Pokrzywa to roślina, którą można spotkać niemalże na każdym kroku, a to przy okazji przechadzki leśnymi ścieżkami, czy pikniku na łące. Często poza gęstymi lasami i sielskimi łąkami pokrzywy porastają też zaciszne tereny miejskie. Przywykłyśmy więc do nich i ze względu na nieprzyjemną reakcją skóry wywołaną jej zetknięciem z pokrzywami, nierzadko nie mamy z nimi za dobrych skojarzeń. Warto jednak zmienić o tych roślinach zdanie, jako że mają wiele prozdrowotnych właściwości.
Zobacz także: Magiczny korzeń. Jakie właściwości ma żeń-szeń?
Zdrowotne właściwości pokrzyw są znane już od wieków. Już od średniowiecza były uważane za cenne rośliny lecznicze, które mogą pomagać w zwalczaniu wielu dolegliwości. Pokrzywy były przez bardzo długi czas ważnym składnikiem diety, jako że posiadają mnóstwo cennych składników odżywczych. Można odnaleźć w nich witaminy, takie jak C, A, czy B2, a także duże ilości fosforu, jodu, krzemu, magnezu, żelaza, jak i potasu.
Świeże, jak i suszone liście pokrzyw doskonale wpływają na przemianę materii, znacznie obniżają poziom cukru we krwi, regulują pracę wątroby, zapobiegają anemii, normalizują ciśnienie, wzmacniają organizm i poprawiają odporność. Doskonale oczyszczają też organizm z toksyn. Pokrzywa działa bowiem moczopędnie i pozwala pozbyć się z organizmu chlorków oraz mocznika.
Zacznijmy delektować się naparami z pokrzyw, a także zapoznajmy się z roztoczańską kuchnią regionalną, w której od stuleci przygotowywano z nich rozmaite potrawy, na przykład zupy.
Zobacz także: Jak działa ashwagandha?