Francuskie makaroniki. Najbardziej fotogeniczne ciastka świata

Makaroniki to jedne z najbardziej smakowitych francuskich rarytasów. W czym tkwi ich sekret?
Francuskie makaroniki. Najbardziej fotogeniczne ciastka świata
Fot. Unsplash
27.03.2022

Wszyscy, którzy mieli kiedyś okazję podróżować po zakątkach Francji, czy też bywali w restauracjach bądź kawiarniach specjalizujących się w przygotowywaniu francuskich rarytasów, z pewnością zauważyli, że co rusz ma się okazję widywać tam maleńkie okrągłe kolorowe ciasteczka.

Ciasteczka tak apetyczne, że aż trudno oderwać od nich wzrok, a co dopiero nie schrupać kilku (lub więcej...). Z tym ostatnim ma się jednak niekiedy mały problem. Są po prostu tak urokliwie, że za ich zajadanie zabiera się wręcz z bólem serca, nie chcąc zniszczyć tak wyśmienitego wizualnego efektu. 

Mowa o słynnych makaronikach - „macarons”, czyli najsłodszych wizytówkach Francji. Przekładane nadzieniem makaroniki, które przygotowuje się z białek, migdałów i cukru pudru, śmiało można ochrzcić także mianem najbardziej fotogenicznych ciasteczek świata. Nie sposób odmówić im słynnej francuskiej elegancji. 

Zobacz także: Czym są ceremonie kakao?

Słodka wizytówka Francji

Makaroniki uzależniają. Można na nie patrzeć i patrzeć, zajadać i zajadać bez końca. Nie ma nawet mowy o nudzie, jako że istnieje wręcz gigantyczna ilość ich rodzajów. Mistrzowie cukiernictwa nieustannie prześcigają się w tworzeniu coraz to nowszych i bardzie zachwycających podniebienie makaronikowych nadzień. 

Poza tym trudno dziwić się obsesji Francuzów na ich punkcie. Tak, w makaronikach naprawdę jest coś szczególnego i nietypowego; aksamitność, delikatność i chrupkość jednocześnie. Często daje się je w prezencie, wspaniale zapakowane w eleganckie barwne pudełka. 

Wielką karierę makaroniki rozpoczęły w  XVI wieku. W tym stuleciu Katarzyna Medycejska, księżna ze słynnego rodu Medyceuszy, poślubiła króla Francji Henryka II i z jednej ze swych podróży przywiozła z rodzinnych Włoch do Paryża prototyp makaroników.

Owe włoskie ciasteczka wypiekano wtedy z białek, cukru, wody różanej i z dodatkiem aromatycznego piżma. We Francji przeszły wielką metamorfozę. Ulepszono je, dodając do masy na wypiek mielone migdały i zaczęto przekładać pysznymi nadzieniami. Kolejną modyfikacją było nadawanie im rozmaitych odcieni, co robi się po dziś dzień. 

Zobacz także: Słodkie sekrety. Skąd pochodzi chałwa?

Polecane wideo

Modowe inspiracje. Najpiękniejsze wiosenne dodatki
Modowe inspiracje. Najpiękniejsze wiosenne dodatki - zdjęcie 1
Komentarze (106)
Ocena: 4.92 / 5
Ola 😘 (Ocena: 5) 23.08.2023 21:49
Hejka
odpowiedz
Jestem bardzo miła 😈 (Ocena: 5) 27.02.2023 19:15
Czy ktoś tu jest? 😁😀😊
odpowiedz
Jestem bardzo miła 😈 (Ocena: 5) 15.02.2023 15:24
Cześć, czy ktoś może chce być moim przyjacielem? 🙂
odpowiedz
Jestem bardzo miła 😈 (Ocena: 5) 10.02.2023 17:33
Czy ktoś może chce być moim chłopakiem? Prosze 😟
zobacz odpowiedzi (2)
Marek (Ocena: 5) 03.11.2022 10:58
Ja zrobiłem 250 makaroników ale były pyszne i zajołem pierwsze miejsce w mistrzostwach 🏅🥇🥇🎖️🏅👍👍👍👍
odpowiedz

Polecane dla Ciebie