Które produkty spożywcze nadają się do spożycia po upływie terminu ważności?

25 Marca 2018

Nie wyrzucaj ich!

termin ważności

Podczas gdy mieszkańcy Ameryki Południowej, Afryki oraz Azji cierpią na niedostatek żywności, Europejczycy często marnują je bez skrupułów. Dość często spotykanym widokiem są bezdomni grzebiący w koszach na śmieci. To właśnie przykład tego, że marnujemy produkty żywnościowe, a czasami wyrzucamy te, które czasami wciąż nadają się do spożycia.

Została przeprowadzona ankieta przez KANTAR Millward Brown, z której wynika, że 34 proc. Polaków wyrzuciło kiedyś jedzenie na śmietnik. Na szczęście procent ten nie rośnie, a przynajmniej do takich wniosków doszli badacze w 2017 r, czytamy na businessinsider.com.pl

Portal informuje również, że przyczyna marnowania jedzenia najczęściej tkwi w robieniu zbyt dużych zakupów. Kupujemy więcej niż potrzebujemy. Niektórym zdarza się też przeoczyć termin ważności. Gdy tak się stanie, produkt przeważnie ląduje w koszu na śmieci.

Dla tych, którzy nie mogą ścierpieć marnowania jedzenia, mamy dobrą wiadomość. Beligijska Agencja Żywności zainteresowała się tym tematem i wydała w związku z nim specjalny komunikat. Zostało powiedziane, że nie wszystkie produkty po terminie ważności nie nadają się do zjedzenia. Są wśród nich takie, które możemy spożyć nawet rok po jego upływie. Z kolei inne można zamrozić, ale trzeba to zrobić najpóźniej dzień przed upływem terniu ważności produktu. Ogromną rolę odgrywa też odpowiednie przechowywanie jedzenia.

Oto lista produktów, których nie musimy od razu wyrzucać.

Zobacz także: Dlaczego Polacy marnują jedzenie?

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz