Tylko geniusz odpowie bezbłędnie na tych 10 teoretycznie prostych pytań

Uda Ci się uzyskać wynik 10/10?
Tylko geniusz odpowie bezbłędnie na tych 10 teoretycznie prostych pytań
Fot. Unsplash
29.03.2019

Co trzeba zrobić, żeby zasłużyć na miano geniusza? Przyjmuje się, że takim wskaźnikiem jest bardzo dobry wynik w teście na iloraz inteligencji. Najwybitniejsze jednostki zdobywają od 140 punktów wzwyż. To znacznie powyżej średniej, która w zależności od kraju wynosi od 90 do nieco ponad 100.

Zobacz również: Znajdź swoje imię. Udaje się to tylko 8 proc. najbardziej inteligentnych ludzi

Inteligencja to oczywiście nie tylko książkowa wiedza, ale przede wszystkim umiejętność logicznego myślenia, zapamiętywania i łączenia faktów. Autorzy tego quizu przekonują, że tych 10 pytań skutecznie to sprawdza. Na pierwszy rzut oka wydają się proste, ale tutaj nie ma miejsca na żadną pomyłkę. Wygrywasz, albo tracisz wszystko.

Jak czytamy na news.com.au, osoba która odpowie poprawnie na wszystkie z nich, może się pochwalić nawet 150 IQ. Nie może jednak popełnić żadnego błędu. Uda Ci się to?

1. Entomologia to dział nauki zajmujący się:

A) kulturą
B) insektami
C) przestępczością
D) prawem

2. Erytrea to kraj w:

A) Azji
B) Europie
C) Ameryce Południowej
D) Afryce

3. Ile wynosi kwadrat liczby 441?

A) 29
B) 19
C) 21
D) 27

4. Które z miast znajduje się najbardziej na północ?

A) Amsterdam, Holandia
B) Sztokholm, Szwecja
C) Wiedeń, Austria
D) Londyn, Wielka Brytania

5. 120 / 1000 = ?

A) 12%
B) 120%
C) 1,2%

Zobacz również: 140 IQ to dla Dominiki przekleństwo. „Wszyscy są głupsi ode mnie”

6. Co nie pasuje do reszty?

A) cytryna
B) banan
C) ziemniak
D) morela
E) brzoskwinia
F) awokado

7. 8 +2 / (4 -2) = ?

A 5
B 9
C 4
D 12

8. Druga wojna światowa trwała od 1939 do…

A) 1944 roku
B) 1945 roku

9. Międzynarodowy Dzień Kobiet obchodzony jest w:

A) lutym
B) maju
C) lipcu
D) marcu
E) czerwcu
F) kwietniu

10. Ile oczek znajduje się na dwóch kostkach?

A) 42
B) 44
C) 21
D) 38

Odpowiedzi:

1B, 2D, 3C, 4B, 5A, 6C, 7B, 8B, 9D, 10A

Czy jesteś geniuszem?

Zobacz również: Inteligentny człowiek potrzebuje tylko 10 sekund na rozwiązanie tej zagadki. A Ty?

Te znaki zodiaku to urodzeni intelektualiści!
Te znaki zodiaku to urodzeni intelektualiści! - zdjęcie 1

Polecane wideo

Komentarze (23)

Ocena: 3.78 / 5
gość (Ocena: 3) 30.03.2019 18:58
XDDD. Większego badziewia nie widziałem. 8/10 pytań jest na samą wiedzę, anie na inteligencję. Chyba ktoś tu myli pojęcia. Na testy inteligencji idzie się do specjalisty.
odpowiedz
Mort (Ocena: 5) 30.03.2019 14:22
10/10 Myśląłem, że będzie trudniejsze
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 30.03.2019 12:06
8 na 10 jejejej
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 30.03.2019 09:25
a'propos pytania 3 : 21 jest PIERWIASTKIEM 441, a nie kwadratem
odpowiedz
gość (Ocena: 3) 30.03.2019 01:56
Chyba najlepszym sprawdzianem inteligencji jest stosunek do tego typu przypadkowych testów z internetu. Żaden szanujący się geniusz nie wziąłby ich na poważnie :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie