Kakao w Ameryce Południowej uważane było za prawdziwy skarb, więc często nazywano je czarnym złotem. Było tak cenne, że zaczęto nawet stosować je jako walutę. W pewnym momencie oderwało się jednak od sfery materialnej, a niespodziewanie włączyło do duchowej.
Otóż Majowie i Aztekowie zaczęli stosować pewną ciekawą praktyką duchową związaną z niezwykłym smakiem i aromat kakao. Wkrótce zaczęto organizować tak zwane ceremonie kakao.
Majowie, jak i Aztekowie wierzyli, że ci którzy regularnie będą raczyli się kakao, jakie pozyskało się z kakaowca rosnącego w dżungli lub który uprawiano z najczystszymi intencjami i szacunkiem dla ziemi, mogą zacząć zyskiwać przychylność duchów.
W trakcie jego kosztowania można było zacząć łączyć się z duchami przodków, jak i z prastarymi duchami opiekującymi się lasami deszczowymi.
Picie kakao było dla tamtejszych kultur niesamowitą mistyczną podróżą. Dzięki uczestnictwu w owym rytuale zyskiwało się wielką mądrość przodków, nieprzeciętną intuicję, zdrowie i siłę. Odpychało się za to od siebie nieprzychylne duchy, jak i złe uroki. Umysł się rozjaśniał, a ciało ulegało przyjemnemu lekkiemu pobudzeniu. Ludzie zaczynali czuć się fantastycznie.
Ceremonie kakao praktykuje się po dziś dzień i to nie tylko na terenie Ameryki Południowej. Wielką popularność zaczęły zdobywać także i w Europie. Prawdą jest bowiem, że doskonale relaksują umysł i dają ciału bardzo dużą ilość składników odżywczych. Do tego typu ceremonii używało się i używa nadal wyłącznie kakao ceremonialnego.
Zobacz także: Matcha. Eliksir na nieśmiertelność
Kakao ceremonialne jest uważane za najlepsze kakao dostępne na rynku. Jest ono pastą kakaową, którą wytwarza się w tradycyjny sposób. Ziarna kakaowca, jakie wchodzą w jej skład posiadają natomiast najwyższą możliwą jakość.
Ziarna na kakao ceremonialne są zawsze bardzo starannie wybierane. Warto dodać, iż nie są to ziarna kakaowca z upraw, a rosnące dziko. Po przebraniu są suszone na słońcu, poddawane lekkiej fermentacji, a następnie mielone na wspomnianą pastę.
Owe procesy pozwalają na to, aby zachowała ona najwięcej wartościowych składników - witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz enzymów. Standardowo praktykowana obróbka kakao polegająca na mocnym prażeniu, a potem przetwarzaniu surowych ziaren sprawia, że jego wartość odżywcza obniża się nawet o dziewięćdziesiąt procent.
Kakao ceremonialne ma unikatowy bardzo intensywny smak i niezrównanie pobudza zmysły. Jeśli delektujemy się nim, pijąc je w powolny sposób i kontrolując nasze myśli tak, by nie gnały gdzieś, a pozwalały nam być tu i teraz, może dać nam niemałą przyjemność. Pite w dużym skupieniu faktycznie ma właściwości medytacyjne.
A jak je przyrządzić? Najlepiej przygotować je na bazie mleka kokosowego lub migdałowego i osłodzić miodem.
Zobacz także: Smakowicie wstrętne. Jak smakują jadalne owady?