Hubert Urbański 18 razy zadał pytanie za milion. Na ile z nich odpowiesz?

Wciel się w uczestnika teleturnieju „Milionerzy”.
Hubert Urbański 18 razy zadał pytanie za milion. Na ile z nich odpowiesz?
Fot. iStock
26.02.2019

Kiedy po 7 latach program wracał na antenę - niewielu wróżyło mu sukces. Fani jednak stęsknili się za „Milionerami” i produkcja TVN utrzymuje stałą, wysoką widownię. Teleturniej prowadzony przez Huberta Urbańskiego emitowany jest cztery razy w tygodniu, a chętnych do udziału nie brakuje. Każdy z nich marzy o głównej wygranej.

Zobacz również: Padło pytanie za milion. Znałabyś na nie poprawną odpowiedź?

Ta w polskiej edycji padła do tej pory tylko dwa razy - w 2010 i 2018 roku. Pytanie za milion mogliśmy usłyszeć zdecydowanie częściej, bo 18 razy - zauważa tvn24.pl. W większości przypadków okazywało się zbyt trudne. Gracze zazwyczaj rezygnowali, ale zdarzali się też ryzykanci.

Przypominamy wszystkie z nich. Prawidłowe odpowiedzi znajdziesz na samym końcu.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Hubert Urbański (@huberturbanski_official)

1. Skąd pochodzi Conan Barbarzyńca?
A: z Rivii
B: z Oz
C: z Mordoru
D: z Cimmerii

2. Odrażający drab z Kabaretu Starszych Panów dubeltówkę weźmie, wyjdzie i...:
A: rach-ciach!
B: buch, buch!
C: z rur dwóch
D: bum w brzuch

3. Komiksowym „dzieckiem” rysownika Boba Kane’a jest:
A: Superman
B: Batman
C: Spider-Man
D: Captain America

4. Rybą nie jest:
A: świnka
B: rozpiór
C: krasnopiórka
D: kraska

5. Kto jest mistrzem tego samego oręża, w jakim specjalizowała się mitologiczna Artemida?
A: Zorro
B: Legolas
C: Don Kichot
D: Longinus Podbipięta

6. Który aktor urodził się w roku opatentowania kinematografu braci Lumière?
A: Rudolph Valentino
B: Humphrey Bogart
C: Charlie Chaplin
D: Fred Astaire

7. Mowa w obronie poety Archiasza przeszła do historii jako jeden z najświetniejszych popisów retorycznych:
A: Izokratesa
B: Cycerona
C: Demostenesa
D: Kwintyliana

8. Kto był nadwornym malarzem króla Filipa IV Habsburga?
A: Marcello Bacciarelli
B: Jan van Eyck
C: Diego Velázquez
D: Jacques-Louis David

9. Likier maraskino produkuje się z maraski, czyli odmiany:
A: wiśni
B: jabłoni
C: figi
D: gruszy

Zobacz również: Gracz z „Milionerów” zachwycił internautki: „Ale piękny!”

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Hubert Urbański (@huberturbanski_official)

 

10. Z gry na jakim instrumencie słynie Czesław Mozil?
A: na kornecie
B: na akordeonie
C: na djembe
D: na ksylofonie

11. Który utwór Juliusza Słowackiego napisany jest prozą?
A: „Godzina myśli”
B: „W Szwajcarii”
C: „Anhelli”
D: „Arab”

12. Płetwą grzbietową nie pruje wody:
A: długoszpar
B: kosogon
C: orka
D: wal grenlandzki

13. „Wątróbka z cebulką (...) jest zakąską doskonałą. Aby ją przyrządzić, należy kupić samochód i pędzić nim póty, aż się kogoś przejedzie”. To Lem i...
A: „Solaris”
B: „Opowieści o pilocie Pirxie”
C: „Dyktanda czyli…”
D: „Szpital Przemienienia”

14. Ryś polski, łabędź rostowski, saksoński bocian i wywrotek smoleński to:
A: rasy gołębi
B: rasy kur
C: chrząszcze
D: akrobacje na deskorolce

15. Co według Leszka Kołakowskiego jest sklepieniem domu, w którym duch ludzki mieszka?
A: Rozum
B: Bóg
C: Miłość
D: Czas

16. Ikoną czerwcowych wyborów z 1989 r. było zdjęcie z Wałęsą podpisane „Głosuj na…”. Kto z tzw. drużyny Lecha go nie miał?
A: Jacek Kuroń
B: Hanna Suchocka
C: Jarosław Kaczyński
D: Lech Kaczyński

17. Ile to jest 1111 razy 1111, jeśli 1 razy 1 to 1, a 11 razy 11 to 121?
A: 12 321
B: 1 234 321
C: 111 111 111
D: 123 454 321

18. Który instrument stroi muzyk?
A: Tamburyn
B: Kocioł
C: Okarynę
D: Czynele

Odpowiedzi:

1D, 2B, 3B, 4D, 5B, 6A, 7B, 8C, 9A, 10B, 11C, 12D, 13C, 14A, 15D, 16D, 17B, 18B

Zobacz również: Kompromitacja uczestniczki "Milionerów". Przerosło ją najprostsze pytanie

Twoja najgorsza cecha według horoskopu chińskiego
Twoja najgorsza cecha według horoskopu chińskiego - zdjęcie 1

Polecane wideo

Komentarze (5)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 27.02.2019 22:35
Mam wrażenie że trudniejsze padały kiedyś, a teraz takie bardziej 'ma czasie' czyli musisz oglądać tv itp itd
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 26.02.2019 22:20
3 tylko
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 26.02.2019 10:06
11 poprawnych , w miarę, chociaz jestem zawiedziona, ze zapomniałam o tym "dachu"
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 26.02.2019 07:12
Wywrotek smoleński to Antoni Macierewicz
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 26.02.2019 06:48
Trudne
odpowiedz

Polecane dla Ciebie