Prawdziwki – smażone, suszone czy w sosie?

Sposobów na podanie borowików jest całe mnóstwo!
Prawdziwki – smażone, suszone czy w sosie?
Fot.stock.adobe.com
04.09.2023

Borowiki szlachetne, czyli popularne prawdziwki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych. I nie bez powodu! Według doświadczonych grzybiarzy smak prawdziwków nie ma sobie równych – zwłaszcza jeśli zostały dobrze przyrządzone. Jak? Sposobów na podanie borowików jest całe mnóstwo!

Prawdziwki – sposoby przyrządzania, które warto znać

Nie tylko borowiki, ale wszystkie leśne grzyby przyrządzisz na naprawdę wiele sposobów. Wyśmienicie smakują smażone, pieczone, duszone, w marynacie albo suszone. Prawdziwki możesz też zamrozić, by ich smakiem cieszyć się również zimą i wiosną. Do jakich dań dodasz te grzyby? To zależy od Ciebie!

Prawdziwki smażone mogą stać się pyszną przystawką. Grzyby wykorzystasz także jako dodatek do dań mięsnych, risotto albo makaronów. Cudownie odmienią smak tradycyjnej zupy, sosu śmietanowego albo warzywnej potrawki.

Zanim jednak przyrządzisz dowolną potrawę, której podstawę stanowią prawdziwki, pamiętaj o kilku ważnych zasadach:

  • Grzyby po przyniesieniu do domu zawsze trzeba oczyścić! Dotyczy to nie tylko własnoręcznie zebranych okazów, ale też prawdziwków zakupionych w sklepie.
  • Borowiki przed zamrożeniem przepłucz w zimnej wodzie, odetnij końcówki korzonków i gotuj ok. 15 minut. Dzięki temu zachowają swój unikalny smak!
  • Prawdziwki przeznaczone do suszenia oczyść na sucho. Wystarczy delikatnie przetrzeć kapelusze i trzonki grzybów miękką ściereczką lub szczoteczką. Ten sposób sprawi, że grzyby wyschną szybko i dokładnie (nie będą nasączone wodą, w której oczyszczałbyś tradycyjnie grzyby).
  • Najszybszy efekt suszenia zobaczysz, gdy skorzystasz z suszarki do grzybów lub piekarnika. Nieco wolniej grzyby schną w naturalny sposób – np. na słońcu.
  • Suszone grzyby przed dalszą obróbką (np. gotowaniem lub smażeniem) trzeba namoczyć. Najlepiej pozostawić je w wodzie na całą noc!
  • Do obróbki grzybów wykorzystuj dobrej jakości naczynia, np. patelnie z nieprzywierającą powłoką albo garnki z grubym dnem. Jeśli wciąż szukasz ideałów, sprawdź patelnie i garnki emaliowane Florina!

Prawdziwki smażone na maśle

Co przygotować z prawdziwków, gdy nie masz doświadczenia w kuchni? Zacznij od klasyki! Prawdziwki smażone na maśle to danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przyrządzisz je w zaledwie kilkanaście minut! Co będzie Ci potrzebne? Przygotuj:

  • 800 g prawdziwków;
  • 200 ml śmietanki kremówki;
  • 1 cebulę;
  • 70 g masła;
  • sól i pieprz;
  • drobno posiekany koperek lub pietruszkę.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Borowiki oczyść i pokrój w grubsze plastry. Jeśli chcesz, mniejsze sztuki pozostaw w całości. Pamiętaj też, że najbardziej wykwintna wersja dania powstaje z samych kapeluszy! Jeśli się na nią zdecydujesz, nie wyrzucaj trzonków! Dodaj je np. do zupy albo zamroź i wykorzystaj do przygotowania farszu do świątecznych pierogów!

Zanim rozpoczniesz smażenie prawdziwków, przygotuj patelnię. Leśne grzyby, niezależnie od gatunku, często przywierają do powierzchni naczyń. Dlatego też najlepsza będzie patelnia z powłoką non stick (takie właśnie patelnie na indukcję i inne typy kuchenek znajdziesz w sklepie Florina!).

Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Kiedy będzie szklista, dodaj grzyby i smaż ok. 6 minut przez cały czas mieszając. Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw też danie solą i pieprzem. I gotowe!

Grzyby przełóż na talerze – do ozdoby sprawdzi się koperek lub natka pietruszki. Podawaj z mięsem, makaronem, ryżem albo po prostu: świeżym pieczywem. W tej ostatniej wersji smażone prawdziwki będą idealne np. jako przystawka podczas romantycznej kolacji we dwoje. Poza grzybami i chlebem przygotuj tylko odpowiednie wino – ukochana osoba na pewno będzie zachwycona Twoim kulinarnym wyczuciem!

Suszenie prawdziwków i co dalej? Przepis na suszone grzyby

Czy wiesz, że suszone prawdziwki mogą stać się pyszną przekąską albo przystawką na przyjęciu? Aby tak właśnie było, przed suszeniem nie krój kapeluszy, ale wysusz je w całości! Następnie przygotuj:

  • wysuszone kapelusze borowików;
  • mleko;
  • 1-2 jajka (zależnie od ilości grzybów);
  • mąkę pszenną;
  • bułkę tartą;
  • sól, pieprz;
  • oliwę lub olej do smażenia.

Borowiki w tej wersji mogą być też smażone na maśle – uważaj jednak, aby się nie przypaliły! Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Możesz też zalać je wrzątkiem i gotować ok. 40 minut – ten sposób sprawi, że szybciej zmiękną.

Miękkie podgrzybki odcedź i zalej mlekiem. Pozostaw na 1-2 godziny. Następnie wyjmij na talerz i oprósz solą i pieprzem. Kapelusze prawdziwków panieruj w mące, jajku i bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanej patelni na złocisty kolor.

Prawdziwki w tej wersji smakują tak samo dobrze na ciepło i na zimno. Po smażeniu najlepiej kapelusze grzybów odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu ze smażenia!

Pyszny sos z prawdziwkami z patelni

Prawdziwki smażone na maśle oraz suszone grzyby w formie przystawek to nie jedyne przepisy! Jeśli chcesz przyrządzić pyszny obiad, wypróbuj także sos z prawdziwków! Podasz go do ziemniaków, klusek, kopytek, placków ziemniaczanych, pyz, a nawet pierogów. Jak przygotować to danie? Potrzebne będzie:

  • 0,5 kg podgrzybków;
  • 3 łyżki masła;
  • cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 marchew;
  • 1 seler;
  • pęczek świeżej pietruszki;
  • 200 ml śmietany 18% lub 30%;
  • 6 łyżek białego wina albo 3 łyżki octu jabłkowego;
  • ziele angielskie, sól, pieprz.

Masło rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę, a gdy się zeszkli – również pokrojone w plastry grzyby i warzywa w słupkach. Smaż ok. 20 minut, często mieszając. Po tym czasie grzyby i warzywa powinny być już miękkie. Jeśli nie – podsmażaj dalej. Na koniec dodaj śmietanę, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę i wino lub ocet. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj sos jeszcze ok. 3 minut. Dopraw do smaku. Podawaj od razu albo przechowaj do 3 dni w lodówce.

Lubisz grzyby? Maślaki, rydze i kurki często pojawiają się na Twoim stole? Teraz pora więc także na prawdziwki! Przepisy na dania z tymi grzybami wcale nie są trudne do wykonania. Działaj więc i zaskocz rodzinę oraz przyjaciół smakiem najlepszych jesiennych dań. I to o każdej porze roku!

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie