Andrzejki to wieczór wróżb obchodzony z 29 na 30 listopada, w wigilię świętego Andrzeja. Są specjalną okazją do zorganizowania ostatnich hucznych zabaw przed rozpoczynającym się adwentem. Tradycją są w tym czasie wróżby andrzejkowe i imprezy – w klubach oraz domach. Jeśli planujesz zorganizować zabawę u siebie, pamiętaj o starannym zaplanowaniu przekąsek. Propozycje na szybkie i smaczne potrawy znalazłam w książkach kucharskich Ewy Aszkiewicz, Pascala Brodnickiego i Karola Okrasy.
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 100 g wędzonego łososia, jajko, 2 łyżki sezamu, sól, pieprz, koperek do dekoracji, odrobina mąki do rozwałkowania ciasta
Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 190 stopni (termoobieg). Ciasto delikatnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Łososia rozłożyć na 1/3 powierzchni ciasta. Doprawić pieprzem i zrolować ciasto. Jajko roztrzepać widelcem w misce, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Końcówki ciasta posmarować jajkiem, zawinąć, cały rulon posmarować jajkiem. Posypać ciasto sezamem i kroić tak, by powstały małe roladki. Ruloniki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut. Po upieczeniu roladki udekorować koperkiem.
Kuleczki z koziego sera
Składniki: 200 g miękkiego koziego sera (ser twarogowy, pełnotłusty, z mleka koziego), jajko, 50 g bułki tartej, 50 g mąki, 100 ml oleju roślinnego, pęczek szczypiorku, sól i pieprz (świeżo mielone)
Wykonanie: kozi ser włożyć do miski, dodać pieprz, rozdrobnić widelcem. Pół pęczka szczypiorku drobno pokroić i wrzucić do sera. Jajko wbić na talerz, posypać pieprzem i solą, całość wymieszać. Z sera formować kuleczki, obtaczać je w mące, jajku i bułce tartej. Kulki usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu przełożyć kulki na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeśli przygotowujemy kulki wcześniej, przed podaniem można je wstawić do pieca nagrzanego do 60 stopni (termoobieg) na kilka minut, by się podgrzały. W każdą kuleczkę należy wbić wykałaczkę, a całość udekorować pozostałym pokrojonym koperkiem.
Dip z ciecierzycy
Składniki: 240 g ciecierzycy, 60 g suszonych pomidorów, 3 ząbki czosnku, sok z połówki limonki, 10 g sezamu, 130 ml oliwy z oliwek extra virgin, sól i biały pieprz, pół ostrej czerwonej papryki
Wykonanie: dwa ząbki czosnku rozgnieść. Ciecierzycę wraz z częścią soku przełożyć do pojemnika miksera, dodać suszone pomidory i czosnek. Doprawić sokiem z limonki, zmiksować na jednolitą masę. Dodać 80 ml oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Na suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i uprażyć na jasnozłoty kolor. Dip doprawić solą, pieprzem i znowu zmiksować. W razie potrzeby dodać oliwę z suszonych pomidorów. Dodać część ziaren sezamu z patelni i wymieszać.
Jak podawać? Dip przełożyć do miseczki, a następnie posypać go pozostałym prażonym sezamem. Pozostały ząbek czosnku pokroić w paski i udekorować nim dip. Pokroić pół ostrej papryki w długie paski (wcześniej wyjąć gniazda nasienne) i udekorować nimi dip. Całość polać oliwą z oliwek.
Miniomlety pomidorowe
Składniki: 8 jajek, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek extra virgin, 2 szczypty ziół prowansalskich, 4 plasterki parzonego boczku, 80 g pomidorów pelati (z puszki), pieprz i sól
Wykonanie: przygotować ręcznik papierowy. Jajka wbić do miski, roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w drobne paseczki, wrzucić na zimną patelnię, podsmażyć. Posiekać pomidory. Po wstępnym przesmażeniu boczku wlać oliwę, dodać czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pomidory i zioła prowansalskie. Przelać jajka na patelnię, wymieszać. Gdy zaczną się ścinać, zepchnąć je na brzeg patelni i szpatułką docisnąć, formując omlet, aż środek się dobrze zetnie.
Jak podawać? Omlet przełożyć na deskę i gdy jeszcze będzie ciepły, ścisnąć przez ręcznik, formując rulonik. Pokroić na 12 części.
Pomidory z nadzieniem kukurydzianym
Składniki: 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów, 8 liści sałaty, natka pietruszki, 4 przepiórcze jajka ugotowane na twardo, (na farsz): puszka kukurydzy, duży ząbek czosnku, 2 jajka ugotowane na twardo, płaska łyżka posiekanych korniszonów, kopiasta łyżka posiekanych marynowanych grzybków, 1/2 szklanki majonezu, łyżka zieleniny
Wykonanie: z pomidorów ściąć wierzch, łyżeczką usunąć miąższ i pestki. Wnętrze lekko oprószyć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować farsz: jajka posiekać, połączyć z odsączoną kukurydzą, korniszonami, grzybkami, zieleniną, posiekanym czosnkiem i majonezem (jeśli trzeba, całość lekko doprawić do smaku). Przygotowane pomidory nadziać farszem, na wierzchu ułożyć kompozycję z natki pietruszki, w środek włożyć połówkę przepiórczego jajeczka. Ułożyć na liściach sałaty. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Pikantny przekładaniec serowy
Składniki: 8 średniej grubości plasterków sera salami, 4 okrągłe plastry kiełbaski szynkowej lub krakowskiej parzonej, 4 plasterki ogórka, łyżka pasty pomidorowej (może być keczup), łyżka kwaśnej śmietany (albo jogurtu greckiego), łyżka posiekanego koperku, pomidor i zielenina do przybrania
Wykonanie: pomiędzy plasterki sera włożyć plaster wędliny i ogórka, lekko docisnąć. Wierzch posmarować pastą pomidorową, przybrać dekoracyjnie dużym keksem śmietany albo jogurtu wymieszanego z koperkiem. Pokroić w trójkąty. Podać nie później niż kwadrans po przygotowaniu na talerzyku przybranym cząstkami pomidora i zieleniną.
wybrała EPN
Korzystałam z:
„Kuchnia polska”, Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2008
„52 kontra 52”, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Kuchnia Lidla 2013