Podczas gdy mieszkańcy Ameryki Południowej, Afryki oraz Azji cierpią na niedostatek żywności, Europejczycy często marnują je bez skrupułów. Dość często spotykanym widokiem są bezdomni grzebiący w koszach na śmieci. To właśnie przykład tego, że marnujemy produkty żywnościowe, a czasami wyrzucamy te, które czasami wciąż nadają się do spożycia.
Została przeprowadzona ankieta przez KANTAR Millward Brown, z której wynika, że 34 proc. Polaków wyrzuciło kiedyś jedzenie na śmietnik. Na szczęście procent ten nie rośnie, a przynajmniej do takich wniosków doszli badacze w 2017 r, czytamy na businessinsider.com.pl
Portal informuje również, że przyczyna marnowania jedzenia najczęściej tkwi w robieniu zbyt dużych zakupów. Kupujemy więcej niż potrzebujemy. Niektórym zdarza się też przeoczyć termin ważności. Gdy tak się stanie, produkt przeważnie ląduje w koszu na śmieci.
Dla tych, którzy nie mogą ścierpieć marnowania jedzenia, mamy dobrą wiadomość. Beligijska Agencja Żywności zainteresowała się tym tematem i wydała w związku z nim specjalny komunikat. Zostało powiedziane, że nie wszystkie produkty po terminie ważności nie nadają się do zjedzenia. Są wśród nich takie, które możemy spożyć nawet rok po jego upływie. Z kolei inne można zamrozić, ale trzeba to zrobić najpóźniej dzień przed upływem terniu ważności produktu. Ogromną rolę odgrywa też odpowiednie przechowywanie jedzenia.
Oto lista produktów, których nie musimy od razu wyrzucać.
Zobacz także: Dlaczego Polacy marnują jedzenie?
Fot. unsplash.com
Makron
Można go przechowywać jeszcze przez rok od upływu terminu ważności. Trzymaj go w chłodnym, ciemnym miejscu.
Ocet balsamiczny
Masz jeszcze rok, żeby go wykorzystać.
Sól
Ważne jest, aby przechowywać ją w suchym miejscu. Wtedy nie ma ograniczeń terminowych.
Woda butelkowana
Wodę w szklanej butelce również można trzymać jeszcze przez rok od upływu terminu ważności.
Herbata
Jest ważna jeszcze przez rok od terminu na opakowaniu.
Kawa
Jeżeli opakowanie nie zostało otwarte, masz nawet rok na jej wykorzystanie.
Mąka
Jeżeli będziesz ją odpowiednio przechowywać, mogą upłynąć jeszcze 3 lata od terminu ważności.
Fot.unsplash.com
Cukier
Można go spożywać przez lata, o ile jest przechowywany w ciemnym, suchym miejscu.
Salami
Może leżeć jeszcze przez 2 miesiące od daty na opakowaniu. Ważne jest, aby nie była pokrojona.
Miód
Można go jeść jeszcze przez kilka lat. Przechowuj go w suchym, ciemnym miejscu.
Ryż
Ma jeszcze rok przydatności. Trzymaj go w suchym, chłodnym miejscu.
Ziarna warzyw strączkowych
Można je przechowywać przez 10 lat.
Masło orzechowe
Może minąć aż 5 lat od daty produkcji, zanim je wyrzucisz. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu.
Oleje i oliwy
Trzymaj je jeszcze przez 2 miesiące w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Zobacz także: Jak mądrze zaoszczędzić na jedzeniu?
Fot.unsplash.com
Czekolada
Tę bez żadnych dodatków można przechowywać przez dodatkowe 2 miesiące. Warunkiem jest nienaruszenie oryginalnego opakowania.
Płatki kukurydziane
Są dobre do spożycia jeszcze przez 2 miesiące. Przechowuj je w szczelnym opakowaniu.
Mleko w proszku
Trzymaj je nawet przez 15 lat, ale w szczelnym opakowaniu.
Ogórki
W nienaruszonym słoiku będą dobre do zjedzenia jeszcze przez 2 miesiące od daty na opakowaniu.
Suche ciastka
Można je przechowywać jeszcze przez 2 miesiące.
Suche ziarna kukurydzy
Jeżeli będziesz je trzymać w suchym i chłodnym miejscu, będą dobre do spożycia przez 12 lat.
Twardy ser
Jeżeli opakowanie jest nienaruszone, będą dobre do zjedzenia jeszcze przez 2 miesiące. Pamiętaj jednak, że ser zawinięty w folię szybko się psuje.
Fot.unsplash.com
Kakao
Przechowuj je w suchym, chłodnym miejscu nawet przez 15 lat.
Chleb
Możesz zamrozić maksymalnie dwudniowy chleb. Przechowuj go w taki sposób przez 2-3 tygodnie.
- Wędlina
- Jajka
- Świeża wołowina, wieprzowina, drób
- Mięso mielone (możesz je jednak wcześniej zamrozić na 3-4 miesiące)
- Ryby
Zobacz także: Chleb, który jest świeży przez dwa miesiące! 60 DNI TRWAŁOŚCI PIECZYWA (Chore?)