Perrysecco - o tym będzie wkrótce bardzo głośno!

Każdy winiarski kraj powinien mieć swoje flagowe wino musujące
Perrysecco - o tym będzie wkrótce bardzo głośno!
fot. istock.com
12.03.2022

Jego metoda produkcji i unikalny charakter mogą być wizytówką regionu, inspiracją dla lokalnej społeczności i powodem do dumy. Francuzi mają szampana, Włosi - prosecco, Hiszpanie - cavę, Niemcy - wina określane jako sekt. Czas na roztoczańskie Perrysecco.

Perrysecco - dowiedz się więcej na temat tego wytrawnego, musującego wina

Mamy w Polsce już kilkaset winnic. Choć jesteśmy najmłodszym krajem na winiarskiej mapie świata i wciąż wiele mamy do odkrycia, dynamiczny rozwój polskich winnic pozwala snuć ambitne plany i marzenia, np. o własnym flagowym winie musującym. Mamy pierwszego kandydata - wytrawną Musującą Gruszkę Winiarni Zamojskiej, która ma już swoją nieoficjalną nazwę Perrysecco.

- Winiarnia Zamojska jest jednym z najciekawszych projektów winiarskich ostatniej dekady. Roztocze ma idealne warunki do uprawy owoców - ciepły klimat, wyraźne różnice temperatur między dniem a nocą, łagodne wzgórza oraz lessowe gleby. Znaczenie tego malowniczego zakątka rośnie z każdym rocznikiem - mówi Artur Dubaj, enolog Winiarnia Zamojska.

Tak samo jak tradycje kulinarne tworzone i udoskonalane są latami, świat wina też wciąż poszukuje nowych smaków. Im dłużej pijemy wina, tym bardziej rozwija się nasza paleta. Wybieramy wina coraz szlachetniejsze i bardzo często wytrawniejsze. Dlatego Winiarnia Zamojska wprowadziła na rynek nowość wytrawną Musującą Gruszkę. Zachowała swój unikalny owocowy smak, elegancki kremowy finisz, ale jest delikatniejsza i jeszcze bardziej świeża. Finisz przypomina nam moment, w którym sięgamy po jeszcze lekko niedojrzałą, a już pełną smaku i niezwykle kruchą gruszkę zerwaną prosto z drzewa. Wakacyjne wspomnienia natychmiast wracają. Przyjemna kwasowość łaskocze nas po policzkach, a apetyt rośnie nie tylko na kolejny kieliszek, ale też na lekkie przekąski i sałaty.

Wino musujące

Jak powstaje Perrysecco?

Wino powstało metodą Charmat, fermentacja odbyła się w niskiej temperaturze, podobnie jak leżakowanie. To właśnie sekret przyjemnego orzeźwiająca musowania. Perrysecco sprawdzi się więc podczas toastów, pikników, domówek, nieformalnych spotkań z przyjaciółmi, a nawet podczas kolacji. Jest wystraczająco wytrawne i pełne smaku, by łączyć je z np. z przystawkami. Gruszkowe nuty są doskonale znane miłośnikom win. Odnajdziemy je np. w Pinot Gris czy Fumé Blanc, które przywodzą nam na myśl wina świeże i złożone jednocześnie, idealnie pasujące jako aperitif i do jedzenia. Świeżość, lekkość i delikatny owocowy aromat Musującej Gruszki zapowiadają całkiem smaczną rewolucję na rynku win musujących.

A żeby jeszcze bardziej przekonać cię do tego, że warto sięgnąć po Perrysecco, poniżej przygotowałyśmy kilka przepisów na pyszne dania, do których to wino musujące zdecydowanie będzie pasować!

Ciastka migdałowe z serem lazur, tapenadą z oliwek i szynką parmeńską - przepis

Składniki na ciastka:

  • migdały mielone 1 szklanka
  • mąka gryczana pół szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • masło 200 g
  • jajka 2 szt
  • sól do smaku
  • ser lazur 100 g
  • oregano suszona 1 łyżeczka
  • żurawina suszona 80 g

Składniki Tapenada: 

  • pomidory suszone w oleju 100 g
  • oliwki czarne 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • kapary 80 g
  • sól do smaku
  • bazylia świeża siekana 1 łyżka

Sposób wykonania ciastka:

  • migdały i dwa rodzaje mąki wymieszać w misce , dodać starte masło, jajka , pokrojony w drobną kostkę ser lazur oraz żurawinę , oregano , sól i zagnieść ciasto
  • z gotowego ciasta uformować dwa wałki dowolnej grubości w zależności jak duże chcemy ciastka
  • gotowe wałki schłodzić w lodówce następnie kroić w plastry grubości około 0,5 cm i piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku około 25 minut .

Sposób wykonania tapenada: 

  • pomidory, oliwki , kapary odcedzić z zalewy , dodać czosnek i miksować blenderem na pastę , doprawić do smaku solą oraz dodać posiekaną bazylię

Sposób układania:

  • na upieczone ciastka układać tapenadę, na wierzchu dekorować szynką parmeńską , pomidorkami koktajlowymi

Perrysecco

Ślimaczki z ciasta francuskiego, z kozim serem, burakiem, daktylami i łososiem - przepis

Składniki: 

  • ciasto francuskie 1 opakowanie (duży prostokąt)
  • ser twaróg kozi do smarowania (np. turek) 200 g
  • daktyle krojone w kostkę 80 g
  • szałwia świeża posiekana 1 łyżka ( można zastąpić bazylią )
  • burak czerwony gotowany 2 szt. krojony w cienkie plastry
  • awokado 1 szt.
  • papryka chili krojona w drobną kostkę 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • miód 2 łyżeczki
  • łosoś wędzony plastry 200 g
  • jajko do smarowania

Sposób wykonania:

  • ser twarogowy kozi wymieszać z daktylami, i posiekaną szałwią
  • ciasto francuskie rozłożyć musi mieć formę prostokąta (pamiętaj by nie wałkować) i rozsmaruj twaróg z daktylami pozostawiając margines
  • na twaróg rozkładaj buraki i łososia
  • całość zwinąć ciasno w rulon
  • z gotowego rulonu wykrawać plastry grubości około 0,5 cm
  • gotowe ślimaczki układać na pergaminie smarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni do zrumienienia
  • awokado obierz , wrzuć do miski, dodaj czosnek , sok z cytryny , miód , posiekane chili , sól do smaku i miksuj na pastę
  • gotowe ślimaczki dekoruj pastą z awokado .

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie