Ten widok zszokował obserwatorów młodej mamy. Na jej kuchennym blacie leży...

Piękne czy obrzydliwe? Komentatorzy są podzieleni. I w większości zniesmaczeni.
Ten widok zszokował obserwatorów młodej mamy. Na jej kuchennym blacie leży...
źródło: Instagram (instagram.com/babysblessing)
05.05.2017

W Polsce konsumpcja własnego łożyska przez matki nie jest zjawiskiem zbyt popularnym. Większość z nas nie wie o takiej możliwości, a pozostałe uważają to za zwyczajnie obrzydliwe. Nawet jeśli chciałybyśmy spróbować - może się okazać, że to niemożliwe. Polskie szpitale traktują ten przejściowy narząd płodowy jako odpad medyczny, który podlega zniszczeniu i nie może opuścić murów placówki ze względów epidemiologicznych.

Nie wszędzie jest to jednak problem. Pewna młoda mama z Australii po narodzinach drugiego dziecka zabrała swoje łożysko do domu i zamroziła. Teraz planuje zrobić z niego łatwe do połknięcia kapsułki. Cały proces pokazuje na Instagramie. Nie wszyscy jej obserwatorzy są tym zachwyceni…

Masz odwagę to zobaczyć?

Zobacz również: O takim mężu marzy każda kobieta? Ten młody tatuś zjadł... ŁOŻYSKO swojej żony!

 

jedzenie łożyska

źródło: Instagram (instagram.com/babysblessing)

Elise Apps planuje zająć się zawodowo profesjonalnym przetwórstwem łożysk. Po wysuszeniu tworzy z nich kapsułki. 26-latka sama nie mogła doświadczyć tej przyjemności ze względu na chorobę. Cierpi na cholestazę, która zatrzymuje odpływ żółci i upośledza pracę wątroby. Z tego powodu lekarze odradzają jej konsumpcji.

Miesiąc temu kobieta urodziła swoje drugie dziecko. Po porodzie zamroziła łożysko i właśnie zdecydowała się rozmrozić, by nabrać wprawy przed oficjalnym starem niezwykłej firmy.

„Tak, to jest to na co wygląda. Pierwszy krok to pozbycie się krwi” - napisała na Instagramie i opublikowała to zdjęcie. Jest ich więcej.

Zobacz również: Makabryczne menu: Chipsy, koktajl i pieczeń z... łożyska i pępowiny! (Matki naprawdę to robią!)

jedzenie łożyska

źródło: Instagram (instagram.com/babysblessing)

„Oto, jak wyglądał mój poranek. Nareszcie rozmroziłam swoje łożysko i ugotowałam je na parze. To bardzo dziwne uczucie, kiedy trzymasz w dłoni coś, co rosło w twoim ciele i odżywiało twoje dziecko przez 9 miesięcy. Żylasta struktura okazała się niesamowita w dotyku.

Teraz muszę pozbyć się z niej wody. Po wysuszeniu zrobię z niej proszek, z którego powstaną kapsułki, żebym mogła to sobie poćwiczyć” - wyznaje. Większa część sproszkowanego łożyska zostanie pogrzebana pod drzewem.

Kobieta usłyszała kiedyś, że łożysko to anioł stróż każdego dziecka i powinien zostać zwrócony naturze. Brzydzi Cię to?

Zobacz również: Ciążowe mity, w które wierzy tysiące kobiet

jedzenie łożyska

źródło: Instagram (instagram.com/babysblessing)

Wierzysz, że jedzenie łożyska jest zdrowe dla matki?

Polecane wideo

Komentarze (7)
Ocena: 3.86 / 5
gość (Ocena: 5) 06.05.2017 22:14
Debilka. Gotując zniszczyła większość substancji odżywczych, które tam były XD
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.05.2017 18:54
Fuj
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 05.05.2017 18:37
Samice zwierząt podobno też zjadają swoje łożysko. Coraz częściej mam wrażenie, że ludzkość cofa się w rozwoju.
odpowiedz
ullala (Ocena: 1) 05.05.2017 14:14
... jej własne łożysko. I tyle.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 05.05.2017 12:54
Czy to już nie kanibalizm hahahha? Ale tak serio, to słyszałam, że to zawiera niepowtarzalne witaminy, chociaż ja nie zrobiłabym kapsułek ze swojego łożyska XD
odpowiedz

Polecane dla Ciebie