościowy, a także obniżą poziom cholesterolu we krwi. Nać marchwi ma również działanie przeciwcukrzycowe. 

Jak ją wykorzystać? Zróbmy z niej pesto, dodajmy ją do sałatek, koktajli, placków, czy sosów. Zacznijmy posypywać nią dania w zastępstwie pietruszki. 

Zobacz także: Letni lunch idealny, czyli crostini z ricottą i grillowaną brzoskwinią

Polecane wideo

Psychologia wystroju wnętrz: Jak wpływa na nas kolor ścian?
Psychologia wystroju wnętrz: Jak wpływa na nas kolor ścian? - zdjęcie 1
Komentarze (6)
Ocena: 3 / 5
Bp to co ci (Ocena: 5) 04.08.2022 19:26
Do HP go go go U do tfdttwwytasgsg
odpowiedz
. (Ocena: 5) 28.07.2022 15:43
Kto ma robloxa? Bo ja mam
odpowiedz
Ala (Ocena: 1) 15.07.2022 06:06
Już się zaczyna... polityka światowa ustaliła, że ma być głód więc już są pokazywane artykuly udowadniające że odpady są jednak do jedzenia...
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 14.07.2022 10:24
Głąb z kapusty jest bardzo gorzki i twardy, rzodkiewki są nafaszerowane chemia no chyba że ktoś ma swoje z ogródka a natkę daję królikom
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie