Wywodząca się z zachodnich rejonów Indii kurkuma to roślina niezwykła. Ze względu na bardzo apetyczny pomarańczowo-żółty kolor, jaki nadaje potrawom, zwykło określać ją również indyjskim szafranem. Pozyskuje się ją z kłączy roślin posiadających wspaniałe kwiatostany i dorastających czasem nawet dwóch metrów - ostryża długiego oraz ostryża jawajskiego.
Największe uprawy kurkumy na świecie oprócz rodzinnych Indii znajdują się także w Pakistanie, Sri Lance, Indonezji, czy Malezji. We wszystkich tych krajach kurkuma jest powszechnie stosowana w kuchni. Dodaje się ją do mnóstwa potraw, od wytrawnych po desery, czy koktajle.
Kurkumowy korzenno-imbirowy posmak towarzyszy więc ich mieszkańcom od rana do wieczora. Hindusi i Lankijczycy nie wyobrażają sobie przygotowania bez kurkumy większości rodzajów curry. Indonezyjczycy, pijący hektolitry leczniczego napoju zwanego jamu, który powstaje na bazie kurkumy i imbiru, także nie wyobrażają sobie bez niej życia. Jednym słowem, bez kurkumy w mnóstwie azjatyckich kuchni ani rusz.
Zobacz także: Matcha. Eliksir na nieśmiertelność
Indyjski szafran to nie tylko aromatyczna przyprawa. Można mówić o niej w kategoriach doskonałego suplementu diety. Jest niezwykle zdrowa i działa korzystnie na mnóstwo części organizmu. Jeśli zacznie regularnie pojawiać się w naszej diecie, zyskamy na tym naprawdę wiele. Jak więc właściwości lecznicze posiada ta fascynująca bylina?
Kurkuma jest tak zdrowa dzięki zawartości kurkuminy. Związek ten posiada bardzo silne właściwości przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne. To dlatego dzięki kurkumie możemy uchronić się przed zachorowaniem na nowotwory oraz liczne choroby serca, wzmocnić odporność, czy zwalczyć ból i stany zapalne stawów.
Doskonale działa nie tylko na ciało, ale i na umysł. Poprawia nastrój, a nawet przeciwdziała powracającym stano depresyjnym. Co więcej, pomaga się zrelaksować i wzmacnia system nerwowy, dzięki czemu łatwiej znosi się wszelakie sytuacje stresowe.
Zobacz także: Smak raju. Pitaja owocem roku 2022