Od paru lat na przełomie października i listopada można zaobserwować ciekawe zjawisko. Pomiędzy paletami zniczy, chryzantem i ozdób choinkowych leżą sobie spokojnie brzuszaste dynie i trupie czaszki. Komercja przywiała do nas zza oceanu Halloween, a skoro już go polubiliśmy, nie może w naszych domach zabraknąć bardzo istotnego atrybutu…
Jak zrobić lampion z dyni?
Będzie ci potrzebna ładna, dorodna dynia oraz ostry nóż i łyżka. Na górze odetnij okrągłe wieczko i przez powstały otwór wydrąż cały miąższ. Nie wyrzucaj wieczka, przyda się jako nakrycie, ani miąższu – zrobisz z niego zupę! Kolejnym krokiem jest naniesienie wzoru na dyni przy pomocy ciemnego markera - oczy, nos, usta. Możesz także narysować go na kartce, a potem odwzorować na owocu przy pomocy widelca, tak jak zostało to pokazane na filmie poniżej. Otwory wycinamy, a w środek wkładamy świecę. Gotowe!
Jak wykorzystać wydrążony z dyni miąższ?
Żeby nie marnować miąższu, który wyjęłaś z dyni, ugotuj pyszną halloweenową zupę.
Składniki: kilogram dyni, dwie białe części pora, litr rosołu, łyżeczka kminku, łyżeczka zmielonego imbiru, 6 łyżek jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, sól i pieprz.
Przygotowanie: Miąższ dyni oczyść z nasion i posiekaj na drobno. Por pokrój na plasterki i podsmaż razem z czosnkiem. Dodaj kminek oraz imbir i smaż jeszcze przez moment. Dodaj dynię, zalej rosołem i ugotuj. Całość zmiksuj wraz z solą i pieprzem. Zupę podawaj w miseczkach, przybraną łyżką jogurtu.
Natasza Lasky
Zobacz także:
Pierzasta spódniczka na Halloween – hit czy kit?
Czarna spódniczka z River Island jest świetnym wyborem na imprezę wśród dyń!
Horoskop tygodniowy – czy Halloween będzie udane?
Co się wydarzy w ten weekend?