Przechowujesz jedzenie w taki sposób? Radzimy zaprzestać...

Konsekwencje mogą być nieciekawe.
Przechowujesz jedzenie w taki sposób? Radzimy zaprzestać...
fot. Pexels/ Valeria Boltneva
29.11.2024

Przechowywanie jedzenia wydaje się być dość prostą sprawą. Większość posiłków – szczególnie już tych ugotowanych – chowamy do lodówki. A gdy zabraknie w niej miejsca, przenosimy obiad na… balkon. Ale tylko w zimę. Czy to dobre rozwiązanie? Okazuje się, że niekoniecznie.

Przeczytaj też: Trzy wyrafinowane dania, które zrobisz w domu. Poezja!

Czy można przechowywać zimą jedzenie na balkonie? 

Zimą na balkonie czy tarasie nierzadko jest chłodniej niż w lodówce. Nic więc dziwnego, że wiele osób o tej porze roku korzysta z tych miejsc jak z chłodni właśnie. I choć może się wydawać, że to doskonały pomysł, w rzeczywistości okazuje się, że niespecjalnie. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie leży w zmiennych warunkach pogodowych.

W lodówce utrzymywana jest ta sama, niska temperatura. Na balkonie natomiast w nocy jest chłodniej, a w dzień cieplej – szczególnie jeśli dodatkowo zaświeci słońce. Niekiedy różnica ta wynosi nawet kilkanaście stopni. W takiej sytuacji łatwo może więc dojść do rozmrażania pokarmów. Regularne zamrażanie i rozmrażanie może z kolei szybko zepsuć jedzenie i sprzyjać rozwojowi bakterii.

Kolejnym argumentem, by nie przechowywać jedzenia na balkonie jest fakt, że na zewnątrz ma ono kontakt z kurzem czy zanieczyszczeniami.

Jeśli jednak masz podbramkową sytuację, pamiętaj by jedzenie na balkonie przechowywać jedynie w nocy, gdy temperatura za oknem jest niska. Poza tym zadbaj o odpowiednie zabezpieczenie garnka czy pudełek.

Źródło: 02.pl

Przeczytaj też: Idealna jesienna zupa z dynią. Syci i świetnie rozgrzewa

Polecane wideo

To ona reprezentowała nasz kraj na Miss Universe 2024. Niestety, nie dostała się do finałowej 30-tki
To ona reprezentowała nasz kraj na Miss Universe 2024. Niestety, nie dostała się do finałowej 30-tki - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie