Gdy uderza w nas fala wakacyjnego gorąca, warto zaczerpnąć wiedzy o tym, jak najlepiej nawadniać się w upalne dni. Zainspirujmy się tym samym narodami, które z wysokimi temperaturami mają do czynienia bardzo często. Mistrzami w nawadnianiu są na przykład Hiszpanie, którzy serwują sobie w lato często napój zwany agua de cebada. To innymi słowy zdrowa i smaczna woda z jęczmienia. Agua de cebada jest chętnie pita także w krajach Ameryki Środkowej.
Zobacz także: Śródziemnomorskie śniadanie. Doskonała aromatyczna frittata
Przynosząca wielkie orzeźwienie i świetnie gasząca pragnienie agua de cebada powstaje w wyniku gotowania ziaren jęczmienia. Istnieje sporo wariacji tego popularnego napoju. Często do schłodzonej wody jęczmiennej dodaje się miód i limonkę, czy przyprawy, takie jak na przykład cynamon, czy kardamon.
Agua de cebada jest skarbnicą witamin oraz minerałów. Racząc się nią, dostarczamy organizmowi potężną dawkę witamin z grupy B, potasu, wapnia, kwasu foliowego, czy magnezu. Poza tym napój reguluje poziom cukru we krwi oraz cholesterolu, a także wspomaga układ trawienny.
Do przygotowania porcji wody jęczmiennej będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3/4 ziaren jęczmienia, 1,5 litra wody, 6 łyżek miodu, 2 cytryny, łyżka cynamonu i kardamonu.
Opłukane ziarna jęczmienne wrzucamy do zagotowanej wody i dodajemy do nich skórkę startą z dwóch cytryn. Gotujemy go na małym ogniu przez pół godziny. Odcedzamy jęczmień. Wodę mieszamy wraz z przyprawami, miodem i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Chłodzimy i podajemy z lodem.
Zobacz także: Płynne złoto. Ile kosztują trzy najdroższe miody świata?