Kawa to bez wątpienia najpopularniejszy napój na świecie. Trudno się temu dziwić – cechują ją fantastyczny smak, aromat, ale także pozytywne właściwości. Pospołu sprawia to, że niemal każdy się w niej rozkochuje, jednocześnie posiadając swoje ulubione rodzaje. Naturalnie więc dokładamy wszelkich starań, żeby również w warunkach domowych cieszyć się z przepysznej kawy rodem z najlepszych kawiarni. Będzie to możliwe dzięki profesjonalnemu wyposażeniu, jakim jest między innymi młynek do kawy.
Już sam zapach świeżo zmielonej i zaparzonej kawy potrafi dodać człowiekowi energii. Nic nie jest w stanie zastąpić swojego rodzaju rytuału przygotowywania tego napoju – rano, w pracy czy też w wolnej chwili, podczas poszukiwań komfortowego odpoczynku. Co jednak istotne, aby zaparzyć go w sposób doskonały, niezbędny jest młynek do kawy. Bo nawet wysokiej klasy ekspres ciśnieniowy nie dorówna pewnym tradycyjnym rozwiązaniom. Dlaczego? Jak w takim razie wybrać odpowiedni młynek?
Każdy prawdziwy kawosz nie wyobraża sobie funkcjonowania bez profesjonalnego młynka. Ziarna kawy, będąc świeżo palonymi i zmielonymi, uwalniają największą ilość smaku i aromatu. Efekt ten jest nieosiągalny podczas korzystania z gotowej zmielonej kawy (traci ona większość substancji aromatycznych), a nawet przy ekspresach. Kluczem jest tu regulacja grubości przemiału kawy ziarnistej – użytkownik powinien móc dowolnie nią manipulować, dopasowując młynek pod swoje aktualne potrzeby i oczekiwania.
Wykorzystując elektryczne lub ręczne młynki do kawy, uzyskamy ziarna o idealnej grubości, finalnie przesypując je do zaparzacza, kawiarki czy ekspresu.
Poszukując młynka do kawy, w pierwszej kolejności będziemy musieli wybrać jego rodzaj: ręczny lub elektryczny (te dodatkowo dzielą się na nożowe i żarnowe). Decyzja powinna być podyktowana indywidualnymi preferencjami względem napoju. Dla przykładu amatorzy espresso raczej kierują się ku elektrycznym młynkom, z kolei wielbiciele tradycyjnych rozwiązań, np. kawiarek, będą więcej niż zadowoleni z ręcznych modeli.
To jednak nie wszystko. Dobry młynek powinien umożliwiać wspomnianą regulację grubości przemiału, gwarantować równą pracę, zróżnicowaną szybkość mielenia, a także być wykonanym z wytrzymałych materiałów (np. ze stali nierdzewnej).
Dokładnie takie młynki do kawy znajdziemy w sklepie: https://www.euro.com.pl/mlynki-do-kawy.bhtml?utm_source=LH&utm_campaign=marzec&utm_id=AD2.
Kawa jest napojem doskonałym również dlatego, że jest tak bardzo zróżnicowana. Espresso, Cappuccino, Americana, Latte, Flat white i wiele, wiele innych. Co ważne, szereg z nich wymaga dodania mleka na pewnym etapie przygotowania. Stąd też, jeśli pragniemy cieszyć się wszystkimi smakami kawy w domu, niezbędny będzie nam także spieniacz do mleka.
Spienianie mleka jest procesem kluczowym do uzyskania odpowiedniego smaku, ale i faktury kawy (mleko zmienia się w gęstą piankę), jeśli zależy nam na czymś więcej niż klasycznej "białej". Podczas wyboru spieniaczy, zwróćmy uwagę, czy umożliwia on podgrzewanie mleka. Spieniacze te gwarantują użytkownikom nowe doznania np. przygotowując mleko pod gorącą czekoladę.
Polecane spieniacze do mleka dostępne są u sprzedawcy: https://www.euro.com.pl/spieniacze-do-mleka.bhtml?utm_source=LH&utm_campaign=marzec&utm_id=AD2
Materiał partnera