Znany polski producent czekolady ujawnia proces jej produkcji

Jest zaskakująco szczegółowy.
Znany polski producent czekolady ujawnia proces jej produkcji
fot. materiały prasowe
06.09.2019

Pomimo faktu, że kakaowce jako pierwsi zaczęli uprawiać Majowie, przez wieki czekolada była przede wszystkim pitna. Dopiero Europejczycy wymyślili jej nowy format, zamykając głęboki, czekolady smak w tabliczce, po którą tak chętnie dziś sięgamy. Proces ten opanowała do perfekcji marka E.Wedel, która 4 września świętowała Dzień Czekolady.

E.Wedel od 1851 roku podziwiany jest za kunszt tworzenia najlepszej jakości czekolady. Marka dba o promocję czekolady oraz unikalnego procesu jej powstawania. Równie skomplikowanego, co fascynującego – pełnego niuansów i ciekawostek. Aby pielęgnować historię i tradycję zapoczątkowaną przez rodzinę Wedlów, 4 września marka świętowała Dzień Czekolady, który w tym roku poświęcony był tabliczkom E.Wedel.

Unikalny proces obrazuje infografika, która zdradza tajemnice przyjemności smaku, od lat dostarczanej konsumentom przez E.Wedel:

fot. materiały prasowe

Proces powstawania oryginalnej wedlowskiej czekolady rozpoczyna się już w Ghanie. Tam, wyselekcjonowane ziarno kakaowca ulega procesom: fermentacji, suszenia na słońcu, i prażenia, by następnie zostać zapakowane i przetransportowane do fabryki E.Wedel. W wyniku precyzyjnego prowadzenia kolejnych etapów produkcji, m.in. konszowania czy temperowania, czekolada zyskuje głęboki, zrównoważony smak, równomiernie rozpływa się w ustach, błyszczy i łamie się z charakterystycznym trzaskiem.

 

Materiał partnera

 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie