Jutro jeden z naszych ulubionych dni w roku - Tłusty Czwartek, czyli prawdziwe święto pączków! Nie wypada go nie uczcić domowym wypiekiem. W poszukiwaniu dobrego, sprawdzonego przepisu, udałyśmy się na jeden z naszych ulubionych blogów kulinarnych – KwestiaSmaku.com.
Składniki na 8 sztuk:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru wanilinowego
275 g mąki
1 łyżeczka soli
35 g masła
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowuję rozczyn: drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
Jajko i żółtka ucieram z cukrem wanilinowym.
Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Uwagi:
Tak jak przy każdym cieście drożdżowym w kuchni musi być ciepło, drożdże nie lubią przeciągów. Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.
Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju (180 stopni). Można to sprawdzić wrzucając do niego odrobinę ciasta i jak "wyskoczy", będzie "skwierczał" to znaczy, że można smażyć pączki.
Aby przygotować pączki z nadzieniem z konfitury należy rozwałkować połowę ciasta na grubość 1 cm, wykrawać szklanką kółka, wkładać do środka po łyżeczce konfitury, kłaść drugi krążek i zlepiać brzegi, formując w dłoni kulkę.
Na kolejnej stronie - PRZEPIS NA PĄCZKI LIGHT!
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 i 1/2 godzinie) wałkuję je na gruby placek (można podsypać lekko mąką). Szklanką wycinam krążki i odkładam do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
Podrośnięte pączki odwracam wierzchem na spód, a gdy podrosną (po około 1/2 godzinie) smażę w rozgrzanym oleju. Przez pierwszą minutę smażę pączki pod przykryciem później pączki przewracam na drugą stronę i smażę kolejną minutę bez przykrycia. Wyjmuję na ręcznik papierowy.
Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypuję dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym.
Wykończenie:
3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu lub cukier puder do posypania
Niestety, jeden pączek równa się nawet 400 kalorii, a że w tłusty czwartek nie wypada zjeść mniej niż trzy (może cztery, a nawet pięć…), nagle w ciągu kilku godzin pochłaniamy przerażającą ilość tysięcy zdradliwych, pustych kalorii. Chcesz temu zapobiec, a równocześnie marzysz jutro o wielkiej uczcie? Mamy na to sposób – pyszne pączuszki w wersji light!
Składniki:
- 0,5 kg pszennej mąki razowej
- 250 ml letniego mleka
- 100 ml gęstego soku z gruszek
- 0,4 l rumu
- 40 g drożdży
- 160 g rodzynków
- 6 łyżek masła
- smalec
- 2 szczypty cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Umyj rodzynki w gorącej wodzie, odsączone przełóż do miseczki z rumem i posyp cynamonem.
2. Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj pokruszone drożdże, a następnie polej je mieszanką mleka i soku gruszkowego. Wszystko wymieszaj.
3. Przygotowane w ten sposób ciasto postaw w ciepłym miejscu na kwadrans.
4. Następnie wymieszaj przy pomocy widelca masło z zaczynem ciasta. Dodaj odrobinę soli.
5. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut, a po upływie tego czasu starannie je ugnieć.
6. Teraz uformuj ciasto w okrągłą kulę i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
7. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.
8. Wytnij teraz przy pomocy okrągłej foremki (najlepiej o średnicy 6 cm) 40 porcji i odstaw je do wyrośnięcia na kolejny kwadrans.
9. Na połowę wyciętych krążków, nałóż wcześniej wymoczone w rumie rodzynki, brzegi posmaruj delikatnie maślanką i przykryj drugim krążkiem (zwracając uwagę, aby dokładnie zlepić brzegi).
10. Gotowe paczki smaż po obu stronach w rozgrzanym oleju w garnku.
11. Podawaj gorące, najlepiej w towarzystwie grzanego wina albo (w wersji superlight) zielonej herbaty.
Extrarada: Wyjątkowo dbasz o linię? Zrezygnuj z lepienia krążków i uformuj z ciasta jednolite kulki. W każdej z nich wytnij kieliszkiem dziurkę, nie napełniając nadzieniem. Tak przygotowane obwarzanki posyp migdałami albo kolorową posypką.
Smacznego!