Co więcej, sprawdzi się świetnie nie tylko w kuchni, lecz także jako składnik naturalnych kosmetyków do twarzy, ciała i włosów. Poznaj więc jej właściwości oraz zobacz, jak wybrać tę najlepszą!
Trudno wyobrazić sobie bez niej sałatkowy dressing, ale też dania na ciepło i wypieki – to królowa diety śródziemnomorskiej. Oliwnym aromatem pachnie nie tylko kuchnia włoska, lecz także hiszpańska, portugalska, grecka, chorwacka, francuska. Bez dobrej oliwy z oliwek neapolitańska pizza, andaluzyjskie gazpacho, włoskie minestrone czy makaron z pesto nie byłyby kompletne. To jeden z tych produktów, który zdecydowanie warto mieć pod ręką. I to nie tylko w kuchni.
Wraz z ekspertami z Rodzinnej Olejarni Olini podpowiadamy, po czym rozpoznać prawdziwą oliwę z oliwek oraz dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej!
Ta świeżo tłoczona na zimno to prawdziwa bomba odżywcza. Jest skarbnicą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza oleinowego. Pełno w niej także
Kwas oleinowy pomaga obniżać poziom złego cholesterolu. Reguluje również stężenie cukru we krwi. Może więc chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz cukrzycą. Poza tym oliwa ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, czyli spowalnia procesy starzenia się organizmu. Pozytywnie wpływa też na pracę mózgu, wątroby, wspomaga oczyszczanie z toksyn.
Aby skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości, warto sięgać po tę najlepszą – extra virgin. Wybieraj zawsze taką w butelkach z ciemnego szkła, a w domu trzymaj ją szczelnie zamknięta, w chłodnym i ciemnym miejscu.
W ten sposób określa się najcenniejszy rodzaj oliwy, pełen składników odżywczych. Tłoczy się ją zawsze z maksymalnie świeżych, najwyższej jakości oliwek, a sam proces wytłaczania musi być 100% naturalny. Jak podkreślają eksperci, uzyskuje się ją wyłącznie mechanicznie. Całkowicie wykluczone jest tutaj użycie jakichkolwiek substancji chemicznych, a wyciskanie przebiega w niskiej temperaturze.
Prawdziwą oliwę z oliwek extra virgin rozpoznasz po charakterystycznym świeżym, lekko owocowym aromacie. Kolor oraz smak mogą różnić się w zależności od pochodzenia, odmiany, stopnia dojrzałości oliwek. W gronie wyśmienitych oliw chorwackich, hiszpańskich czy włoskich znajdziemy zarówno lekko pikantne lub z nutą goryczy, jak i słodsze, delikatne w smaku.
Niewiele osób wie, że ogromnym uznaniem wśród koneserów cieszą się oliwy z Chorwacji. Mikroklimat Istrii oraz Dalmacji sprawia, że dojrzewające tam oliwki wyróżniają się doskonałym smakiem i bogatym profilem odżywczym. W 2021 roku prestiżowy przewodnik Flos Olei już po raz szósty uznał chorwacką oliwę extra virgin za najlepszą na świecie.
Warto wykorzystać ją nie tylko w kuchni, lecz także w codziennej pielęgnacji. Zawarte w niej składniki bioaktywne mają doskonały wpływ na skórę. Stosowana regularnie:
Możesz dodać kilka kropli do kremu, którego używasz albo nakładać ją bezpośrednio na twarz lub całe ciało. Oliwa z oliwek extra virgin to świetna baza do peelingów oraz odżywczych masek do twarzy, ciała, włosów. Sprawdzi się też w roli serum do paznokci, a w połączeniu z miodem jako balsam do ust. Z kolei w duecie z wodą różaną albo innym hydrolatem stworzy naturalny dwufazowy płyn do demakijażu – idealny dla cery wrażliwej, skłonnej do alergii i podrażnień. To zaledwie kilka pomysłów, bo możliwości jej wykorzystania w codziennej pielęgnacji jest znacznie więcej!
Dieta śródziemnomorska to nie tylko to, co na talerzu. To styl życia: celebrowanie wspólnych posiłków, radość z jedzenia, a także czerpanie z natury tego, co najlepsze. Lokalne, sezonowe produkty bardzo mocno wsiąkły w kulturę krajów południowej Europy. Prawdziwa, świeżo wytłoczona oliwa z oliwek extra virgin prosto z Hiszpanii oraz Chorwacji czeka na Ciebie w Rodzinnej Olejarni Olini – sprawdź!
Materiał partnera