Do naszego płynącego czekoladą wielkanocnego cyklu wprowadzamy odrobinę wiosennej świeżości za sprawą owoców. Oczywiście w tym lekkim, niewymagającym pieczenia serniku nie brakuje przepysznej wedlowskiej czekolady, ale tutaj równie ważne są świeże maliny w galaretce o tym samym smaku. Gotowa? Zaczynamy!
Spód:
– 160 g kruchych herbatników
– 30 g masła
Masa czekoladowa:
– 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
– 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej
– 1/4 szklanki mleka lub wody niegazowanej
Galaretka
– 400 g świeżych malin
– 2 galaretki malinowe
Fot. materiały prasowe
1. Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 1/2 szklanki wody z całej ilości wody (z 1 litra). Do wykonania spodu herbatniki pokrusz w blenderze. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na spód tortownicy i ubij.
Fot. materiały prasowe
2. Twaróg sernikowy wymieszaj z cukrem. Czekoladę̨ gorzką E.Wedel połam na kosteczki, włóż do miski i roztop, odstaw na chwilę do przestudzenia. Do czekolady E.Wedel dodaj po 2-3 łyżki sera, cały czas mieszając, aż na koniec uzyskasz gładką masę. Żelatynę zalej gorącym mlekiem lub wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Fot. materiały prasowe
3. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżki masy czekoladowej i wymieszaj, następnie dodaj kolejne łyżki masy, ciągle mieszając. Połącz z resztą masy czekoladowej. Masę wyłóż na spód i wstaw do lodówki. Po około 1-2 godzinach, gdy masa trochę stężeje, wyłóż maliny oraz zimną, choć jeszcze płynną galaretkę.
Deser wstaw na kilka godzin do lodówki aż masa zesztywnieje. Ciasto przed podaniem wyciągnij z tortownicy.
Fot. materiały prasowe
Przepis powstał we współpracy z marką E.Wedel
Materiał promocyjny