Każda z nas ma w kuchni formy do robienia kostek lodu. W sklepach można kupić nie tylko klasyczne prostokąty, ale i silikonowe foremki przypominające zwierzęta czy rośliny. Prawda jest taka, że dopóki nie planujesz przyjęcia z drinkami, foremki zazwyczaj stoją nieużywane. Możesz jednak wykorzystać je na wiele innych, niekonwencjonalnych sposobów!
Zioła nie tylko latem!
Wypełnij lodowe foremki oliwą i wrzuć do nich posiekane zioła. Dzięki temu w prosty sposób będziesz miała zapas ziół w oliwie na każdą porę roku!
Upojne żelki
Jeśli jesteś fanką eksperymentów, ten sposób na drinki z pewnością ci się spodoba. Wystarczy, że do swojego ulubionego przepisu na napoje dodasz odrobinę żelatyny i sezonowych owoców, a następnie wrzucisz wszystko do zamrażarki.
Kostki wina
Jeśli lubisz dodawać wina do potraw, ale obawiasz się, że z otwartej butelki w łatwy sposób może ulecieć aromat, powinnaś wlać wino do foremek na kostki lodu i zamrozić. Dzięki temu będziesz mogła dodać odpowiednią, małą porcję alkoholu do ciasta czy makaronu, mając pewność, że bukiet aromatu pozostanie niezmieniony.
Zioła
Takie foremki sprawdzą się również jako podstawka do wysiewu ziół. Kiedy już wyrosną, będą miały ciekawy kształt, który będzie świetnie prezentował się jako oryginalna ozdoba potraw na stole!
Chłodne kosmetyki
Takie foremki możesz również wykorzystać do przechowywania chłodnych kosmetyków. Świetnie sprawdzą się, kiedy sparzysz się na słońcu lub będziesz miała sińce pod oczami. Kojąco zadziałają mrożony wyciąg z rumianku lub świetlika.