Jak wyczyścić piekarnik w środku? Jak umyć blachę z piekarnika? Jeżeli chcesz w prosty sposób doprowadzić ten kuchenny sprzęt do perfekcyjnej czystości, koniecznie przeczytaj nasz poradnik!
Zanim sięgniesz po gotowe preparaty dostępne na sklepowych półkach, wypróbuj jeden z naszych domowych sposobów na to, jak umyć piekarnik. Do tego celu w zupełności wystarczą Ci produkty, jakie znaleźć można w każdej kuchni.
Pierwsza metoda polega na posypaniu nią plam, zwilżeniu wodą i odstawieniu na około 2 godziny. Potem wystarczy już tylko zmyć zabrudzenia zwilżoną szmatką. Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania? Zwilżamy jego wnętrze wodą, posypujemy sodą oczyszczoną, zostawiamy na noc, a rano przemywamy gąbką namoczoną ciepłą wodą z dodatkiem odrobiny płynu do mycia naczyń.
Fot. iStock
Mieszamy w misce 1 torebkę sody oczyszczonej, 0,5 szklanki octu i 0,5 szklanki płynu do mycia naczyń. Rozgrzewamy urządzenie do temperatury 50 stopni, a następnie wyłączamy. Gąbką rozprowadzamy uprzednio przygotowaną miksturę po wnętrzu piekarnika. Zamykamy go na całą noc. Rano myjemy ciepłą wodą. To najlepszy sposób na to, jak wyczyścić piekarnik gazowy lub elektryczny.
Wystarczy przygotować papkę z 0,5 szklanki sody oczyszczonej i 0,5 szklanki gorącej wody. Jeżeli piekarnik jest bardzo brudny, do pasty można dodać 1 łyżeczkę soli – zyska ona wówczas właściwości szorujące. Na dłonie nakładamy rękawice od Tadar.pl, a mieszankę rozprowadzamy przy pomocy szczoteczki zębów. Odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie szorujemy, aż do momentu pozbycia się zaschniętego tłuszczu. Na koniec całość przemywamy wilgotną gąbką.
Do tego celu także można użyć soli. Skuteczność tej metody wynika z tego, że sól skutecznie absorbuje tłuszcz. Jak wyczyścić piekarnik w środku? Porada perfekcyjnej pani domu jest następująca: posypujemy solą wnętrze urządzenia i rozgrzewamy je tak, aby zbrązowiała. Następnie wysypujemy sól i przecieramy piekarnik wilgotną ściereczką.
Fot. materiały prasowe
Spora część dostępnych obecnie na sklepowych półkach urządzeń tego typu jest wyposażona w funkcję czyszczenia – pyrolityczną lub katalityczną. Co kryje się pod tymi tajemniczo brzmiącymi pojęciami? Pyroliza polega na usunięciu zaległego w piekarniku brudu poprzez rozgrzanie go do bardzo wysokiej temperatury sięgającej 500 stopni. Na skutek tego, zaschnięte resztki tłuszczu oraz jedzenia rozpadają się. Potem wystarczy już tylko przetrzeć wnętrze urządzenia ściereczką.
Fot. iStock
Na podobnej zasadzie działa czyszczenie katalityczne. Polega ono na tym, że pod wpływem wysokiej temperatury zabrudzenia są spopielane. Charakterystyczną cechą tego typu piekarników jest obecność paneli katalitycznych, które pozwalają na ich czyszczenie podczas codziennego użytkowania. Pozostałości wyciera się tu przy pomocy zwilżonej ścierki.
Warto skorzystać z funkcji dodatkowych, jakie posiada dane urządzenie. Jak umyć piekarnik z termoobiegiem? To bardzo proste! Wystarczy umieścić w jego wnętrzu naczynie żaroodporne wypełnione wodą (bogaty ich wybór znaleźć można na https://tadar.pl). Pod wpływem temperatury oraz zamontowanych w piekarniku wiatraków, jego ściany ulegają zawilgoceniu. Potem wystarczy już tylko przemyć całość wodą z dodatkiem octu. Jeżeli piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu, skorzystać można z czyszczenia parowego. W tym celu rozgrzewamy urządzenie do temperatury 140 stopni, wkładamy do niego na kilka minut wypełnione wodą naczynie żaroodporne. Na koniec wyjmujemy i przecieramy ścianki ściereczką.
Fot. materiały prasowe
Artykuł sponsorowany