Czym powinny wyróżniać się dobre rękawice kuchenne?

Zachowanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa w kuchni to obowiązkowy element w każdym obiekcie gastronomicznym.
Czym powinny wyróżniać się dobre rękawice kuchenne?
17.12.2021

Stały kontakt z wysoką temperaturą, powierzchniami tnącymi oraz różnego rodzaju urządzeniami, które mogą wyrządzić krzywdę obsługującym je osobom sprawia, że pracownicy muszą zachować daleko idącą ostrożność. Jednymi z niezbędnych akcesoriów stanowiących pewnego rodzaju zabezpieczenie są rękawice kuchenne ochronne. Stanowią one zresztą absolutną podstawę nie tylko w profesjonalnej kuchni, ale również w domu każdego miłośnika gotowania. Co warto wiedzieć na temat tych produktów i czym kierować się przy wyborze?

Jak wybrać dobre rękawice gastronomiczne?

Każdy kucharz wie jak może skończyć się przenoszenie gorących dań bez odpowiedniego zabezpieczenia dłoni. Ochrona jest potrzebna również na etapie wyciągania potraw z piekarnika oraz zawsze wtedy, gdy istnieje ryzyko przypadkowego dotknięcia rozgrzanych garnków. Osoby, które gotują w zaciszu własnej kuchni często wykorzystują w tym celu zwykłe ścierki bawełniane lub ręczniki. Jest to oczywiście duży błąd, gdyż takie elementy nie zapewniają wystarczającej stabilności w trakcie przenoszenia, co może skończyć się katastrofą. Czym zatem powinny wyróżniać się najlepsze rękawice?

  • Jedną z bardziej istotnych kwestii jest to, aby opisywane akcesoria zapewniały mocny i pewny chwyt. Muszą być zatem dobrze wyprofilowane i prawidłowo przylegać do dłoni. Konieczny jest zatem wybór odpowiedniego rozmiaru.
  • Kolejną sprawą jest konstrukcja. Wysokiej jakości rękawice kuchenne ochronne składają się z kilku warstw, zapewniając skuteczną ochronę przed wysoką temperaturą, zazwyczaj do ponad 200 stopni Celsjusza. Przed wyborem konkretnej pary należy zatem dowiedzieć się jaka jest maksymalna odporność.

Jakie są rodzaje rękawic ochronnych?

W większości domowych kuchni można spotkać się z klasycznymi rękawicami wykonanymi z mocnej bawełny z osobnym miejscem na kciuk. Zapewniają one dobry chwyt i pełną kontrolę nad przenoszonym naczyniem. Jeśli chodzi o wytrzymałość na temperaturę, maksymalna wartość wynosi zwykle około 250 stopni Celsjusza. Takie modele są również używane w profesjonalnych obiektach gastronomicznych, jednak w tym przypadku rękawice kuchenne ochronne dodatkowo wyróżniają się ognioodpornością. Mogą występować w standardowej krótkiej wersji lub przedłużanej.

Jakie rękawice do kuchni wybrać?

  • Zawodowi kucharze korzystają też z rękawic antyprzecięciowych. Tego typu wersje są wykonane z metalu i najczęściej składają się z dwóch warstw, z czego wewnętrzna jest bawełniana. Stal nierdzewna jest nie tylko wytrzymała, ale również może być bezpiecznie używana z żywnością. W tym przypadku także można spotkać się z krótszymi i dłuższymi egzemplarzami.
  • Kolejną opcją są rękawice, które mają ułatwić przygotowywanie dań i oczyszczanie poszczególnych składników. Najczęściej używa się wersji przeznaczonych do czyszczenia warzyw, ryb lub ziemniaków. Tego typu akcesoria wyróżniają się szorstką powierzchnią, dzięki której cały proces przebiega bardzo sprawnie. Co więcej, są wykonane z poliamidu.
  • Osobną grupę stanowią modele stworzone z myślą o piekarzach. Rękawice kuchenne ochronne tego typu chronią przed bardzo wysoką temperaturą, nawet do 350 stopni Celsjusza. To najczęściej mieszanka bawełny i poliestru.

Oprócz wyżej wymienionych akcesoriów można spotkać się też z rękawicami zabezpieczającymi przed wodą, detergentami, kwasami, zasadami oraz różnego rodzaju płynami. Ponadto w profesjonalnych kuchniach wykorzystuje się wersje do mroźni, a także klasyczne białe egzemplarze stworzone z myślą o kelnerach obsługujących gości.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie