Przyznaj się – co robisz z pestką awokado, gdy już wyciągniesz ją z owocu? Jesteśmy przekonane, że większość wyrzuca ją po prostu do kosza. Tymczasem okazuje się, że nie jest to wcale najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Pestka awokado jest źródłem witamin i antyoksydantów. Co ciekawe – zawiera ich nawet więcej, niż jedno warzywo. Z produkt ten możesz więc wykorzystać nie tylko ponownie w kuchni, lecz także jako składnik domowej roboty kosmetyków. Co konkretnie można zrobić z pestki awokado? Sprawdź!
Przeczytaj też: Guacamole to jedna z najzdrowszych past. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po nią regularnie
Zasadź nowy owoc
Co można zrobić z pestki? Oczywiście warto ją zasadzić i wyhodować kolejny owoc. Jak to zrobić? Wystarczy, że przebijesz ją drewnianym patyczkiem i zanurzysz częściowo w wodzie. Dzięki światłu i codziennie czystej wodzie, pojawią się korzenie i łodygi.
Zrób barwnik do tkanin
Chcesz zmienić kolor swojej bluzki, ale niekoniecznie masz ochotę wydawać pieniądze na barwnik? Nic nie szkodzi, bladoróżowy odcień uzyskasz właśnie z pestki awokado. Jak to zrobić? Wystarczy że kilka pestek ugotujesz w wodzie (rób to do momentu, aż nie pojawi się jasnoróżowy kolor). Później namocz w garnku z wodą po pestkach tkaninę. I voila!
Włóż do guacamole
Pewnie nie raz zauważyłaś, że gdy zrobisz guacamole i odstawisz je na pewien czas – na przykład do lodówki, ono szybko ściemnieje. Jeśli chcesz zapobiec takiej sytuacji, włóż do miseczki z pastą pestkę awokado. Gwarantujemy, że zielony kolor utrzyma się długo.
Zrób maskę do twarzy lub szampon do włosów
Jak zrobić domowej roboty kosmetyki z pestką awokado? Ususz trochę pestkę, a następnie zetrzyj ją na puder. Taki produkt możesz dodać na przykład do oleju kokosowego i w ten sposób uzyskasz maskę nawilżającą i opóźniającą procesy starzenia. Jeśli jednak taki proszek dosypiesz do ulubionego szamponu, wzmocnisz jego działanie i sprawisz, że włosy wydadzą się bardziej gęste i sprężyste.
Zjedz lub zaparz jak herbatę
Czy wiesz, że pestkę awokado można też zjeść? Wystarczy, że sproszkujesz ją, a następnie do każdego dania dorzucisz łyżeczkę. Dzięki temu zapewnisz organizmowi dużą dawkę wapnia, magnezu i potasu. Alternatywą może być też zaparzenie naparu z pestki awokado. W jaki sposób? Wrzuć proszek do zaparzacza, a następnie zalej wrzątkiem. Uzyskany napój może mieć gorzki smak, więc przyda się dodać łyżkę miodu. Dodajmy tylko, że taka herbata pomaga zadbać o prawidłowe trawienie.