5 kroków do idealnej kawy!

Dla wielu osób kawa nie jest zwykłym napojem, ale codziennym rytuałem.
5 kroków do idealnej kawy!
27.09.2021

Choć pozornie jest to bardzo prosta czynność, to jednak przygotowanie dobrej kawy wymaga dbałość o szczegóły i wykorzystania małych „sztuczek”, które pozwalają uzyskać wyśmienity napój. Jeśli chcesz poprawić swoją technikę parzenia, a przy okazji zadziwić przyjaciół i rodzinę, poznaj 5 kroków potrzebnych do przygotowania idealnej kawy.

5 kroków do idealnej kawy

Krok 1. Wybór odpowiedniej kawy

U podstawy całej czynności parzenia jest oczywiście wybór dobrej kawy, którą można dostosować do swoich upodobań. Obecnie wśród wielu dostępnych marek i rodzajów najpopularniejsze są Arabica i Robusta. Kawa Arabica ma delikatny, mniej gorzki i bardziej złożony smak. Na jej powierzchni tworzy się niezbyt jednolita pianka. Natomiast Robusta daje kawę mocniejszą, z mocną goryczką i idealną pianką. Z drugiej strony istnieją mieszanki obydwu tych kaw, które oferują bardziej intensywne smaki, mocniejsze body i gęstszą piankę.

Możesz zdecydować się na zakup kawy komercyjnej, takiej jak te, które można znaleźć w dużych punktach sprzedaży detalicznej lub specjalności produkowanej przez lokalną palarnię. Zawsze kupując kawę, zwróć uwagę na to, aby oryginalne opakowanie było nienaruszone. Gdy jest napowietrzone to znak, że do środka dostało się powietrze i kawa zwyczajnie wietrzeje. Możesz też wybrać wysokiej jakości kawę w kapsułkach, którą dostaniesz na Nespresso.com. Dzięki niej masz pewność, że w kapsułce szczelnie zamknięto cały smak i aromat zmielonych ziaren, które po zaparzeniu oddadzą wszystko, co najlepsze wprost do filiżanki.

Krok 2. Przechowywanie i mielenie kawy

Jest jeszcze jedna ważna rzecz, która dotyczy samej kawy, a mianowicie sposób jej przechowywania. Przede wszystkim należy zrozumieć ważną kwestię: negatywnie na jakość kawy mogą wpływać różne czynniki takie jak powietrze, światło, ciepło i wilgotność. Wynika z tego, że kawa powinna być przechowywana w chłodnym i suchym miejscu, w miarę możliwości w hermetycznym pojemniku, który zachowa jej niezmieniony smak i aromat. W przypadku całych ziaren należy unikać ich kontaktu z czynnikami zewnętrznymi. Nigdy nie zostawiaj w słoiku żadnych innych przedmiotów (łyżek, miarek itp.), ponieważ one również mogą zmienić smak kawy. 

Mielenie ziaren „na świeżo” to ważny punkt w przygotowaniu idealnej kawy. Przydatny jest odpowiedni młynek, w którym można zmieniać stopień zmielenia ziaren w zależności od rodzaju kawy. Przykładowo kawa mocno palona jest higroskopijna, co oznacza, że ​​wchłania i oddaje wilgoć, co ma wpływ na sposób jej zmielenia. Dlatego też profesjonalni bariści czasami kilka razy w ciągu dnia lub tygodnia zmieniają stopień mielenia ziaren w zależności od rodzaju używanej kawy.

Krok 3. Dobór odpowiedniej wody

Kolejnym podstawowym elementem, któremu przypisuje się szczególnego znaczenie podczas przygotowywania kawy, jest woda. Wiadomo, że woda z kranu jest pełna kamienia, co na dłuższą metę może zrujnować ekspres, kawiarkę lub czajnik, a także zmienić smak kawy. Niektórzy omijają ten problem, używając wody butelkowanej. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak oczyszczanie wody specjalnymi filtrami lub używanie ekspresów, które filtrują wodę przed zaparzeniem kawy.

Krok 4. Odpowiedni ekspres do kawy

Sukces idealnej kawy zależy także od ekspresu. Na rynku dostępne są różne rodzaje, a jego wybór zależy od głównie Twoich oczekiwań. Temperatura (i jakość) wody, zaparzanie wstępne i ciśnienie to aspekty, które wpływają na ekstrakcję bazy, czyli espresso. Możesz wybierać spośród ekspresów przelewowych oraz ciśnieniowych: kolbowych, automatycznych i na kapsułki. Ta ostatnia opcja jest bardzo wygodna i daje możliwość szybkiego przygotowania wyśmienitej kawy. Pomijany jest całkowicie proces mielenia ziaren i dobierania poszczególnych składników potrzebnych do przygotowania ulubionego napoju – wszystko jest już zamknięte w szczelnej kapsułce.

Ekspres na kapsułki jest idealny dla osób, które cenią sobie czas i uwielbiają różnego rodzaju kawy: od tradycyjnego espresso po duże kawy mleczne, których przygotowanie wymaga naciśnięcia tylko jednego przycisku. W małej kapsułce znajduje się wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia ulubionego napoju, czyli 100% wysokiej jakości zmielone ziarna – bez dodatków takich jak mleko czy śmietanka.

Krok 5. Szkło robi różnicę

Odpowiednia kawa, woda, ekspres, proporcje – one są bazą idealnej kawy, ale nie można też zapominać o tym, w czym się ją podaje i pije. Tradycyjne espresso podawane jest w malutkiej, porcelanowej filiżance. Porcelana na dłużej zatrzymuje ciepło oraz wszystkie zapachy i aromaty kawy, które cieszą aż do ostatniego łyka. Do większych kaw oraz tych na bazie mleka częściej wykorzystuje się kubki i filiżanki termiczne ze szkła borokrzemowego. W ten sposób można bowiem degustować kawę oczami, a nie tylko kubkami smakowymi. Można obserwować ciemną barwę kawy zlewającą się z orzechową pianką lub w przypadku macchiato z bielą mleka. Wysokie szklanki umożliwiają także na dłużej zachowanie warstwy gęstej pianki.

Zaledwie 5 kroków dzieli Cię od idealnej kawy. To takie proste – wystarczy wysokiej jakości kawa, dobra woda i ekspres, by podać wyśmienity napój w wybranej i ulubionej filiżance!

 

Artykuł sponsorowany

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 2 / 5
gość (Ocena: 2) 28.09.2021 17:42
Zabawne że wspomnieliście o mocno palonej kawie w artykule o idealnej kawie. Jakościowe kawy nigdy nie są mocno palone. Ten proces ma za zadnie ukryć niedojrzałe ziarna, ponadgryzane itp Zasada jest prosta do espresso wybieramy kawę średnio paloną i drobno zmieloną a do przelewu lekko paloną i mniej zmieloną.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie