Tradycyjne porcje sushi są zazwyczaj tak niewielkie, że niektórym osobom trudno się nimi najeść. 60 kucharzy z Rosji postanowiło więc zaradzić temu problemowi i stworzyć rekordową ilość japońskiego przysmaku.
Mistrzowie kuchni wcielili swój plan w życie w centrum handlowym w Jekaterynburgu. Najpierw przygotowali 1,5 tony ryżu, 500 kilogramów ogórków, 14 tysięcy kawałków wodorostów i 25 kilogramów sezamu, a potem zabrali się do dzieła. Stworzone przez nich maki-zushi osiągnęło w rezultacie aż 2,5 kilometra, a pokrojone na kawałki przełożyło się na 60 tysięcy porcji! Rekord został oczywiście odnotowany w Księdze Guinnessa.
Zobacz także:
Świetny projekt fotograficzny: LUDZIE kontra RYBY – urzekające podobieństwo!
A Ty który gatunek przypominasz?
Rany cięte, upadek z wysokości, porażenie prądem: Czym jeszcze GROZI dekorowanie choinki?
Przystrajanie bożonarodzeniowego drzewka jest tradycją, bez której większość ludzi nie wyobraża sobie Wigilii. W ferworze świętowania często zapominamy jednak o zdrowym rozsądku.