Święta to czas, gdy cała rodzina gromadzi się przy stole, celebrując wspólne chwile. Jednak jak wiadomo, im więcej osób, tym więcej preferencji kulinarnych, dlatego bożonarodzeniowe potrawy muszą być urozmaicone. Nie macie pomysłu, co przygotować? Pokażemy wam kilka pomysłów na ciepłe dania, które zachwycą nie tylko mięsożerców, ale także wegetarian. Poza walorami smakowymi, świetnie rozgrzeją, np. po świątecznym spacerze! Oto sprawdzone przepisy mięsne i wegetariańskie, które zachwycą was i waszych bliskich!
Tarta z czerwonej kapusty to ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy chcą nieco urozmaicić świąteczny stół. Esencjonalne przyprawy znakomicie uzupełnią danie, nadając mu wyjątkowego smaku. Posiekajcie natkę pietruszki i poszatkujcie kapustę. Następnie obierzcie jabłka i pokrójcie w ok. 1 cm kostkę. Jogurt wymieszajcie z rodzynkami, migdałami, jajkami i przyprawą Garam Masala. Wypłuczcie ziarna prosa, zalewając je 80 g wody i 80 g mleka. Ugotujcie powoli, aż wchłoną płyn i zrobią się miękkie. Następnie lekko ostudźcie. Wystudzone proso połączcie z jajkiem i mąką z ciecierzycy. Dodajcie Harissę i pietruszkę. Z powstałej masy wyróbcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka z kapustą podsmażcie i połączcie z rodzynkami i migdałami. Na koniec wyłóżcie nadzieniem dno tarty i zalejcie mieszanką jajek z jogurtem. Pieczcie w 190°C prze ok. 30-40 minut.
Wegetariański pewnik w czasie świąt to oczywiście mączne dania z pieczarkowo-kapuścianym farszem. Złociste i chrupiące krokiety znakomicie skomponują się z barszczem, ale będą świetnie smakować również solo. Pieczarki i cebulę pokrójcie w plastry, następnie podsmażcie wszystko na oleju, aż woda zupełnie odparuje. Farsz doprawcie ulubionymi przyprawami i odstawcie do ostygnięcia. Mąkę, wodę i jajka wymieszajcie, przygotowując ciasto. Usmażcie naleśniki, a w gotowe placki zawińcie farsz grzybowy, składając brzegi do środka i ciasno rolując całość. Naleśniki obtoczcie w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie usmażcie.
Mięsne smakowitości na święta
Pieczony boczek charakteryzuje się soczystym wnętrzem i chrupiącą, aromatyczną skórką. Przygotowany z dodatkiem jabłek i ziół będzie idealny na świąteczną ucztę. Umyjcie i osuszcie mięso, a następnie ponacinajcie w małe romby. Jabłka obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i podsmażcie na patelni. Do pieczenia obłóżcie boczek obierkami z jabłek. Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie wcześniej posiekane zioła wymieszajcie z miodem i octem, a następnie dokładnie natrzyjcie mięso. Zamarynowane pozostawcie na co najmniej 2 godziny. Mięso umieśćcie w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczcie przez około 80 minut. W połowie pieczenia podlejcie je szklanką wody. Po upieczeniu przełóżcie mięso na bok, a pozostały płyn wykorzystajcie do zrobienia sosu. Całość zagotujcie, dodając obsmażone jabłka. Z upieczonego boczku wykrójcie kawałek i podawajcie go z sosem.
Zawijane zrazy wołowe to tradycyjne danie, które łączy delikatne mięso z aromatycznym nadzieniem z boczku, ogórków kiszonych i cebuli. Mięso pokrójcie na płaty o grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek cienko rozbijcie tłuczkiem, posmarujcie musztardą i posypcie majerankiem. Wędzony boczek oraz ogórki kiszone pokrójcie w bardzo cienkie plastry, podobnie jak cebulę, którą potem należy podsmażyć. Na każdy płat mięsa połóżcie plaster boczku, ogórka i odrobinę cebuli. Zwińcie przygotowane kawałki mięsa, zepnijcie wykałaczkami, oprószcie mąką i obsmażcie. Przełóżcie zrazy do rondla, wlejcie 700 ml wody, dodajcie przyprawy i kostkę rosołową wołową, która podkreśli bogaty smak potrawy. Zagotujcie całość, a następnie duście pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Na koniec dodajcie śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Przed podaniem usuńcie ze zrazów wykałaczki. Gotowe zrazy serwujcie z kaszą.
Sprawdźcie więcej wyjątkowo pysznych przepisów na sosy i mięsa na święta na Przepisy.pl!
Artykuł sponsorowany