Jak wygląda twój dzień pracy? Odpowiadając na to pytanie z pewnością nie pamiętasz o tym, czy miałaś czas na przekąszenie czegoś pożywnego. Zwykle nie znajdujemy wolnej chwili na odpoczynek, nie mówiąc już o jedzeniu. Dlatego warto znać swoje prawa, by efektywnie wykorzystać przysługującą nam przerwę w pracy!
Czym jest zdrowa dieta?
Każda z nas codziennie obsypywana jest poradami na temat tego, jak jeść, żeby być zdrowym. Dodatkowo same niejednokrotnie tworzymy nasze własne plany, dotyczące codziennego menu. Priorytetem bywa zrzucenie zbędnych kilogramów, oczyszczenie organizmu, fundusze, czy też przybranie na wadze – dopiero na końcu jest dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne. Mimo to z badań wynika, że statystyczna Polka wie, czego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie, jakie produkty są najzdrowsze oraz kiedy i jak często powinno się spożywać kolejne posiłki.
Za wszelką cenę unikaj podjadania!
Okazuje się jednak, że świadomość na temat zdrowego odżywiania nie idzie w parze z samodyscypliną – szczególnie wtedy, gdy jesteśmy w pracy! Codzienne trudny służbowych obowiązków rekompensujemy sobie tym, co zakazane. Kupione w biegu słodkie bułki, batoniki, kawa, croissanty i pączki, połączone z długimi godzinami spędzonymi przy biurku w pozycji siedzącej, dla naszych żołądków stanowią prawdziwy koszmar! Do tego brak śniadania, wieczna pogoń za uciekającym czasem i stres. Czy może być gorzej?
Obowiązki, czy przyjemność?
Na szczęście badania przeprowadzone wśród Polaków na temat ich codziennej diety w pracy nie są tak złe, jak mogłoby się wydawać. Aż 32% ankietowanych przyznaje, że podczas przerw w miejscu pracy spożywa kanapki przygotowane w domu. Większość je swój posiłek w specjalnym pomieszczeniu socjalnym. Kolejna grupa, składająca się z 27% badanych, je przy własnym biurku, robiąc sobie przerwę. Niestety dla 34% respondowanych podobne warunki są jedynie niedostępnym luksusem. W przypadku tej grupy osób, nadmiar obowiązków uniemożliwia przerwanie pracy i spokojne spożycie posiłku. Dlatego badani jedzą przy biurku bez odrywania się od pracy, bądź nie jedzą nic przez całe 8 godzin pracy.
Ile czasu możemy poświęcić na posiłek?
Pamiętajmy, że każdemu pracownikowi przysługuje co najmniej 15 minut przerwy, jeżeli jego dobowy czas pracy wynosi przynajmniej 6 godzin. Taka chwila wytchnienia nie może być planowana za nas – pracodawca nie ma prawa dzielić jej na dwie przerwy np. po 7,5 minuty. Jeśli jesteś osobą niepełnoletnią przysługuje ci 30 minut wolnego w przypadku, gdy dziennie pracujesz dłużej niż 4,5h. Swoją przerwę warto wykorzystać na posiłek! Czy lepiej jest jeść w spokojnym kącie czy może przy biurku? Specjaliści twierdzą, że drugie rozwiązanie nie jest najlepszym pomysłem. Niestety pracodawca nie ma obowiązku zagospodarowania dla nas specjalnego pomieszczenia socjalnego.
Jak poradzić sobie z problemem zdrowej diety w pracy? Nie licz na pomoc pracodawcy. Jeśli twój szef nie jest tolerancyjny, najprawdopodobniej nie pozwoli ci na wyjście na lunch w trakcje 8 godzin, za które codziennie ci płaci. Zamiast stresu związanego z negocjacjami, postaraj się co dwie godziny jeść to, co da ci energię i poprawi humor. Odstaw "gorące kubki" i kawę. Zamiast tego przynoś do pracy świeże i apetyczne kanapki, jedz owoce, a w chwilach słabości podziel się z koleżankami gorzką czekoladą! Podjadaj jedynie suszone śliwki, figi, morele i orzechy, nie zapominając o piciu wody!
Oliwka Mostowska
Urząd Pracy zaproponował jej pracę striptizerki!
Jej praca miała polegać na siedzeniu w seksownej bieliźnie, pikantnych rozmowach z internautami, a czasem na zrobieniu striptizu na specjalne życzenie.
CIĄŻA BEZ TAJEMNIC: Jak wrócić do pracy po porodzie?
Jak odnaleźć się na konkurencyjnym rynku pracy, zwłaszcza, gdy wraca się po ciąży lub urlopie macierzyńskim? I jaki zawód powinna wybrać świeżo upieczona mama?