Prawda o pracy w fast foodzie

10 Czerwca 2016

Opowieści byłych pracowników fast foodowych restauracji są... przerażające.

fast food

Kto z nas nigdy nie jadł w fast foodowej restauracji? Chyba tylko nieliczni. Popularny zestaw, na który składają się hamburger, frytki i cola, to posiłek znany każdemu.

Wszystkie fast foodowe restauracje kojarzą się przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi. To właśnie tam hamburgery zyskały na popularności i bardzo szybko stały się częścią menu amerykańskich barów. Ale to nie Amerykanie wymyślili hamburgera. Swój początek zawdzięcza on niemieckim emigrantom, którzy przybyli do Stanów Zjednoczonych. Niemcy przygotowywali kotlety z siekanej wołowiny nazywane `stekami hamburskimi`, ponieważ to w Hamburgu zaserwowano je po raz pierwszy. Pierwszy hamburger został podany w 1885 r. Charlie Negreen włożył pomiędzy dwie kromki chleba kotlet z siekanej wołowiny. Kanapka od razu zyskała ogromne uznanie klientów i to sprawiło, że pomysł rozpowszechnił się w innych restauracjach.

Fast foodowe restauracje stały się prawdziwą rewolucją, ale obecnie nie mają najlepszej opinii. Mimo to wola konsumentów jest słaba i klientów nie brakuje.

Jeden z zagranicznych serwisów przytoczył wyznania byłych pracowników fast foodowych restauracji. Niektóre z nich naprawdę szokują.

Zobacz także: Czy hamburger może być dietetyczny?

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (20)
ocena
4.7/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2017-07-19 22:30:27

To wszystko wymienione tutaj to jakieś bzdury, no chyba że takie rzeczy to tylko w Polsce..... Pracuje w Macu w Anglii i nic z tych rzeczy nie miało miejsca. Rygorystyczne przepisy, od założenia czepka na włosy i czapki z daszkiem na głowę, po mycie rąk i dezynfekowanie wszystkiego co styka się z jedzeniem oraz wywalanie starych kanapek na straty jeśli zostanie jakaś która leży więcej niż 5-10 minut (i absolutnie nie można jej wyjmować z kosza i używać ponownie). Rutynowe sprawdzanie pracowników czy wszystko ok itp., a za takie coś jak plucie do jedzenia klientowi to od razu dyscyplinarka bez tłumaczenia się. Ale za granicą jest wszystko lepiej zorganizowane niż u nas więc o czym my tu dyskutujemy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-20 11:07:12

re: Prawda o pracy w fast foodzie

Pracowałam w Macu w stolicy przez 3 miesiące i zdziwiło mnie to jak dbają o zasady. Częste mycie rak, dbanie o czystość na stanowisku co 2 godziny zamiatanie i mopowanie restauracji, stare produkty wyrzucane. Czasem mniej popularne kanapki stały nieco dłużej ale wszystko w dopuszczalnej normie. Coś upadło od razu lądowało w koszu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Jdjdjd
(Ocena: 5)
2016-06-14 23:50:43

re: Prawda o pracy w fast foodzie

Ale fake. Pracuję w kfc i kazda opisana sytuacja wygląda zupełnie odwrotnie. Dobre produkty sa wyrzucane bo upływa data ważności. Rece siee myje co pol godziny lub po kontakcie z brudna rzeczą, mięso sie wyrzuca bo przez pol godziny sie nie sprzedalo i traci ważność a jest dobre. I gdyby kierownik zobaczyl ze lamiemy zasady to by z pracy wyrzucil. Nie piszcie takich glupot !!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
inferno
(Ocena: 2)
2016-06-13 01:46:55

re: Prawda o pracy w fast foodzie

już to gdzieś czytałam... i to całkiem dawno ;>

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-12 17:34:53

re: Prawda o pracy w fast foodzie

Dlatego ja sobie zatrudniłam prywatnego kucharza, który przychodzi do mojej chaty i gotuje przy mnie w mojej kuchni, widzę co robi jak powstają dla mnie posiłki. A obsługa czy właściciele knajp niech sobie dalej robią jaja z klientów tylko potem jest lament, że ktoś stracił pracę albo że knajpa upadła. Janusze biznesu hahaha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-13 10:44:59

A tobie "bozia" rączek nie dała? Jak można być takim leniem by kucharza sobie do domu sprowadzać haha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-11 22:57:44

re: Prawda o pracy w fast foodzie

Pracowałam w Mc, teraz Broster Chicken i potwierdzam wszystko co tu napisane

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-11 12:32:18

re: Prawda o pracy w fast foodzie

nie pracowalam w mc albo kfc, ale pracowalam w pizza hut, i bylam w totalnym szoku, ale w pozytywnym znaczeniu tego slowa, w zyciu bym nie przypuszczala ze restauracje tak moga przestrzegac przepisow. Wszelkie jedzenie bylo datowane, jezeli do wieczora nie zuzylo sie np szynki czy sera czy innych prduktow do pizzy wszystko ladowalo w koszi a bylo to naprawde dobre produkty, ktore pewnie kto inny wrzcil by do pizzy, u nas tak nie bylo, bardzo duzo bardzo dobrego jedzenia wyrzucalo sie bo wlasnie uplywala data waznosci , to nawet ja w domu tak nie robie. Takze z czystym sumienim polecam jesc w pizza hut. niewazne czy pizza czy jakies desery, ile to tiramisu wyrzucalismy a bylo dobre co jak co ale tam nie ma strachu zjesc

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
BK worker
(Ocena: 2)
2016-06-11 12:24:59

re: Prawda o pracy w fast foodzie

Pracowałam w Burger Kingu i właściwie żadna z wymienionych tu sytuacji nie miała miejsca. Czasami tylko, kiedy na kuchni ktoś zrobił o jednego burgera za dużo, to trzymaliśmy go kilka minut i próbowaliśmy sprzedać, ale nigdy pół godziny! W sieciówkach są pewne standardy i załoga musi je stosować (różnego rodzaju kontrole, audyty). Nie wiem, jak to wygląda w jakichś budkach czy w małych lokalach.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-10 21:13:07

re: Prawda o pracy w fast foodzie

W mc standardy są zachowane nawet jeśli chodzi o fryture

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-11 12:26:16

Pracowałam w fast foodzie i wiem, jak powinny wyglądać świeże frytki (i jak smakować). Jednak co jestem w MCD, zawsze dostaję jakieś stare. :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-10 17:04:04

re: Prawda o pracy w fast foodzie

Dobrze ,ze ja nie mogę tego jesc ,bo diabli wiedza co oni tam nawrzucają .

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz