W południowo-wschodniej Azji żyje niewielki ssak z rodziny łaszowatych, znany bliżej pod nazwą łaskuna muzanga lub, nieco mniej oficjalnie, jako cywety. W południowych Chinach uważany za przysmak, okrył się złą sławą, gdy eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia uznali go za nosiciela wirusa powodującego SARS. Ale to nie jedyny powód, dla którego ten niezwykły ssak powinien być znany. Na Sumatrze, wyspie znanej z plantacji doskonałej kawy, to podobne do kota zwierzę stanowi najistotniejsze ogniwo w produkcji wyjątkowego napoju – Kopi Luwak.
Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się, kto i kiedy wpadł na pomysł, aby przetwarzać ziarna kawy wydobyte ze zwierzęcych odchodów. Jedno jest pewne: Kopi Luwak jest gęsta i aksamitna jak syrop, a do tego ma bogaty smak i intensywny aromat, z wyraźną nutą czekolady i karmelu. Tak przynajmniej twierdzą entuzjaści tego unikalnego naparu.
Maja Zielińska
Zobacz także:
TATUAŻ zamiast OBRĄCZKI: Nowa moda ślubna - jest sens ryzykować?
Rozwiązanie w sam raz dla tych, którzy wierzą w miłość aż po grób!
Kate Middleton objawiła się na cukierku! OBSESJA NA PUNKCIE PRZYSZŁEJ KSIĘŻNEJ?!
Im bliżej ślubu, tym większa obsesja Brytyjczyków na punkcie Kate Middleton.
Kopi, to po prostu kawa, a luwak jest miejscową nazwą cywety. Ssak w czasie nocnych łowów poszukuje swego największego przysmaku, którym są dojrzałe i słodkie owoce kawowca. Wybiera i zjada tylko te najlepsze, najdojrzalsze. W żołądku cywety enzymy trawienne łatwo rozprawiają się z miękką osnówką, natomiast nasiona, czyli przyszłe kawowe ziarenka, wydalane są w stanie prawie nienaruszonym - są jedynie nieco sfermentowane.
Ludność z wysp indonezyjskich zbiera następnie ziarna i starannie je oczyszcza. Potem kawę przetwarza się w typowy już sposób. Wysoka cena skupu czasem skłania mieszkańców tych terenów do łowienia łaskunów i karmienia ich owocami kawowca dla łatwego uzyskania znacznych ilości tego gatunku kawy.
Kopi luwak jest najdroższą kawą na świecie - kilogram kosztuje około tysiąca euro. Wynika to z faktu, że światowe "zbiory" tego gatunku kawy wynoszą zaledwie 300-400 kg rocznie. Głównymi konsumentami są Stany Zjednoczone i Japonia, chociaż staje się dostępna też w innych krajach, w tym także w Polsce.