Statystycznie co szósta ciąża kończy się poronieniem. Do 80% z nich dochodzi w pierwszym trymestrze ciąży. Po trzynastym tygodniu ryzyko poronienia wynosi już tylko 1 - 2%.
Wśród przyczyn poronień wymienia się ogromną liczbę czynników wiążących się z zaburzeniami endokrynologicznymi, zakażeniami bakteryjnymi oraz wadami genetycznymi płodu. Czasem jednak ciąży nie udaje się doprowadzić do szczęśliwego końca z zupełnie błahych powodów. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele może zagrozić nienarodzonemu jeszcze dziecku...
Niejedna z nas uwielbia godzinami wylegiwać się w wannie. Dobrze wiemy, że nic nie działa tak bardzo odprężająco jak ciepła woda. Niestety, panie, które spodziewają się dziecka powinny wystrzegać się długich, gorących kąpieli, zwłaszcza gdy temperatura wody przekracza 38.5 stopnia Celsjusza. Zażywanie ich w pierwszym trymestrze ciąży zwiększa ponad trzykrotnie ryzyko poronienia. Istnieje również niebezpieczeństwo, że dojdzie do uszkodzenia układu nerwowego płodu i dziecko urodzi się z poważną wadą rozwojową.
Zajście w ciążę powinno być impulsem do zmiany sposobu odżywiania. Kobiety spodziewające się dziecka muszą przede wszystkim unikać serów pleśniowych, serów typu gorgonzola, camembert oraz wszystkich produktów z niepasteryzowanego mleka. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty. W przysmakach tych znajdują się bakterie z rodzaju listeria. Ciężarne są na nie podatne około 20 razy bardziej niż inni ludzie. Choroba (listerioza) może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka.
Zdaniem naukowców z Brazylii bardzo istotną przyczyną wielu poronień może być także pora roku. Aby udowodnić tę tezę, badacze przeprowadzili specjalny eksperyment. Po przebadaniu 400 pań okazało się, że wśród kobiet, które zaszły w ciążę późną jesienią częściej doszło do poronienia. Podobno olbrzymi wpływ miał na to wysoki poziom zanieczyszczeń, obecny w powietrzu właśnie podczas jesiennych i zimowych miesięcy.
Infekcje objawiające się bólem gardła i katarem nie muszą od razu zagrozić ciąży. Jednak towarzysząca im wysoka gorączka może już zwiększyć ryzyko poronienia. Równie niebezpieczny jest silny, uporczywy kaszel oraz biegunka i wymioty. Dolegliwości te mogą spowodować przedwczesne skurcze macicy. Warto wspomnieć również o negatywnym działaniu leków przeciwzapalnych. Większość preparatów, nawet tych wydawanych bez recepty nie pozostaje obojętna dla płodu. Są one niebezpieczne zwłaszcza w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy to kobieta nie wie jeszcze, że spodziewa się dziecka. Listę leków, które szkodzą przyszłej mamie znajdziesz tutaj.
Gdy boli nas ząb, idziemy do dentysty. Stomatolog wstrzykuje w dziąsło specjalny preparat znieczulający, po czym zabiera się do leczenia. I wszystko jest w porządku, dopóki pacjentką nie jest kobieta spodziewająca się dziecka, która nie wie jeszcze o swoim stanie błogosławionym. Znieczulenie miejscowe w pierwszym trymestrze ciąży jest niewskazane. Zupełnie inaczej w późniejszych miesiącach, kiedy to wszystkie ważne organy płodu są już wystarczająco rozwinięte. Ogólnie przyjmuje się, że ciąża nie jest przeciwwskazaniem do podawania znieczulenia miejscowego dopiero od drugiego trymestru.
Badanie rentgenowskie u kobiety spodziewającej się dziecka zalecane jest wyłącznie wtedy, gdy specjalista uzna je za niezbędne. Duża dawka promieniowania, na którą wystawieni jesteśmy podczas tego zabiegu działa teratogennie, powoduje wady płodu, uniemożliwiające jego prawidłowy rozwój. Jeżeli więc mamy jakiekolwiek powody, aby sądzić, że doszło do zapłodnienia, najlepiej przed wykonaniem zdjęcia RTG zrobić test ciążowy!
Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży wraz z kawą, herbatą czy gorącą czekoladą zwiększają ponad dwukrotnie ryzyko poronienia. Wiadomo, że substancja ta przenika przez łożysko i nie może być przez niego metabolizowana. Skutki jej oddziaływania na płód nie są jednak do końca znane. Na wszelki wypadek radzi się przyszłym mamom, aby w miarę możliwości zrezygnowały na czas ciąży ze spożywania napojów kofeinowych lub ograniczyły się do małej filiżanki dziennie.
- stosowane przez ciężarną używki: alkohol, papierosy, narkotyki
- kontakt z chemikaliami, silnym polem magnetycznym
- długotrwałe wibracje i wstrząsy, nagłe zmiany ciśnień
- szok termiczny, czyli nagle ocieplenie lub oziębienie organizmu
- silny stres
- nadmierny wysiłek fizyczny, podnoszenie ciężkich przedmiotów
Gabriela Mostowicz-Zamenhof
Zobacz także:
Ciąża u nastolatki: Czym się różni od ciąży w późniejszym wieku? Czy jest niebezpieczna?
Co się dzieje, gdy dzieci rodzą dzieci?
Jaką będziesz mamą? PSYCHOZABAWA
Kiedy odpowiesz na nasze pytania, wszystko stanie się jasne! Uległa i wyrozumiała czy nadopiekuńcza i wymagająca?