Pizza i cała reszta: czemu włoskie jedzenie jest tak popularne?

Włoskie jedzenie jest znane niemal na całym świecie – zrobiło karierę wykraczająco daleko poza granice kraju w kształcie kozaka. W Europie, Amerykach czy Azji można natrafić na włoskie restauracje, które oferują pizze czy makarony pod każdą postacią.
Pizza i cała reszta: czemu włoskie jedzenie jest tak popularne?
18.03.2019

W Polsce pizzerie to jedne z najbardziej popularnych lokali (jak chociażby sieć pizzerii Domino's Pizza: https://www.dominospizza.pl/), obok typowych włoskich knajp, które serwują także makarony czy przystawki. Skąd to zamiłowanie świata do włoskiego jedzenia?

Wpływ Rzymskiego Imperium

Co uczyniło wloką kuchnię tak prostą, tanią, szybką w przygotowaniu, zdrową, a jednocześnie pyszną? Niemały wpływ miały na to czasy Imperium Rzymskiego. Ogromny teren zajmowany przez cesarstwo i rozwinięta sieć transportu ułatwiała pozyskiwanie różnych składników do włoskiej kuchni. Ponadto, cesarze i inni włodarze z Imperium Rzymskiego mogli sobie pozwolić na zatrudnianie doskonałych szefów kuchni z krajów podległych cesarstwu. To właśnie w czasach Imperium Rzymskiego powstała prawdopodobnie pierwsza książka kucharska. Włochom sprzyja jednak nie tylko historia i geografia, ale też klimat: warzywa i owoce rosną tam przez większość roku i stąd ich bogactwo.

Łatwość i szybkość przygotowania

Kuchnia włoska obejmuje proste w przygotowaniu dania. Opiera się na prostocie – składniki używane są łatwo dostępne, a przepisy mogą zrealizować nawet niezbyt obeznani w kuchni amatorzy. Wystarczy opanować sztukę odpowiedniego ugotowania makaronu al dente i przygotowania ciasta pod pizzę, a reszta jest już bułką z masłem: dodajesz składniki wedle przepisu albo wedle uznania. Każdy ma chyba swoją ulubioną pizzę czy makaron i potrafi przyrządzić je sprawnie. Wykonanie włoskich dań w najłatwiejszych wersjach zajmuje maksymalnie pół godziny. Proste i szybkie gotowanie, a efekt jest przepyszny! Nabrałeś ochoty na włoskie pyszności? Zamów na dowóz pizzę – Bemowo ma lokal dowożący pizzę, Ursynów także. Jeśli wolisz zjeść w pizzerii, to także znajdziesz restauracje oferujące pizzę, Praga Południe czy inne dzielnice cieszą się obecnością na mapie m.in. Domino‘s Pizzy.

Świeże i łatwo dostępne składniki

Tajemnica tkwi w składnikach używanych notorycznie we włoskich daniach. Nie są one wyszukane, drogie, trudno dostępne – ale powinny być świeże. Pomidory, bazylia, mozzarella, oliwki, oliwa, czosnek, rukola to produkty, które znajdziesz w każdym sklepie i jeśli kupisz je świeże i dobrej jakości, to z ich pomocą wyczarujesz aromatyczne danie w stylu włoskim małym kosztem i wysiłkiem.

Zróżnicowanie włoskiej kuchni

Kuchnia włoska jest prosta, ale jednocześnie zróżnicowana. Jest w niej miejsce na setki przepisów, zarówno wegetariańskich, wegańskich jak i z mięsem czy rybami. Do woli można eksperymentować, wymyślając nowe przepisy na pizzę czy makaron. Włoska kuchnia opiera się na kilku raptem zasadach – kładzie nacisk na świeże składniki, prostotę wykonania dania, odpowiednie ugotowanie makaronu czy przygotowanie ciasta na pizzę według tradycyjnej receptury. Poza tym pozostawia spore pole do popisu. Żadna inna kuchnia nie pozwala być aż tak kreatywnym, jak włoska.

Zbilansowana i zdrowa dieta

Ponieważ kuchnia włoska lubi świeże składniki oraz często wykorzystuje takie produkty jak oliwa z oliwek, oliwki, warzywa i przyprawy, ryby czy owoce morza, to jest zdrowa. Różnorodność przepisów i produktów daje możliwość stworzenia zbilansowanego dania bogatego w minerały i składniki odżywcze. Udowodniono, że stosowanie diety śródziemnomorskiej, a w tym włoskiej, zmniejsza ryzyko chorób serca, głównie dzięki wykorzystywaniu oliwy z oliwek, świeżych warzyw i przypraw.

Tania włoska kuchnia

Ponieważ składniki używane we włoskiej kuchni są łatwo dostępne, to również nie są drogie. Włoska kuchnia jest tania. Można przygotować pyszne spaghetti mając do dyspozycji jedynie makaron, pomidory i przyprawy, zamykając rachunek w sklepie w kilkunastu złotych.

Dopasowana do potrzeb

Włoska kuchnia świetnie adaptuje się do gustów różnych nacji. Ponieważ można dodać do pizzy czy makaronu jakiekolwiek składniki się zapragnie, to z łatwością da się przygotować te dania w stylu typowym dla kuchni innych krajów. Dlatego włoskie jedzenie tak świetnie się zasymilowało w wielu zakątkach świata – wydaje się swojskie, bo ma znane, lokalne składniki. Nie jest to kuchnia egzotyczna, dlatego też niemal każdemu smakuje. Z drugiej strony, pomimo dostosowania się do lokalnych warunków, w dalszym ciągu każdy zdaje sobie sprawę, że makaron czy pizza to włoskie dania. Włoskie jedzenie zachowuje swój pierwotny urok nawet gdy do pizzy doda się ananasa, a do spaghetti pulpeciki (co Włosi uznają za totalne fanaberie sprzeczne z ich tradycyjnymi recepturami).

Przede wszystkim: doskonała w smaku

Nie udałoby się włoskiemu jedzeniu zawojować świata, gdyby było tylko tanie, proste i szybkie w przygotowaniu. Głównym kluczem do sukcesu makaronów, risotto, bruschetty, pizzy, ravioli jest to, że są niesamowicie dobre. Przygotowane odpowiednio i z użyciem świeżych składników zadowolą nawet najbardziej wytrawne gusta.

Źródła:

l https://www.thedailymeal.com/eat/5-very-good-reasons-why-italian-your-favorite-kind-food

l https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2017-09-28/why-is-italian-food-so-amazing

l http://waltspizza.com/blogs/why-italian-food-so-popular

 

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie