W ciąży trzeba dużo pić, nie tylko w trakcie upałów. Ogromną ilość wody zabiera rozwijające się w tobie dziecko. Bardzo ważne, abyś nie dopuściła do odwodnienia organizmu. Może to powodować zawroty głowy, senność, nudności, a nawet bóle krzyża i bioder (wiązadła w tych okolicach pracują wtedy słabiej). Najlepiej, abyś piła w tym czasie przynajmniej 8 szklanek płynów dziennie.
Absolutnie zakazane są napoje alkoholowe. W ciąży nie ma bezpiecznej ilości piwa czy wina. Bardzo szkodliwe mogą się również okazać napoje izotoniczne i energetyzujące. Pierwsze z nich zawierają węglowodany i elektrolity, a drugie mają dużą dawkę kofeiny. Nie powinnaś też sięgać po napoje dietetyczne ze słodzikiem (np. aspartamem). W ich skład wchodzą kwas asparaginowy, metanol, fenyloalanina – związki chemiczne, które mogą być niebezpieczne dla płodu.
W czasie ciąży powinnaś się wystrzegać kolorowych wód gazowanych. Obniżają one poziom potasu, wapnia i magnezu, co może prowadzić do nadmiernego zmęczenia i skurczów nóg.
Kobiety spodziewające się dziecka bez obaw mogą sięgać po soki z kartoników. Nie są one niebezpieczne dla rozwijającego się maleństwa, ale ze względu na dużą zawartość cukru sprzyjają dodatkowym centymetrom w biodrach. Dozwolona, ale w ograniczonych dawkach, jest woda gazowana i napoje z kofeiną. Te ostatnie, pite w nadmiernych ilościach, powodują czasami nadciśnienie, hamują proces przyswajania wapnia oraz prowadzą do odwodnienia organizmu.
Aby złagodzić nudności, pij jedną filiżankę herbatki imbirowej dziennie. Bogatym źródłem wapnia dla przyszłej mamy będą mleko i jogurty. W czasie ciąży warto również sięgać po świeże soki owocowe i warzywne. Szczególnie często pij sok z pomidorów (jest bogaty w potas) oraz sok z pomarańczy i grejpfrutów (zawiera dużo witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza). Najzdrowszym napojem będzie jednak woda mineralna niegazowana, o niskiej zawartości sodu. W jednym litrze powinno znajdować się około 100 mg magnezu i 200 mg wapnia.