Miętowa, owocowa, w listkach lub popularnych drażetkach – guma do żucia doczekała się swojego święta, które obchodzimy 1 lutego. Według badania realizowanego przez SW Research dla Mars Wrigley, co piąty ankietowany deklaruje, że kupuje ją nawet kilka razy w tygodniu.
Gumę żujemy z kilku powodów - chcemy odświeżyć oddech, oczyścić zęby po posiłku lub po prostu cieszyć się przez chwilę ulubionym smakiem. Tymczasem guma bez cukru jest przede wszystkim jedną z metod przeciwdziałania próchnicy, którą zalecają eksperci. Czy Polacy mają tego świadomość? Sprawdziliśmy!
Polecamy także: Internautki zwariowały na punkcie pasty z kurkumy. Podobno genialnie wybiela zęby
W dzisiejszych czasach żyjemy w ciągłym ruchu, często jemy poza domem i nie zawsze mamy możliwość dokładnego umycia zębów po każdym posiłku. Dlatego chętnie sięgamy po alternatywne rozwiązanie - blisko 46% badanych deklaruje, że gumę do żucia ma zawsze przy sobie. Z kolei 70% ankietowanych przyznaje, że możliwość skorzystania z gumy do żucia jako szybkiej metody odświeżenia oddechu podnosi ich pewność siebie. Ponadto mamy świadomość, że bezcukrowa guma, która wybierana jest przez 88% badanych, pozytywnie wpływa na higienę jamy ustnej. Jak pokazują dane, 61% ankietowanych zdaje sobie sprawę, że jej żucie pomaga w walce z próchnicą. I mają rację! Z badań realizowanych przez naukowców z King’s College w Londynie wynika, że u osób regularnie żujących bezcukrową gumę wystąpiło o 28% mniej przypadków próchnicy niż u tych, którzy tego nie robili .
Żując bezcukrową gumę pobudzamy wydzielanie śliny – to fakt, z którego zdaje sobie sprawę aż 70% badanych. Ale dlaczego to ważne? Po jedzeniu i piciu kwasy produkowane przez bakterie w osadzie nazębnym atakują powierzchnię zębów i mogą powodować demineralizację szkliwa, co zwiększa ryzyko ubytków oraz przyczynia się do powstawania próchnicy. Ślina odgrywa ważną rolę w ograniczaniu szkodliwego wpływu tych czynników i stanowi najważniejszą, naturalną ochronę jamy ustnej przed próchnicą. 65% badanych zadeklarowało, że ma świadomość, że dzięki większej produkcji śliny zostaje przywrócone prawidłowe pH w jamie ustnej. Z kolei 57% ankietowanych wie, że większa ilość śliny pomaga wypłukiwać resztki pokarmu z przestrzeni międzyzębowych. Wszystko to pozytywnie wpływa na zdrowie jamy ustnej.
- Żucie bezcukrowej gumy do żucia jest optymalnym rozwiązaniem w sytuacji, gdy nie mamy możliwości wyszczotkowania zębów po posiłku. Żucie gumy aż 10-krotnie zwiększa wydzielanie śliny, dodatkowo wzbogacając ją o wapń i fosforany, które pozwalają skuteczniej chronić zęby przed atakiem kwasem. Guma do żucia pomaga także usunąć resztki żywności pozostałe po jedzeniu, zmniejszając ryzyko powstania próchnicy. Dlatego Polskie Towarzystwo Stomatologiczne rekomenduje żucie bezcukrowej gumy przez kilka minut po posiłku jako jeden z czterech prostych kroków do zdrowych i czystych zębów - wyjaśnia prof. Marzena Dominiak, Prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.
Mat. prasowe
Zobacz także: Jak wybielić zęby w 3 minuty?