Jego metoda produkcji i unikalny charakter mogą być wizytówką regionu, inspiracją dla lokalnej społeczności i powodem do dumy. Francuzi mają szampana, Włosi - prosecco, Hiszpanie - cavę, Niemcy - wina określane jako sekt. Czas na roztoczańskie Perrysecco.
Mamy w Polsce już kilkaset winnic. Choć jesteśmy najmłodszym krajem na winiarskiej mapie świata i wciąż wiele mamy do odkrycia, dynamiczny rozwój polskich winnic pozwala snuć ambitne plany i marzenia, np. o własnym flagowym winie musującym. Mamy pierwszego kandydata - wytrawną Musującą Gruszkę Winiarni Zamojskiej, która ma już swoją nieoficjalną nazwę Perrysecco.
- Winiarnia Zamojska jest jednym z najciekawszych projektów winiarskich ostatniej dekady. Roztocze ma idealne warunki do uprawy owoców - ciepły klimat, wyraźne różnice temperatur między dniem a nocą, łagodne wzgórza oraz lessowe gleby. Znaczenie tego malowniczego zakątka rośnie z każdym rocznikiem - mówi Artur Dubaj, enolog Winiarnia Zamojska.
Tak samo jak tradycje kulinarne tworzone i udoskonalane są latami, świat wina też wciąż poszukuje nowych smaków. Im dłużej pijemy wina, tym bardziej rozwija się nasza paleta. Wybieramy wina coraz szlachetniejsze i bardzo często wytrawniejsze. Dlatego Winiarnia Zamojska wprowadziła na rynek nowość wytrawną Musującą Gruszkę. Zachowała swój unikalny owocowy smak, elegancki kremowy finisz, ale jest delikatniejsza i jeszcze bardziej świeża. Finisz przypomina nam moment, w którym sięgamy po jeszcze lekko niedojrzałą, a już pełną smaku i niezwykle kruchą gruszkę zerwaną prosto z drzewa. Wakacyjne wspomnienia natychmiast wracają. Przyjemna kwasowość łaskocze nas po policzkach, a apetyt rośnie nie tylko na kolejny kieliszek, ale też na lekkie przekąski i sałaty.
Wino powstało metodą Charmat, fermentacja odbyła się w niskiej temperaturze, podobnie jak leżakowanie. To właśnie sekret przyjemnego orzeźwiająca musowania. Perrysecco sprawdzi się więc podczas toastów, pikników, domówek, nieformalnych spotkań z przyjaciółmi, a nawet podczas kolacji. Jest wystraczająco wytrawne i pełne smaku, by łączyć je z np. z przystawkami. Gruszkowe nuty są doskonale znane miłośnikom win. Odnajdziemy je np. w Pinot Gris czy Fumé Blanc, które przywodzą nam na myśl wina świeże i złożone jednocześnie, idealnie pasujące jako aperitif i do jedzenia. Świeżość, lekkość i delikatny owocowy aromat Musującej Gruszki zapowiadają całkiem smaczną rewolucję na rynku win musujących.
A żeby jeszcze bardziej przekonać cię do tego, że warto sięgnąć po Perrysecco, poniżej przygotowałyśmy kilka przepisów na pyszne dania, do których to wino musujące zdecydowanie będzie pasować!
Składniki na ciastka:
Składniki Tapenada:
Sposób wykonania ciastka:
Sposób wykonania tapenada:
Sposób układania:
Składniki:
Sposób wykonania: