Ani się obejrzeliśmy, a stoimy już u progu lata! Nareszcie nadszedł długo wyczekiwany czas spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Z pewnością wiele z Was nie wyobraża sobie takich imprez bez pysznego, lekkiego jedzenia w towarzystwie orzeźwiającego, eleganckiego wina. Mamy dla Was kilka przepisów na pyszne piknikowe potrawy wraz z propozycjami świeżych i subtelnych win owocowych, które będą znakomitym towarzystwem dla tych przekąsek!
Czas przygotowania: około 180 minut
Poziom trudności: średni
Pasujące wino: Winiarnia Zamojska Lekka Czerwona Porzeczka
Składniki farsz z kaczki:
– filet z kaczki 200 g
– 5 łyżek sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku posiekane w drobną kostkę
– 2 łyżki miodu
– 5 łyżek oleju sezamowego
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
– 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego w drobną kostkę
– 1/2 łyżeczki papryki chili posiekanej w drobną kostkę
– 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
– 1 awokado pokrojone w kostkę
– 1mango pokrojone w kostkę
– 30 g dowolnych sałat (np. rzymska, rukola, lodowa, szpinak)
Składniki na ciasto na bułeczki:
– 500 g mąki pszennej
– 100 ml mleka
– 100 ml wody
– 50 g świeżych drożdży
– 3 łyżki oleju + do posmarowania
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– 1 łyżeczka cukru
Farsz z kaczki – przygotowanie
Filet z kaczki wyluzuj ze skóry i błon. Wyluzowany filet pokrój w cienkie paski i zamarynuj w marynacie przygotowanej z 3 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki miodu, 1 łyżki posiekanego imbiru, 1 łyżki soku z limonki, skórki z limonki, 1 ząbku czosnku, papryki chili i 3 łyżek sosu sezamowego. Odstaw kaczkę na pół godziny, by się zamarynowała.
Do miski dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę posiekanego imbiru, 2 łyżki oleju sezamowego, posiekany ząbek czosnku i posiekaną kolendrę. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj pokrojone awokado i mango.
Zamarynowaną kaczkę smaż na rozgrzanej patelni około 3-4 minuty. Ostudź i dodaj do zamarynowanego mango i awokado. Przed samym nadziewaniem bułeczek dodaj pokrojone sałaty.
Przygotowanie bułeczek Bao
W rondelku podgrzej mleko i wodę do temperatury 37 stopni i rozpuść w nich drożdże i cukier. Rozpuszczone drożdże dodaj do mąki, następnie dodaj jajko, olej i sól i wyrób jednolite ciasto. Odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wycinaj szklanka lub foremką kółka. Każde kółko posmaruj olejem i złóż na pół tak, by strona posmarowana olejem była w środku, i delikatnie rozwałkuj. Tak przygotowane bułeczki pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia
W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Na formie do gotowania układaj bułeczki i paruj pod przykryciem około 15-20 minut. Gotowe bułeczki nadziewaj przygotowanym wcześniej farszem z kaczki. Gotowe!
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Pasujące wino: Winiarnia Zamojska Lekki Agrest
Składniki:
– 2 buraki gotowane (możesz kupić już gotowane)
– 3 łyżki pokrojonego w drobną kostkę arbuza
– 50 ml octu ryżowego
– 50 g cukru
– 1 łyżka kremu balsamicznego
– 1 ząbek czosnku posiekany w drobną kostkę
– 50 g wędzonego twarogu
– 2 łyżki surowej kaszy gryczanej
– olej do smażenia
– 2 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
– 2 łyżki kaparów
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– rukola do dekoracji
Sposób przygotowania
Ocet ryżowy dobrze wymieszaj z cukrem i zamarynuj w nim pokrojonego arbuza. Odstaw na minimum 15 minut. Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu, na burakach rozłóż kapary, suszone pomidory i posyp twarogiem wędzonym. Arbuza odcedź z marynaty i rozłóż na carpaccio (marynaty nie wylewaj). Do marynaty, która pozostała z arbuza, dodaj krem balsamiczny, czosnek, miód, odrobinę soli i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj. Powstałym sosem polej carpaccio.
Olej rozgrzej w rondelku tak, by się nie dymił, kaszę partiami wsypuj do sitka i smaż w rozgrzanym oleju około 5-8 sekund, aż powstanie z niej popcorn. Gotowym popcornem posyp carpaccio z buraka.
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Pasujące wino: Winiarnia Zamojska Lekka Czarna Porzeczka
Składniki:
– 200 g polędwiczki wieprzowej
– 1 mała sałata rzymska
– 10 świeżych truskawek
– 10 pomidorków koktajlowych
– 5 świeżych szparagów
– 3 ząbki czosnku posiekane w drobną kostkę
– 2 łyżeczki musztardy francuskiej
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1,5 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka miodu
– 5 łyżek oleju rzepakowego
– świeży rozmaryn
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki orzechów nerkowca
– 100 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę
– rukola do dekoracji
Sposób przygotowania
Polędwiczkę wyluzuj z błon i pokrój w poprzek włókien w plastry. Każdy plaster rozgnieć delikatnie ręką i zamarynuj w soli, pieprzu, sosie sojowym, posiekanym ząbku czosnku i rozmarynie. Odstaw na około 20 minut.
Sałatę rzymską podziel na liście. Obierz szparagi i pokrój obieraczką cienkie plastry. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij ząbek czosnku. Następnie dodaj sałatę rzymską i chwilę przesmaż tak, by sałata zachowała chrupkość. Sałatę ułóż na talerzu.
Na rozgrzanej patelni grilluj plastry polędwiczki po około 2 -3 minuty z każdej strony i ułóż ć na sałacie. Na wierzchu ułóż pocięte szparagi, 7 pokrojonych na ćwiartki truskawek oraz pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i tofu.
3 truskawki pokrój w drobną kostkę, dodaj do nich sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, miód, musztardę francuską, sól i około 3 łyżki oleju. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą tak, by powstał dressing. Polej nim sałatkę. Gotową sałatkę posyp posiekanymi orzechami nerkow