Jeśli należysz do tych osób, które zrezygnowały z mięsa, ale wciąż tęsknią za smakiem szarpanej wieprzowiny w kanapce, mamy wyjątkową propozycję. Możesz zastąpić ją... owocem, który z pewnością masz w domu, a jeśli nie, to bez problemu kupisz go w pierwszym lepszym sklepie spożywczym.
Zobacz również: Sernik na spodzie z czerstwego chleba. Zrobisz go w 10 minut
Nagranie z przepisem na „szarpana bananinę” stało się hitem internetu. Choć autorka początkowo była sceptycznie nastawiona do konsumpcji skórki od banana, to na koniec zachwyca się jej smakiem.
Jula na swoim Instagramie udowadnia, że weganizm jest tani. Jej profil obserwuje już ponad 60 tysięcy osób. Tym razem na celowniku znalazł się przepis, zastępujący tradycyjna, szarpaną wieprzowinę, za którą wielu przepada.
Okazało się, że słynną pulled pork można przygotować... ze skórki od banana. To się nazywa kuchnia zero waste.
Autorka postanowiła przekonać się, czy przepis faktycznie działa i samodzielnie przygotowała burgera z marynatą. Była zaskoczona tym, jakie smaczne wyszło z tego danie!
Mieszamy skórkę w tej miksturze i dajemy na patelnię. To się musi podsmażyć i jak już było widać, że jest takie ok do zjedzenia, to ja dolałam trochę wody. Wtedy taki fajny sosik zrobił
- tłumaczy krok po kroku w poście.
A oto przepis:
Po dokładnym wyszorowaniu banana, wyjmujemy środek i łyżeczką zdrapujemy miękką, wewnętrzną warstwę skórki. Następnie rozrywamy ją widelcem na wzór "szarpanego mięsa" i maczamy w marynacie z powyższych składników. Gotowe!
Obserwatorzy byli w szoku i żartowali, że to już wejście na nowy poziom jedzenia kompostu.
Ja się brzydzę, ale może zrobię mężowi (tylko mu nie powiem co to)
- napisała jedna z nich.
Spróbowalibyście czegoś takiego?
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz również: Włoska kuchnia w roślinnym wydaniu. Przepis na wegańską lasagne bolognese