Spodobały Ci się nasze czekoladowe bajaderki? W takim razie pokochasz to nie wymagające pieczenia sernikowe ciasto. Pomimo prostoty wykonania, jest naprawdę wyśmienite, ma bogaty smak i wygląda bardzo efektownie. Przypadnie do gustu wszystkim fanom serników, wedlowskiej czekolady i kokosa. I oczywiście idealnie sprawdzi się na świątecznym stole!
Ser:
– 0,6 kg sera sernikowego z wiaderka
– 200g masła
– 1 szklanka cukru pudru
– 3 żółtka
– 1 łyżka płaska kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
– 32 sztuki herbatników
Polewa:
– 1⁄4 kostki margaryny
– 1⁄2 szklanki cukru
– 3 łyżki mleka w proszku
– 1 czubata łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
– 3 łyżki wody niegazowanej
– Wiórki kokosowe (do obsypania)
Fot. materiały prasowe
1. Utrzyj masło z cukrem i ziółkami, dodaj ser. Do około 1/3 masy dodaj 1 łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Fot. materiały prasowe
2. Na papierze do pieczenia ułóż w trzech rzędach koło siebie 24 herbatniki. Na środkowy rząd wyłóż 2/3 jasnej masy. Na masę ułóż rząd z pozostałych herbatników. Wyłóż na niego masę z kakao E. Wedel. Boczne herbatniki złóż, formując dach domku. Całość lekko dociśnij. Ciasto wstaw do lodówki.
Fot. materiały prasowe
3. Zrób polewę̨. Margarynę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel i wodę ugotuj, po czym odstaw z ognia. Dodaj mleko w proszku, szybko mieszając blenderem, aby nie powstały grudki. Polewą oblej ostudzone ciasto. Udekoruj dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Fot. materiały prasowe
Przepis powstał we współpracy z marką E.Wedel
Materiał promocyjny