Autorka bestsellerów o tematyce naukowej, Mary Roach, właśnie wydała swoją najnowszą książkę. Kolejną, w której stara się odpowiedzieć na dręczące wszystkich pytania dotyczące naszego ciała. Roach wychodzi naprzeciw oczekiwaniom osób ciekawych świata oraz ludzkiego organizmu i dzieli się z czytelnikami wiedzą, którą posiadła.
Spośród wszystkich spostrzeżeń pisarki wybraliśmy dla was 10 najbardziej dziwacznych faktów na temat naszego ciała. Oto one!
1.Mamy 2 zestawy nozdrzy.
Obu zestawów używamy do wąchania. Jeden z nich znajduje się oczywiście w nosie, ale mało kto wie o istnieniu kolejnego, używanego równie często – z tyłu naszej jamy ustnej!
2.Twierdzenie, że droższe wino jest lepsze, to fałsz. Kubki smakowe znają prawdę.
Jak przyznaje topowy tester wina, Paul Wagner, który zajmuje się tym od 18 lat, prawie zawsze najlepsze okazuje się wino najtańsze w karcie, podczas gdy to najdroższe nie wywołuje takich pozytywnych emocji.
3.W naszych ustach nie ma aż tyle bakterii, jak wszyscy podejrzewają.
Zauważ, że rany w jamie ustnej goją się o wiele szybciej niż te na ciele. Dlaczego? Wszystko przez naszą ślinę, która zawiera mnóstwo substancji antybakteryjnych.
4.Nie możesz przejeść się na śmierć.
To dobra wiadomość dla wszystkich łakomczuchów – ludzki żołądek jest tak przystosowany, że nie jest w stanie pęknąć od nadmiaru jedzenia. Kiedy w żołądku treści jest za dużo, do gry wchodzi metabolizm, który wydala jej nadmiar.
5.Kobiece gazy mają intensywniejszy zapach niż męskie.
Niestety, to prawda. Wszystko przez większą zawartość siarkowodoru. Aczkolwiek to mężczyźni produkują ich więcej, dlatego jesteśmy kwita!
6.Bez receptorów smaku bardzo ciężko nam zjeść cokolwiek.
Gdy masz problemy z odczuwaniem smaku i zapachu to nie tylko nic nie będzie ci smakować, ale wręcz możesz umrzeć z wygłodzenia – spożywane wtedy pokarmy nie będą odczytywane przez mózg jako jedzenie, a to uniemożliwi ci połykanie! Dziwne, lecz prawdziwe.
7.Zapach jedzenia wcale nie spowoduje, że będzie ci "lecieć ślinka".
Jeden uczony pobrał próbkę swojej śliny sprzed i po ugotowaniu jajek na bekonie, aby sprawdzić jak zmieni się jej skład. Okazało się, że wcale. Różnica polega na tym, że czując jedzenie, zaczynamy świadomie odczuwać obecność śliny w naszych ustach. Stąd wrażenie, że jej przybywa.
8.Gazy potrzebują 5 godzin do uformowania się w organizmie.
Tak długo zajmuje żołądkowi przetrawienie jedzenia i przekształcenie go w nieprzyjemnie pachnący gaz.
9.Przyczyną śmierci Elivia Presleya mogły być zaparcia.
Sekcja zwłok Elvisa Presleya wykazała, że jego okrężnica powiększona była aż trzykrotnie – to główny objaw chronicznych zaparć, przez które organizm nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Nie da się jednak potwierdzić jednoznacznie tej teorii z powodu obecności narkotyków w jego krwi w chwili śmierci. Aczkolwiek istnieje możliwość, że to prawda.
10.Wysysamy kulinarne preferencje z mlekiem matki
I to dosłownie! Jeśli jesteś prawdziwą miłośniczką pomidorów jest spora szansa, że twoja mama zajadała się nimi w pierwszych dniach twojego życia.
SŻ